用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 點算呢?!阿囡話要學單簧管...
go

點算呢?!阿囡話要學單簧管... [複製鏈接]

1    0    0    0
簽名被屏蔽

唔怕~我個小朋友都係小一學單簧管ok o架!

簽名被屏蔽

ming2,

聽講話小朋友換緊門牙喺吹唔到, 因為會漏風

原帖由 ming2 於 09-6-15 10:40 發表

請問你小朋友用咩model/牌子 0既clarinet架??簧片又係用咩架??你覺得邊方面係難掌握架...吹氣定係其他呢???sorry for so many questions

ming2,

我好多都會睇你答有關piano 的問題,而且得益不少!

請問你小朋友用咩model/牌子 0既clarinet架??
我地用leblanc,係學校指定的,約$3千幾.

簧片又係用咩架??
vandoren 2號半(學校沒有指定,but 一分$,一分貨)

你覺得邊方面係難掌握架...吹氣定係其他呢???
我個小朋友用1-2堂就應可掌握吹氣,之後慢慢再練氣!之管都幾重o下,so重要練力!

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

ming2,

和你分享我小小的經驗.....

我囝囝小二便嚷着要學單簧管,但我覺得他年紀小,氣量不足,學管樂不會有多大進益(最重要的考慮是怕他有錯敗感),所以還是讓他先專注鋼琴。最後在他苦苦請求下我才讓他小三開始學,甚知他非常用心學和掌握得不錯,今年四月他已考了五級。反觀他的同學,有些比他早學的,很快便放棄,有些的進展會比較慢。以上都是我個人的感覺,可能有些一早開始學的並不如是。

我囝囝一開始時用的clarinet 是Yamaha YCL250 $2900 (初學平平地),但不足一年便換了一支Buffet (應付Grade 5)。

Vandoren要百多元一盒,有十塊,幾耐要用換一塊視乎小朋是否小心使用,因為好易整爛,如果常常吹,二至三星期便要換。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

ming2,

有興趣真係好重要,當初我都係因此先讓囝囝學。

初學可買支平平地,其實Buffet 都有很多型號,我都係同老師商量後才買支3萬幾,算係professional 級,希望可以用耐D。同yamaha個支分別是yamaha那支是膠做的而Buffet那支是黑木做的,靚聲d,重量差不多,而吹唔吹得響主要係技術(我兩支都吸唔響)。

簽名被屏蔽

My son learn Clarinet since 6 years old-P1 and he is now P3. School asked him to buy the one from Yamaha-made of plastic in the beginning.

This year he will go for G4 exam and the plastic one seem too old. Therefore I bought him Buffet E11/25017 last week. It costs around HKD 9200.00. His clarinet teacher told him that most of the Buffet are made in Germany, but this E11/25017 is the new version and it made in France. Therefore it is already good enough for my son to play till G7 or G8.

簽名被屏蔽

Hi Ming2

仲記唔記得我,之前搵你幫手買琴.
大仔學緊bassoon果個媽媽.

我兩個仔都學單簧管可以比D意見你.
我大仔用Buffet B10,細仔用yamaha 250 ,
我同亞Sir都覺得yamaha好D,聲好D,手工好D,
大仔支Buffet b10用了2年整了3次,次次都係走音,
細仔個支而家先要整.
細路仔用一般都得幾年壽命,
你個女咁細買yamaha 250好夠用,
得佢考完5級支膠管有問題先換支木管.
因為用木管初學好難carry到,會浪費了支管
我都打算同大仔換木管,
你係tomlee仲有無折,一齊買唔知可唔可以平d.
LeBlanc 少人用,唔知好唔好
樂團大部份人都會用buffet.

Vandoren簧片要$180/10片
細仔一時可用2/3星期,一時2/3個月,
佢地一般都開2/3片,因為要吹好幾次先好用,
簧片初學用2號好d,易吹d,2號半可能吹唔出聲.

亞女吹單簧管,媽媽做伴奏,
一定事半功陪.

回覆 1# jackjackma 的文章

上次囝囝換木管係同老師一齊去,Tom Lee d職員攞晒同一型號d管比老師同囝囝試,因為支支管d聲都有d唔同,所以同老師一齊買會好d。

簽名被屏蔽

有無人有clarinet 老師介紹呀, 我都想俾仔仔學呀

原帖由 ming2 於 09-6-16 23:26 發表
jackjackma

真係多謝你0既意見呀...

0岩0岩俾細囡試吹完daddy支sax.0既mouthpiece,佢又吹得響喎...仲吹得好興奮添...呢一兩日應該會搵個時間帶佢去門市試下俾佢拎支clarinet,睇下佢夠唔夠手長,同埋夠唔夠力hold支c ...

Ming2

唔洗客氣,上次攪攪震搵你買琴,需然無買,都好多謝你d意見.

Rico簧片都ok,
亞仔話Rico好似簿d,易吹d,
亞Sir話vandoren穩定d.
同一牌子會有幾款,但係香港通常得一兩隻色,
上網買會多d選擇.
講真我唔相信d細路分得出有多大分別.
比起國貨已經好好.
香港有d學校用國貨都係咁吹.
我而家2個牌子一齊用,等佢地用自己去控制唔同簧片,
考試/校際音樂節咪用好d law.
我大仔8月考5級佢支b10五勞7傷,要入廠大修,
所以咪想換支木管.今個星期六考完試即刻去試.

囝囝仲彈緊d BB 歌,對琴我都無要求,
都係想佢吹好單簧管,容易D考級.
佢彈左2年都係用緊"輕鬆學鋼琴",
本2級書一打開就頭痛.
佢當彈琴係遊戲用來輕鬆下.
我都換了部二手琴yamaha C108,亞仔都彈得好開心.
其實換琴主要用來夾單簧管同bassoon.
‹ 上一主題|下一主題