用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 子女升中二的入來傾吓啦
go

子女升中二的入來傾吓啦 [複製鏈接]

我女兒九月升中二啦. 佢在中一整體算大步欖過, 人人都話中一d野淺, 俾佢地過渡, 中二就比較難了, 尤其maths , 係咪真係呢?
   0    0    0    0

係,數學仍然需用。

我仔學校講明來年重要用S1既數學書, 所以唔可以掉/賣....
原帖由 kiwaiwong 於 09-7-3 17:59 發表
想請教下s1的書會點處理, 需要留作s2參考用途嗎 ? 或賣掉 ?

醒目開學勳章

原帖由 kiwaiwong 於 09-7-3 17:59 發表
想請教下s1的書會點處理, 需要留作s2參考用途嗎 ? 或賣掉 ?

我又覺得如果有地方收埋既話都不仿留作參考用途,如果冇既話賣比學弟都好呀.

Agree, 呢樣野真係難過讀書, 況且, 我都真係無能力理佢讀書既野(因為年紀大, 同佢而家既課程脫曬節....)

原帖由 漢堡飽 於 09-6-17 20:00 發表
我女也是升中二, 如果數學根低好,中二數學應該無問題,他們智力發展應該追得上。你望一望中二中三的師兄師姐,這豕年是發育年,學的事自然會多一點,深一點。最重要是點樣控制他們的脾氣及心理發展。比學術更難應付!

我女兒要 ...
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

原帖由 千紅 於 09-6-29 16:29 發表
可能每個老師嘅教法都唔同,我見佢啲notes,每次都有唔同嘅topic.最緊要係啲細佬自己肯學,一班有咁多人,有時仲用視象,如果你要偷懶,都無人理啦.

千紅,

Thanks!

可能每個老師嘅教法都唔同,我見佢啲notes,每次都有唔同嘅topic.最緊要係啲細佬自己肯學,一班有咁多人,有時仲用視象,如果你要偷懶,都無人理啦.

原帖由 stitchfriends 於 09-6-29 16:17 發表

千紅,
唔該哂!
英皇係咪教埋答題技巧架?
有無教埋作文呢?
唔好意思咁多問題.

原帖由 千紅 於 09-6-29 10:56 發表
亞仔今次嘅成績仲未派呀,所以我都唔知有無進步,不過我都唔會有太大期望,因為我知道語文係要浸嘅,咁短時間無乜可能有好大進步,就算係都只是好彩啫,我個人覺得,如果佢有心學嘅話,應該會有用.

...

千紅,
唔該哂!
英皇係咪教埋答題技巧架?
有無教埋作文呢?
唔好意思咁多問題.

亞仔今次嘅成績仲未派呀,所以我都唔知有無進步,不過我都唔會有太大期望,因為我知道語文係要浸嘅,咁短時間無乜可能有好大進步,就算係都只是好彩啫,我個人覺得,如果佢有心學嘅話,應該會有用.

原帖由 stitchfriends 於 09-6-28 16:26 發表

Hi, 千紅

我對仔女都係中文麻麻地, 補過都係一般, 真係浪費money & time.

你囝囝係英皇補完, 中文科係咪有明顯進步?

原帖由 千紅 於 09-6-26 15:28 發表
我對仔女嘅中文都係麻麻地,我都試過單對單補中文,但是老師似乎唔知同佢補乜好,佢哋又成日都話無嘢要問,我覺得好浪費錢同時間,依家大仔去英x補習社試吓,我看過啲課程,同時又問過亞仔,佢覺得都幾好,我仲打算暑假俾亞女 ...

Hi, 千紅

我對仔女都係中文麻麻地, 補過都係一般, 真係浪費money & time.

你囝囝係英皇補完, 中文科係咪有明顯進步?

Hi LittleKidult

我個仔中文成績不是很好,小學時分數不高過90分,真令人擔心,中學會不會派回考試卷呢?
請問學校用邊間出版社?會教所有課文嗎?
又勞煩你,唔該。

原帖由 LittleKidult 於 09-6-26 14:39 發表
Hi ritawong,

佢星期六補1.5hr,上去個老師屋企補.

我都覺得英x的補習都幾好,至少能令到班小朋友有興趣去聽,有興趣去學,反而私人就要睇緣份。
補習一定有幫助,靠自己一個去面對,天資好就無問題,如我女兒一般資質,加上我自己又幫不到她,甚能不找幫手呢?

我對仔女嘅中文都係麻麻地,我都試過單對單補中文,但是老師似乎唔知同佢補乜好,佢哋又成日都話無嘢要問,我覺得好浪費錢同時間,依家大仔去英x補習社試吓,我看過啲課程,同時又問過亞仔,佢覺得都幾好,我仲打算暑假俾亞女都去試吓補.

原帖由 ritawong 於 09-6-25 22:06 發表
Dear Littlekidult,

上次分班試, 女兒說中文很深, 很多小朋友升中後最大
問題是中文, 但如這麽多人唔合格, 就有些問題.
但中文真的不知如何幫小朋友, 我有些朋友說要去大型
補習些補習, 你怎樣看?謝謝!
女兒游水是室 ...

我都想讓女兒升中後, 嘗試給她自己獨立,
但最大問題是當她功課上有困難時, 我又不
懂得如何幫她, 真慚愧, 謝謝您一直以來的
幫忙, 感激萬分!

佢星期六補1.5hr,上去個老師屋企補.

原帖由 ritawong 於 09-6-26 14:35 發表

謝謝回覆, 我也想讓女兒在7月開始游水,
其實我都唔贊成去補習社, 女兒一直有
老師單對單補習, 不過老師講明升中後
不再幫手, 因個人問題. 您仔仔每星期
補幾多個鐘? 謝謝! ...

謝謝回覆, 我也想讓女兒在7月開始游水,
其實我都唔贊成去補習社, 女兒一直有
老師單對單補習, 不過老師講明升中後
不再幫手, 因個人問題. 您仔仔每星期
補幾多個鐘? 謝謝!

其實我唔太讚成補習既,除非成績真係好差啦,如果真係要補習,我個人覺得單對單上門補會有效d...我個仔都有單對單補英文,係考試時都會請補習老師佢幫補下其他科....
我個仔都報左名學游水,係其他學校既室內泳池,仲係前排因H1N1要停課添,不過我地都唔係太擔心...
PS : 學校話7月1號開始放暑假,7月9號派成績表.

原帖由 ritawong 於 09-6-25 22:06 發表

女兒游水是室 ...

大家d仔仔女女maths都好勁....
我個女話佢地班平均都係8x幾....
唔知係佢深定係點.....

不過覺不覺得愈來愈要學放手
好多野佢都有自己的主意.
我也要重新適應啊......

女兒游水是室內池. 而且人較多, 所以有些擔心.
謝謝您的意見及回覆.
‹ 上一主題|下一主題