用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 末代考生..........
go

末代考生.......... [複製鏈接]

回覆 4# 2bzmummy 的文章

我大仔9月升f.5啦.也是代考生.佢有去坊間如活學及英皇補A Maths and Econ.因為佢自己想考這兩科,學校冇得讀.我平時見他都不大讀書.這兩星期學校考試才多讀點書.

回覆 11# 樂樂 的文章

樂樂, motherlau,

對不起,現在才看到你們的訊息.係大仔自己要求讀econ,可能佢見到同學讀得好,引起興趣.其實,見佢補習都不知道讀得好不好,始終沒有校內考試評估.反之讀A MATHS及maths我則有點擔心,因為佢曾經講過見到d題目,不知道如何去做,但看題解solution則十分明白.又說學校計數叻的同學,有時問他,他可以告訴同學點計,結果人地會算出來.但一到自己計數,又計不到.我說佢可能計得少,唔熟悉技巧,但仔仔又不認同.

反而大仔不想報考中史,但我想佢考,希望佢多些認識中國.而事實上,佢自己都承認上次校內考試,佢只讀了一天,成績非常好.我估佢因為冇壓力才會考得好.

最近因為沒有心情所以小發言,細仔小五呈分試考得很差,中作一科是歷史性新低,只得60分(從來考試沒有這樣低分),我估會跌落band2尾,咁小六壓力就會大很多.

真是touch wood,估不到今日取成績表細仔仍然入到Band 1,中文整體得個C,總成績B.算是好彩.

今日細仔才講常識寫一位現任議員名稱,佢竟然夠膽填"陳大文",重話書係咁寫,真是夠唔認真.完全不知道呈分試的重要性.

又其實大仔究竟想報考幾多科未定既.有親戚建議不如集中主力考好幾科,好過到時科科D/E.我估要等埋今次考試成績才決定.

大仔讀8科.中英數,Phy,Chem,Bio,Geog and中史.一切都要等派左成績表才決定.佢話自己沒有退步,但其他同學則進步很多,我見佢d中英文卷,好似考得不大好,問佢又不願多說.唉.真是唔識做人媽媽.

我仔仔都不見他讀書,反而見佢上網聽歌或download d日本劇集看.他自己說會考會及格,但不會高分.即不要寄望有dist & credit.唉!
‹ 上一主題|下一主題