用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 末代考生..........
go

末代考生.......... [複製鏈接]

原帖由 樂樂 於 09-6-13 10:24 發表

小兒英中,理科,e + 冇補習,佢學校暑假唔會點幫學生補課,
佢又懶,都好擔心佢會考成績,又冇得重考.

有得 repeat 不過之後無人收讀 F. 6,即係搵黎搞,不如都係疊埋心水叫阿仔趁暑假溫書同做下 past papers 黎得實際 。。。 不過您仔仔唔使補習都仲搞得掂都應該唔會好差,俾 D 信心佢啦

原帖由 KWT 於 09-6-15 11:08 發表
我大仔9月升f.5啦.也是末代考生.佢有去坊間如活學及英皇補A Maths and Econ.因為佢自己想考這兩科,學校冇得讀.我平時見他都不大讀書.這兩星期學校考試才多讀點書. ...

A. Maths 同 econ 要自修報考,老實講,難度都幾大,不過小朋友有呢個志向,作為父母點都要支持既,不過真係要俾其他人落多好幾倍既苦功

原帖由 LittleKidult 於 09-6-15 12:21 發表
我大仔讀F.4理科, 數學比較強, 但係整體分數唔夠, 所以入唔到第一班理科(只有呢班有a.maths), 所以冇得讀a.maths, 校長話如果想報a.maths, 要maths考試全A先可以考慮, 又要家長信(已寫), 而家係外邊自修+補習, 及老 ...

成績好不等於數理好,更甚者,有些同學可能文科相對比較好,但為了各種原因選讀理科,又因為整體成績理想而有資格修讀 A. maths,最後就做成這樣的結果 但都怨不得人,遊戲規則就是如此,徒呼奈何

原帖由 樂樂 於 09-6-15 12:37 發表

我仔有d似你個仔喎,佢理科強.中英文弱,係典形理科人,
佢去過現代補英文一個月就冇再補,佢話d人好寸,

樂樂

但世界是現實的,無論理科如何的強,語文(英與中皆然)都要有起碼程度,否則根本沒有資格升讀中六,更遑論進大學門檻,都係要提醒小朋友注意呢

原帖由 樂樂 於 09-6-15 12:41 發表

長老,
你大仔當年有冇去大形補習社補習架?貼士班係唔係一定去去架?我聽亞仔d師兄講有d科目外面教得好全面,學校教唔晒咁多野.

樂樂

我大仔當年都有係 F. 4 主動提出去呢種大型補習社啊,佢話唔係學校老師教得不好,只是這些補習社的教法係精讀法,目的就係教點樣考試答題 , 佢要去又覺得有用,我唔會反對俾佢去既

原帖由 motherlau 於 09-6-15 15:02 發表
唔好放棄呀?如果我係校長,一定比你d誠意打動ge.有乜理由有心唔比人讀架.

都唔係淨係有誠意就有用的,因為作為日校會考生,一定要通過學校報考,無人去理會您係自修與否,出黎既成績就係代表學校,所以學校一定會檢測學生有否符合成績要求,才會決定是否代學生報考的

原帖由 motherlau 於 09-6-15 23:23 發表
Hi,

可能我天真la,講真如果小朋友有興趣讀,又肯自修,又有老師肯幫佢補課,即代表佢唔係太差la,點解唔比機會佢試囉,為合格率就握殺佢ge機會,唔公平,除非冇位啦,咁就冇得講la.

其實我明遊戲規則,但我就係唔鐘意咁 ...

當您易地而處,站在學校立場,每年見到幾許家長用會考成績去評定該學校水平既時候,可能諗法就會唔一樣,好多野都係知易行難 ....

原帖由 樂樂 於 09-6-16 11:52 發表

長老,

我就係知亞仔中英相對弱,萬一會考失手真係好大鑊,已同佢解釋好多次,你知啦,中英要浸架麻,e + 仲未發力到時點算,佢仲係懶懶閒 ,

咁佢平時呢兩科語文成績如何 ?我覺得起碼要合格囉

原帖由 樂樂 於 09-6-16 11:56 發表

咁你亞仔去補幾多科呀?有冇話邊d科一定要補架,如果同學仔補完返來交換notes 都幾好喎.

大仔係 2004 會考生,我真係唔記得咁清楚,依稀好多科都有去(英文肯定無),事關呢 D 大型補習社因為客路眾多,又唔係真人 show ,所以都幾相宜,我覺得要有好成效應該可能性不大,因為人流都幾複雜,純粹拎 notes 同埋聽下答題技巧又無妨既

原帖由 樂樂 於 09-6-16 12:28 發表

佢呢個期中試理科成績排得好前(全班頭幾名),中英(全班後幾名),平均免強入到理科前30名,佢地理科有2班共80人,中6只有30個位,咁佢話照咁計我入到中6啦,我話唔係咁計,會考有好多變數. ...

咁我覺得您應該不用太過擔心了,您仔仔成績應該很不錯了。
我覺得,小朋友既會考成績大致上可從過往學校紀錄估到一二,就算未能原校升讀中六,最壞打算都應該可以去其他學校繼續學業,我覺得上到中六,學校質素已經影響不大,最緊要同學本身了 .........

原帖由 樂樂 於 09-6-16 12:33 發表

上次第一個月我幫佢報名交學費,第2個月我比錢佢自己交,(400/月)可能又有呢個原因佢覺得貴所以冇再補,佢好慳,
但我有同佢解釋過呢d錢唔慳得.

樂樂

恭喜您呀,仔仔咁生性,我兩位公子肯定唔會覺得 400/月貴囉

原帖由 樂樂 於 09-6-16 16:00 發表

其實我都知佢學校中6位競爭好大,我冇比壓力佢,盡左力就算,但我覺得佢冇盡力囉,成日打機,
同埋佢強項係數學,我約約睇我呢區,唔係好多學校中6有純數讀,我覺得去第二間讀中6唔緊要,最緊要有岩自己科目, ...

樂樂

咁證明仔仔讀緊既係好學校 中六先競爭大,就算入唔到原校,去其他學校都應該會好受歡迎

原帖由 樂樂 於 09-6-16 16:03 發表

hehe 我好節儉,佢呢樣野似我,
但細仔好大洗,似c6.

搵得黎使得去,使得其所又有何妨

原帖由 樂樂 於 09-6-18 15:50 發表

長老,

hehe 乜唔係間間中六學位都競爭好大架咩,好多都希望可原校升讀架, 不過亞仔間學校係區內都算ok既.

點會呢,好多成績比較次一等的中學(並無貶意,實說實話),本身學生能考獲 14 分或以上的學生不多,到了中六就會成為其他未能原考升讀中六同學的選擇了 .....
‹ 上一主題|下一主題