用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 首屆334
go

首屆334 [複製鏈接]

我女首選是  phy + chem + bio

學校指定修讀延伸數學 M2

原帖由 2bzmummy 於 09-6-19 08:39 發表

鵝老太

看來令千金成績好好喎,可喜可賀

小兒選的是 phy + chem + chin lit (他不喜歡讀 bio,學校要求全選 phy chem bio 的 IS 要有 overall A 的成績,雖然有把握都不考慮) 選 chin lit 是我的提議,橫 ...
thx ,佢成績ok ge......但佢學校係以成績排次序選科,最佳成績那些未必會選讀phy chem bio , 反而理 + 商最搶手......

and 間學校 5x,6x都已 set 定科目,得第7科可以有限度自選 (即是佢俾幾科你揀), 佢唔like 音樂,geog........只好選 bio

原帖由 2bzmummy 於 09-6-19 19:01 發表

我仔學校都係按成績排名可以有選科優先次序,好在佢名次前,所以應該可以點揀都得(希望呢次考試唔好甩轆) baba 有問點解咁揀(想佢思考下囉)佢話如果想讀商,到入大學都仲讀得切,反為 chem + phy 靈活性大云云  ...
我女考完晒試喇,不過佢話今次可能會炒音樂科......... 不過應該只係扯低平均分,對佢選科無大影響喎~

原帖由 2bzmummy 於 09-6-21 10:15 發表

早晨

點解要用到炒呢個字咁嚴重呀 ?音樂應該要考兩 part (小兒既學校係咁),會考 paper 同 practical,我相信學校唔會咁不近人情俾 fail 掛,除非 paper 答題做得好差,放心吧

反為我仔話今次 VA ...
佢就係話估計 practical 衰大半, paper 錯一半, 有幾題係問流行曲喎.....佢都唔喜歡聽歌 ge ........

算啦 ! 都最後一年咯  

原帖由 2bzmummy 於 09-6-21 16:26 發表

哈哈,我都係今年先知道 F.3 music 會教流行曲咋,阿仔就係話唔記得點串 Art Garfunkel 個姓囉,明知道會出,點知道竟然俾張相佢,問係邊位喎 ...
最好笑係有題叫佢自選一首流行曲講解曲詞意義.......佢答: 紅塵 ......我話 : 女呀, 呢首十幾年前就係流行曲.........

原帖由 2bzmummy 於 09-6-21 17:17 發表

我又咁睇喎,未必有問題,呢下野都好主觀既,老師都應該會著眼於佢點理解首歌,而不是首歌有幾流行同幾時流行既
我明........只係覺得亞女對 ''流行 '' ge 定義
‹ 上一主題|下一主題