用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 ..........................................
樓主: SYSS
go

.......................................... [複製鏈接]

未嘗唔係一件好事, 不過唔好掟嘢來申訴,斯文d可以嗎?

醒目開學勳章 王國長老

都唔係既.......香港政府又係衰! 唔鬧都唔做野 (起碼鬧下都會做返d)
原帖由 yan321 於 09-6-10 07:36 PM 發表
唔好怪我得罪講句,我覺得呢位人兄都係借人地嚟支持博出位,實際都係做唔到。

即如有層樓出租了給別人. 也不能用那地址?

原帖由 overview 於 09-6-11 10:39 發表
是但徹查一區, 即2間41區既名校, 所有用地址抽入既學生做家訪 (都唔夠200人), 其他人自然下年唔敢再借地址啦. 總之唔係physically住係處都係犯法架.

原帖由 littlefaith 於 09-6-11 08:47 發表

就算佢真係博出位,咁起碼好過有啲做咗十幾廿年嘅議員都從來都未肯出嚟幫誠實嘅家長討回公道吖﹗

搵淋漒水個犯夠難啦,「知其不可而為之」,呢樣係普遍「諗過度過」嘅香港人缺乏嘅情操,依家有人肯做,梗係支持啦﹗ ...

你講得一d都冇錯, 如果真係博出位比我就唔會攪d咁細單既野,做左都冇人知. 不論成功與否. 起碼有團火哼.

係唔係處住就唔得啦!

原帖由 ysnmama 於 09-6-11 11:55 發表

其實之前政府高調抽查,好似近兩年41網已經冇咁過份

原帖由 ysnmama 於 09-6-11 11:55 發表

咁你一家人係咪同個租客同住吖?
你唔係住嗰度,梗係唔用得啦﹗

..............................

.........................................

http://baby.esdlife.com/features/interview-principal-video-03.php

原帖由 SYSS 於 09-6-11 16:37 發表
請即行動, call 23092809, 往申訴專員公署網页開case, 我已聯絡蘋果日報記者

原帖由 CHARLES2007 於 09-6-11 23:05 發表
http://baby.esdlife.com/features/interview-principal-video-03.php

• 年前有報導說41網適齡小一生約400, 但每年有超過1000 申請人. 即大部份人是虚報.
  • 其實毓民, 教署, 申訴專員公署用甚麼方法抽查和舉證?
  • 我認為: 檢查小朋友幼稚園所屬地區, 突擊家訪, 問小朋友, 訪問鄰居等等都是有效方法, 但教署都做得唔夠.:-|

其實當家長返去學校報搭校車時, 已經睇到會有好多唔係
住所屬校網那一區了, 不過不知道教育署可不可以得到有關
資料呢?

咁第一輪抽入既學生唔一定住係該區, 都要報搭校車架.

原帖由 細粒豬 於 09-6-12 10:22 發表
其實當家長返去學校報搭校車時, 已經睇到會有好多唔係
住所屬校網那一區了, 不過不知道教育署可不可以得到有關
資料呢?

那當然是, 但我相信只是查這班人, 都一定大有收穫了。

單查某個区肯定比平機會將軍

我都希望佢可以做到一d野, 我是於41net 住, 但個女派左耀山, 真係唔知點解!
我有個朋友住西貢, 但都派左la salle, 但我地真的有屋於41net, 就去左d唔知明的學校.  真係又唔知點解.

我個女而家無學校讀, 只有私校.  我屋企仲有2個小朋友, d學費都唔知點算.

還有, 放榜日見到有咁多人攞結果, 其實我都想問點會有咁多人住在41net, 而且又同一時間個子女又適齡抽小一呢?  聽講呢度係低密度地區喎.

其實黃毓民於電台時我都係佢聽眾, 後來佢做左議員, 我覺得都幾好, 因佢有膽講一d其他人唔講d野.

希望今次佢可以做d野.

.............................................................

原帖由 fatanna123 於 09-6-13 00:29 發表
我都希望佢可以做到一d野, 我是於41net 住, 但個女派左耀山, 真係唔知點解!
我有個朋友住西貢, 但都派左la salle, 但我地真的有屋於41net, 就去左d唔知明的學校.  真係又唔知點解.

我個女而家無學校讀, 只有私校.
...  
其實黃毓民於電台時我都係佢聽眾, 後來佢做左議員, 我覺得都幾好, 因佢有膽講一d其他人唔講d野....

你個朋友住西貢,係咪用西貢個地址跨區報到la salle?如果報假地址就真係對你好unfair。

黃毓民其實已經轉戰去咗網台做phone-in節目,你可以往响search engine打「myradio」或「人網」,就可以搵到佢網台個網址,可以下載之前嘅節目,或即時收聽。佢依然夠膽講其他電台唔敢講嘅嘢,快人快語。

原帖由 fatanna123 於 09-6-13 00:29 發表

我個女而家無學校讀, 只有私校.   ...

很替你不值.:-|

原帖由 sisimama 於 09-6-11 12:38 發表
其實之前政府高調抽查,好似近兩年41網已經冇咁過份

12網都大把人借地址.......基本上政府資源有限,只可以隨機抽查.......查到只係取消學位,對某啲人都係no big deal.....

我唔會覺得值唔值 !   不是41区就一定要派到名校的 !
如果查過所有入mcs/ls/dps的都是靠真實地址甘又點呀?  
到時又怪個遊戲制度?  甘好似考會考甘考試啦, 又話壓力大........d人會考唔好, 又話當日失準....
如果知道某人呃學位咪告發佢, 但個位都唔會輪到自己, right ?   

可以做的只有考私校back  up,  $係concern 的就填form時不要太進取吧 !   
再唔係咪照讀 !  我知道有個耀山的學生插入新小拔, 而家上埋大拔了.   條條大路通羅馬.   

每種制度都有人支持, 有人投訴.  旣得利益者當然好似理所當然, 好公平甘.
‹ 上一主題|下一主題