用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無人讀學之園nursery 考到其他好嘅 k
go

有無人讀學之園nursery 考到其他好嘅 k [複製鏈接]

如 st cat, 根德園....
thanks.
   0    0    0    0

我都想知!

醒目開學勳章

我個女係學之園讀緊PN, KV 同 SC 都考到. 不過都係留番係學之園讀K1,因為佢讀得好開心, 而且學之園嘅模式同SC差唔多又近屋企, 唔想個小朋友搭成個鐘頭車返學.

我個女淨係考 Victoria & HK Pre-School,揀這些學校都是因為雙語學校。兩間都考到,不過無讀,因為路途較遠。

我仔仔依家返緊學之園, 9月過HKPS, 兩間學校對我黎講車程差唔多, 選HKPS係因為打算將來考直資機會大d, 其實兩間都係雙語學校, 語境差唔多, 依家隔離forum講緊HKPS ge負面消息, 雖然我無事, 但已對學校失去信心, 有d後悔點解唔留係學之園.....

我個仔讀左TUTOR TIME PG 成9個月, 好好, 好開心, 亦報左PN 同SUMMER COURSE, 而家LT 收佢, 唔知點

LT - WALK 15MINS
TT - 要搭車, 但英普強, 亦有REFERENCE 入ST CAT , 根德園
學費 TT 多LT 差唔多一倍, 因想仔仔將來考一D 有名K有D保證, 唔知揀邊間PN 好D

我見有好多小朋友讀學之園都考到你講果兩間學校. 講真, interview真係好睇小朋友既表現, 我見過有小朋友係由學之園考到CCKG, 都有見過有人起村校考到名校. To be fair, 到k1 interview果陣, 先返得個零月學, 咁短時間, 真係曉飛咩.

我就好鍾意學之園, 覺得d老師好好, 如果你target傳統學校而touch wood k1又考唔到其他, 起碼起學之園讀上去唔會有銜接既問題囉.

thanks for your comments.  They are right.  

I plan to let my boy to join LT first since it will start the PN in mid Aug and TT will start PN in Sept.

Later to decide.

原帖由 elmolly 於 09-6-11 16:25 發表
我見有好多小朋友讀學之園都考到你講果兩間學校. 講真, interview真係好睇小朋友既表現, 我見過有小朋友係由學之園考到CCKG, 都有見過有人起村校考到名校. To be fair, 到k1 interview果陣, 先返得個零月學, 咁短時 ...

我係LH既家長, 只是看他們在停課的安排, 我已很欣賞...
每天都會派校車來收和送功課及教材、通告的等, 並問家長取了usb手指, 然後download老師們的課堂教學video落去, 讓孩子在家看, 所以我的孩子就算不用上學也能也適當的功課和學習. 付了的學費和校車費也不至像浪費了.

在LH讀而又考到好學校的孩子真是愈來愈多, 實不讓st. cat, kv或cckg專美.

原帖由 CSW 於 09-6-12 16:06 發表
我係LH既家長, 只是看他們在停課的安排, 我已很欣賞...
每天都會派校車來收和送功課及教材、通告的等, 並問家長取了usb手指, 然後download老師們的課堂教學video落去, 讓孩子在家看, 所以我的孩子就算不用上學也能也 ...

wow, 好好呀, 請問係邊間LH? 我要二揀一, 好頭痛

醒目開學勳章

TSING YI  就係咁勒,其餘2間唔知係唔係呢?

原帖由 elmolly 於 09-6-12 17:20 發表

醒目開學勳章

原帖由 tatabb 於 09-6-12 18:04 發表
TSING YI  就係咁勒,其餘2間唔知係唔係呢?

HL都係 今日未攞呀 Monday補返先

我相信佢地三間既教學情況係統一既, 而的仔仔係讀凱帆校的。

原帖由 elmolly 於 09-6-12 17:20 發表

原帖由 CSW 於 09-6-12 23:32 發表

唔該晒, 我好鍾意凱帆, 不過搬左屋無校車, 最後只係起紅磡留左位

原帖由 CSW 於 09-6-12 16:06 發表
每天都會派校車來收和送功課及教材、通告的等, 並問家長取了usb手指, 然後download老師們的課堂教學video落去, 讓孩子在家看, 所以我的孩子就算不用上學也能也 ...

such a caring school!

學之園停課既安排好細心, 令我覺得女女考到學之園真係好好.我女今年10月會返凱帆分校PN, 我老公就話, 如果呀女番得開心, 都唔會再考SC, 維記,HKPS既K1......
其實原本第一志願係HKPS, 但佢近來既PN 5days change to 2-3days真係好有問題, 佢無收我女都真係塞翁失馬...我好替果d家長不忿.

原帖由 CSW 於 09-6-12 23:32 發表

same arrangement at 紅磡 campus.

I also like to praise this kindergarten. My daugther also got a place at St. Cat, KV, and St. Paul. This a very good kindergarten, particular fr its arrangement on this suspension of Class. They provide teaching video fr students to learn at home. Excellent!
~~

哈哈哈,幾好

‹ 上一主題|下一主題