用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 好激氣呀---part III
樓主: ruby2004
go

好激氣呀---part III [複製鏈接]

原帖由 88muimui 於 09-6-17 12:41 發表
仲要考多4科!   頂住!

要考埋下個星期。

原帖由 judywan 於 09-6-17 12:48 發表

要考埋下個星期。

我隻真係要考到下星期

原帖由 ruby2004 於 09-6-17 13:44 發表

我隻真係要考到下星期

有d萌水。

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20090617&sec_id=4104&subsec_id=12731&art_id=12886177

照睇下周一好大機會停課噃

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 ruby2004 於 09-6-17 14:51 發表

照睇下周一好大機會停課噃

9成啦,傳得咁快,
好彩阿女今個星期考試完畢。

原帖由 tommymura 於 09-6-16 23:09 發表
stitchfriends

嘩!嘩!個情況好相似呀!佢一樣不喜歡飲鮮奶,她要講條件,例如飲半盒、一至兩星期一次,又不喜歡吃硬嘅食物,喜歡吃粥、米粉之類、飯都係半碗咋。就算出边食也提不起興趣,食好少嘢,只係盡量煲湯我都無她符呀!

医生 ...

那女同學正餐食好少, 所以佢 MAMA 比佢帶 D Pizza飽, 迷你壽司, 可以飽肚 D. 和她食過嘢, 佢鍾意食生冷嘅沙律, 三文治咬幾口架炸! 佢 MAMA 話佢早餐只喜歡食米粉 or 通粉要 "wet" " wet" 地嘅嘢做早餐.

佢冬天唔怕冷, 時常話好熱, 唔使著 Jacket, 約10-12度只穿冷外套架炸! 每個星期六都去游泳, 但高得好緩慢.

佢嘅記性都幾好, 不過依賴性好重, 晚晚做功課攪到好夜, 拖長 D 功課做, 好似軟皮蛇咁, 佢 MAMA 已經係主婦對佢學業無物幫助, 反而要去補習社比人跟功課, 佢MAMA試過對住阿女哭, 叫佢生性自動讀書, 但都唔 work.

原帖由 ZZdaphne 於 09-6-17 14:57 發表

9成啦,傳得咁快,

你就好啦 , 唔使煩

之前報左果D暑期活動唔知點算 , 7月開始要返 .

好彩我囡都係今個星期考完。

原帖由 ZZdaphne 於 09-6-17 14:57 發表

9成啦,傳得咁快,

原帖由 stitchfriends 於 09-6-17 15:13 發表

那女同學正餐食好少, 所以佢 MAMA 比佢帶 D Pizza飽, 迷你壽司, 可以飽肚 D. 和她食過嘢, 佢鍾意食生冷嘅沙律, 三文治咬幾口架炸! 佢 MAMA 話佢早餐只喜歡食米粉 or 通粉要 "wet" " wet" 地嘅嘢做早餐.

佢冬天唔 ...

嘩 ! 真係好似呀!亞女正餐食好少,半碗飯咋如果食一碗好似誓願咁,Pizza都係一般,至於壽司指定三种(有蛋、紫菜同魚子,其它就唔點)佢鍾意食奶皇飽、珍珠奶茶、涑檸茶。由於不喜歡飲鮮奶我就改買豆漿,她好喜歡我煲番茄薯仔湯,飲極都唔厭!最好每餐都煲粥通粉烏冬濕濕哋之類不用"趙"最好,食菜都要揀最細棵或菜葉。我家姐成日話"就"慣佢,牙肉/牙齒会退化,我都有同亞女講咁多嘢揀食升中後同同學lunch,人哋唔會"就"妳!

功課/默書就不用我費神,她會自動自覺做(成績好高),係test & exam 温多少少就不情願,其實係我緊張叫她温熟啲。班主任都提醒她考試不用寫咁靚及慢,有時做唔切啲卷好唔抵(明明係識)我叫佢升中後一定要改。

原帖由 tommymura 於 09-6-17 23:03 發表

嘩 ! 真係好似呀!亞女正餐食好少,半碗飯咋如果食一碗好似誓願咁,Pizza都係一般,至於壽司指定三种(有蛋、紫菜同魚子,其它就唔點)佢鍾意食奶皇飽、珍珠奶茶、涑檸茶。由於不喜歡飲鮮奶我就改買豆漿,她好喜歡我煲番茄薯仔 ...

嗯, 佢地哩d係唔係叫矮小症呢?
d 特性都好想似, 除了矮之外,智力是正常的.
不過佢地已到反叛期照駁嘴架.

原帖由 ruby2004 於 09-6-17 15:24 發表

你就好啦 , 唔使煩

之前報左果D暑期活動唔知點算 , 7月開始要返 .

如果考唔晒,要7月先補考,真係幾惡搞。暑期都係多D留屋企穩陣。前日14,昨日已升到54人感染。

頂多3科!  

原帖由 88muimui 於 09-6-18 10:19 發表
頂多3科!  

我個考埋昨日,基本要記要溫既都已考完,今明兩日都係ORAL,LISTENING 之類。 但真係希望所有學生能考畢所有試先停課。

原帖由 stitchfriends 於 09-6-18 09:28 發表

嗯, 佢地哩d係唔係叫矮小症呢?
d 特性都好想似, 除了矮之外,智力是正常的.
不過佢地已到反叛期照駁嘴架.

stitchfriends
医生無咁講,我"啉"係身體內分泌或荷爾蒙出了問題。我叫佢做多啲運動及吃有益身體食物幫助吓。有時都會比同學笑!佢冇乜唔開心反應,我就乘机叫她多啲運動及吃有益身體食物。至於反叛期照駁嘴佢冇乜咁嘅情況,佢一見我嬲或鬧她,反而仲乖,小事同我講對唔住或大件事做張sorry card,我同亞女講妳好鐘意我閙妳妳才可以乖咩!現時還ok!老師都話她很乖很受教,同學媽咪都讚她所以我都很欣慰。我都怕她升中後有反叛(我想應該每個小朋友都有)小嘅可以接受,大嘅我"啉"要糾正或從旁幫她改善。:D

原帖由 judywan 於 09-6-18 10:27 發表

我個考埋昨日,基本要記要溫既都已考完,今明兩日都係ORAL,LISTENING 之類。 但真係希望所有學生能考畢所有試先停課。

阿囝考埋今日考完嚕!
但阿囝唔想停課, 因為參加左d試後活動佢好想去, 如一停課無得去囉!

原帖由 波子 於 09-6-18 12:24 發表

阿囝考埋今日考完嚕!
但阿囝唔想停課, 因為參加左d試後活動佢好想去, 如一停課無得去囉!

我個都唔想停課。其實見佢平時返學日日都好開心。經常講及學校生活。一停課屋企反而唔知做乜好。

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 judywan 於 09-6-18 13:02 發表

我個都唔想停課。其實見佢平時返學日日都好開心。經常講及學校生活。一停課屋企反而唔知做乜好。

咁你女即是選擇了正確的中學,
恭喜恭喜。

我女就唔係咁喜歡,成日想跟小學同學同一間中學。

原帖由 ZZdaphne 於 09-6-18 13:34 發表

咁你女即是選擇了正確的中學,
恭喜恭喜。

我女就唔係咁喜歡,成日想跟小學同學同一間中學。

佢已經好耐冇提最多小學同學去間中學,之前有交換生,佢話有伸請去,但抽唔中。
睇阿女佢真係幾鍾意而家呢間學校,但我都係鍾意另外間。

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 judywan 於 09-6-18 13:52 發表

佢已經好耐冇提最多小學同學去間中學,之前有交換生,佢話有伸請去,但抽唔中。
睇阿女佢真係幾鍾意而家呢間學校,但我都係鍾意另外間。 ...

邊個國家,h1n1???

原帖由 ZZdaphne 於 09-6-18 14:14 發表

邊個國家,h1n1???

唔係國家 ,係佢最多同學去間中學。
你地區冇呢D交流計劃咩
‹ 上一主題|下一主題