用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Why is DGJS so good?
樓主: girlsmama
go

Why is DGJS so good? [複製鏈接]

原帖由 cwpge1983 於 09-7-1 02:11 發表

何解,大部份對女拔有意見及批評嘅家長其子女都來自國際學校 or so called "Top Elite int'l school"

You are contradicting yourself.

So do you mean we should trust what we say we are?

Who are parents of international schools?
Do you want to trust what they claim to be?

Or are you choosing what you want to believe in, in order to make yourself feel better?

大體上leehoma001所提及的都有道理。

直資學校的教學自由度無疑是較官津校高,但學校如不想跟從教育局的一些方向,仍須獲教育局的批準。

你們還提及了「平庸學生」在女拔(我所指包括了DGS和DGJS)的生活,有可能受到歧視及遭放棄,而在國際學校卻得到包容和鼓勵。

我不知此極端情況是否普遍,如果有女拔的學生和家長,請大家指教一下。不過,從錄取學生來說,女拔的確要求嚴格。如果和leehoma001的國際學校相比,可以說是兩種理念。究竟應該嚴格選擇學生,使學校裏的學生差異少,方便「因材施教」,還是不論能力(英語能力以外)收生,在學校裏提倡「有教無類」?

原帖由 leehoma001 於 09-7-7 16:45 發表
想唔話你無知都唔得

Ah,連最基本嘅"我手寫我口"嘅基本道理都唔明,又何必講羅輯呢?

你知不知乜叫做"文盲", 如果唔知, 快啲去租翻隻 "The Reader" 看看啦! 現今, 在印度 (包括在美國、中國及很多地方) 還有很多文盲,  ...

我不是說學校沒有自由度,我是說不是所有東西都完全有自由度。

既然國際學校都有兩種理念,它們都應有存在的價值。只不過,究竟你從哪裏得出結論,女拔有歧視及放棄某些學生,而你所指國際學校從來沒有?

原帖由 leehoma001 於 09-7-7 17:51 發表
直資學校的教學自由度無疑是較官津校高,但學校如不想跟從教育局的一些方向,仍須獲教育局的批準。

教育局不會阻止直資學校或私校推行真正一條龍辦學的, 教育局也不會阻止學校不去 screen off 學生的, 所以那些直資學校 ...

回覆 42# leehoma001 的文章

本來見你為咗你個高B低能嘅傻仔絞到自己痴痴呆呆又成日改名化身,說東說西,都想放你一馬。呀!原來你真係神經失常到無藥可救。

1)"他們連睇都未識睇, 仲何來"我手寫我口"    你知唔知自己之前講緊mud?  文盲都起馬識講呀,如果連講都唔識而又寫得好文章嘅,衹有同係leehoma001同一類人"啞巴"。
2)"平庸嘅學生係top international schools 一樣生存得好開心、好有自信, 因為他們明白自己嘅能力, 以超越自己為目標, 而又不會受老師或其他 top students 嘅歧視及放棄。"    呢D假,大,空嘅語調同我哋嘅特首講話一樣。結果,七一上街囉。

3)"女拔有歧視及放棄某些學生 - 這個已是公開嘅事實, 你可從女拔現在或以前嘅學生、家長、或老師去証實, 當然要去問多幾個啦, 我自己都認識不少"                                    你有本事就講個實例出嚟喺邊個學生,邊個老師,点樣受歧視,点樣被放棄?

同你D鬼鬼祟祟又經常改名換姓嘅'啞巴'係到浪費時間,真係要同自己講聲"對唔住"

王國長老

很遺憾看到這個主題會員都沒有太尊重對方, 現把主題關上, 請大家日後討論時要保持禮貌和尊重, 多謝合作.

版主
edea
‹ 上一主題|下一主題