用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 買鋼琴
go

買鋼琴 [複製鏈接]

想問吓你地有無買鋼琴俾自己小朋友係屋企練, 如果想買, 要幾時買至好, 我驚買咗小朋友又唔彈, 咪很浪費lor. 全新or二手? 昨日看過, made in japan 既琴要成三、四萬一部, 很貴呀.
   0    0    0    0

我有個用了兩年o既高身「新」piano
本來自己學
不過近來我的手患上關節炎
不可能再彈piano
所以而家想出售
而家諗住$9000出售
如有興趣的話
pm給我留電話吧

TOKAI AU-3 M/P
整個琴由日本原裝製造
於偉樂琴行購買
身高131cm

於大埔取琴

我原本都有您的問題. 最後經過資料搜集.  我都係買了2手的PIANO.

最大原因 :  

1) 買全新的琴
eg  yamaha  JX113T  要 $29,000
是印尼造.  如果要   U1J  (即是日本造) $53,000.
實在太貴了. 本來我都BUY  買新的.  後來發覺$29,000 還要 是印尼造.  雖然話第日唔學,可以賣番比 TOM LEE
但是 我問佢 收回價. 個SALES 就說 要睇情況.(個別不同.) 

2)我問過好多人, 都說初學可以不用買PIANO.
當然在家有, 可以方便練習. 

3)唔想孩子太容易得到

我小朋友 8YRSOLD. 他一聽見我買2手,就唔多開心. 還說要買全新 的 YAMAHA..... ETC
我覺得佢都未開始學就已經咁...
我於是更下定決心買2手. 還解釋給他知爸媽無錢. 日後您真係有心學和有成績,我會買新的 PIANO.

4)  老師說小朋友 跟本未識分 邊部好. 什麼聲....
將來轉琴時, 他自己會識分. 現在可以買部平宜的2手 FOR 練習.

幸好我無買新的. (因差唔多去買左部新,幸好想清楚)

現在2手PIANO 已買. 孩子一樣開心歡喜去學.  價錢真的差很遠. 現在買的只是$3XXX.   都唔錯.  
省回的錢用作交學費也好.  將來到他5級再換鋼琴至算.
反正現在買舊OR 新 都係駁腳姐.

當然每個人的想法不同. 各人說法不同.  

這些只是我個人的分享.

原帖由 bb108 於 09-6-15 10:15 發表
想問吓你地有無買鋼琴俾自己小朋友係屋企練, 如果想買, 要幾時買至好, 我驚買咗小朋友又唔彈, 咪很浪費lor. 全新or二手? 昨日看過, made in japan 既琴要成三、四萬一部, 很貴呀. ...

回覆 1# working 的文章

working:
我都同意你既講法, 而且, 我小朋友都係學咗1年左右. 我想買部琴俾佢, 係因為想佢方便練習. 去琴行練半個鐘, 一來一回已無咗1.5鐘. 而且好難就時間. 我問過阿女好幾次, 佢都話like彈琴, 但我怕投資了幾萬蚊買咗番黎但三分鐘熱度, 二手琴我也有consider, but我唔識人, 又係外行, so唔知點好.

我覺得去琴行練琴,真係唔係長遠既辦法,因為好多時候小朋友一多功課就練唔到,練得唔熟又會比老師駡,之後久而久之就會冇左興趣。其實買個琴係屋企係會好好多,2手亦都冇問題,最緊要係睇下基本功能上有冇問題就ok,等到小朋友學到5、6級先真係揀一部好既就得喇~
你可以問下你既琴老師,睇下有冇朋友放2手囉,順便佢可以幫你揀埋ma~

原帖由 bb108 於 09-6-15 16:34 發表
working:
我都同意你既講法, 而且, 我小朋友都係學咗1年左右. 我想買部琴俾佢, 係因為想佢方便練習. 去琴行練半個鐘, 一來一回已無咗1.5鐘. 而且好難就時間. 我問過阿女好幾次, 佢都話like彈琴, 但我怕投資了幾萬蚊 ...

完全明白.

我都係打算等5級或已上才買新琴.  

其實租金都係$250-300 一個月, 我曾經考慮過. 後來因為計過還掂租都要比DEPOSIT. 倒不如乾脆用DEPOSIT的$買一個2手好些. 話晒費事煩.

至於如何選擇,我都留意左一段時間, 也問了別人.  最後我找了一個$3,XXX   .   就算唔用得耐,當租也值回.  

何況將來換時也可放出去. 我相信1,000  都應該會有初學者肯要啦.

我唔肯SELL 琴嫁, 千其唔好誤會.  

我是最近買的,   當時還有一部YAMAHA  & 另一部KOREA 的鋼琴 . 前者 好似是5,000. 後 者 是2,800.
我唔知賣左末. 如您有興,我可PM給您.  

(我真的不是SALES.  也唔會有什麼利益 )

我只是SHARE  我的經驗.  

原帖由 bb108 於 09-6-15 16:34 發表
working:
我都同意你既講法, 而且, 我小朋友都係學咗1年左右. 我想買部琴俾佢, 係因為想佢方便練習. 去琴行練半個鐘, 一來一回已無咗1.5鐘. 而且好難就時間. 我問過阿女好幾次, 佢都話like彈琴, 但我怕投資了幾萬蚊 ...
‹ 上一主題|下一主題