用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

11網 [複製鏈接]

如得 20分,在第一輪交表時 選 ssgp 機會大嗎?如真的不幸不入圍,在大攪珠時,再填 它第一選,會否很危險?
另外,請問還有什麼好的小學可給予小女參考填選?
   0    0    0    0

您係女女咪2010年入小一呀﹖
如果您係屬於11網﹐當然要試試運氣喇﹗
同區小學﹐聽講聖彼得唔錯﹐當然般咸道官小都好好﹐但係我想個女讀女校﹐所以一早就定下目標﹕ SSGP

講真抽獎真係講LUCK
﹐我女女係今年2009 P1既其中一個幸運兒﹐不過﹐我知有人一樣住11區同選SSPG1st choice
﹐最後結果係得到 5th choice     
我鄰居個女三年前都係抽 SSGP﹐最後派左去一間完全唔考慮既學校﹗ 呢個結果係我心內既陰影﹗所以﹐我係6/6日前個心都係十分交戰﹐好彩有私校 backup ﹐唔係真係顛都有份。

原帖由 Good-Luck 於 09-6-18 16:52 發表
如得 20分,在第一輪交表時 選 ssgp 機會大嗎?如真的不幸不入圍,在大攪珠時,再填 它第一選,會否很危險?
另外,請問還有什麼好的小學可給予小女參考填選? ...

我們是住 11的,其實我個女不是明年P1,只是我也要為她作好準備。
而妳個女真的好好運氣,請問妳在第一輪交表時,交了那所學校?妳個女是否得15分?在那一間幼稚園就讀?而妳個女有那所私校做後備?
抱歉!問了很多問題,因真的開始感受到緊張的氣氛。

原帖由 seaseafamily 於 18/6/2009 17:04 發表
您係女女咪2010年入小一呀﹖
如果您係屬於11網﹐當然要試試運氣喇﹗
同區小學﹐聽講聖彼得唔錯﹐當然般咸道官小都好好﹐但係我想個女讀女校﹐所以一早就定下目標﹕ SSGP﹗

講真抽獎真係講LUCK
﹐我女女係今年2009 P1既其中一個幸運兒﹐ ...

我個女得15分﹐第一輪交表當然係SSGP 啦﹐因為我堅定目標﹐預左唔得要扣門﹐一定要兩次都選SSGP以誠意一心選SSGP
我個女係讀St. Clare's
﹐當然後備私校都係 St. Clare's
唔駛客氣﹐我都好樂意大家交流﹐我完全明白您感受

原帖由 Good-Luck 於 09-6-18 17:18 發表
我們是住 11的,其實我個女不是明年P1,只是我也要為她作好準備。
而妳個女真的好好運氣,請問妳在第一輪交表時,交了那所學校?妳個女是否得15分?在那一間幼稚園就讀?而妳個女有那所私校做後備?
抱歉!問了很多問題,因真的開始感受 ...

My boy will be K3 this Sept, I am also very worried if he will be lucky enough to get an offer in the desired school.  Has anyone / or know anyone who has succesfully enter 聖彼得 am or 般咸道官 by 15 marks only?  Thanks very much for your kind sharing!

原帖由 seaseafamily 於 09-6-18 17:50 發表
我個女得15分﹐第一輪交表當然係SSGP 啦﹐因為我堅定目標﹐預左唔得要扣門﹐一定要兩次都選SSGP以誠意一心選SSGP。
我個女係讀St. Clare's
﹐當然後備私校都係 St. Clare's 。
唔駛客氣﹐我都好樂意大家交流﹐我完全明白您感受

...

20已經有很大的機會了~
今年15分都有人進到聖士提反女子小學
我想如果真的20分都進不了
扣門的機會都大的~
不要那麼擔心

原帖由 Good-Luck 於 09-6-18 16:52 發表
另外,請問還有什麼好的小學可給予小女參考填選? ...

其實中西區好學校很多

男生可選~聖彼德~英黃二校~般官~基恩~
這些都是很不錯的學校

女生另外有聖士提反女子學校~聖心~

原帖由 aeiou_drm 於 09-6-18 19:57 發表
My boy will be K3 this Sept, I am also very worried if he will be lucky enough to get an offer in the desired school.  Has anyone / or know anyone who has succesfully enter 聖彼得 am or 般咸道官 by  ...

15分入到﹖ 係咪講自行收生部份呀﹖ 請問您知唔知係咪自己K3學生呀﹖

原帖由 ma90a31 於 09-6-18 20:18 發表
扣門的機會都大的~
不要那麼擔心

第一輪完全憑分數  怎會看是哪一間學校
通常20分以上才有得考慮  但如果第一輪的學位夠
少部份15分的學生 也會進的去

以今年來講  15分都有人進灣仔軒官小下午班(朋友小孩)
亦有聽說15分進SSGP   

原帖由 seaseafamily 於 09-6-19 10:51 發表
15分入到﹖ 係咪講自行收生部份呀﹖ 請問您知唔知係咪自己K3學生呀﹖

軒官下本身沒有宗教分,而且去年學校要收足5班的人數也有點勉强,15分派入還可以理解。

SSGP是聖公會學校,又只開3班,按理應不至於這麼少教友申請。

原帖由 ma90a31 於 09-6-19 12:42 發表
第一輪完全憑分數  怎會看是哪一間學校
通常20分以上才有得考慮  但如果第一輪的學位夠
少部份15分的學生 也會進的去

以今年來講  15分都有人進灣仔軒官小下午班(朋友小孩)
亦有聽說15分進SSGP   

...

般小和軒官下的收生有這麼大分別,是不是跟全日和下午校有關?

原帖由 Dearivy 於 09-6-19 13:51 發表
得15分自行收生階段係入唔到般小同SSGP架.
般小近兩年都無位收15分既, SSGP自己幼稚園既15分學生都唔收.

係呀﹐呢兩間都係11區媽咪既首選﹐得15分既認該無機係第一回合入到﹗

hai
原帖由 Dearivy 於 09-6-19 13:51 發表
得15分自行收生階段係入唔到般小同SSGP架.
般小近兩年都無位收15分既, SSGP自己幼稚園既15分學生都唔收.

SSGP 今年轉小班(25人一班)﹐但係因為柏道校舍2009開始啟用﹐所以可以開四班﹐一共收生100個﹐比往年未轉小班 (3 x 30) 多左10個。

原帖由 leschelems 於 09-6-19 13:50 發表
軒官下本身沒有宗教分,而且去年學校要收足5班的人數也有點勉强,15分派入還可以理解。

SSGP是聖公會學校,又只開3班,按理應不至於這麼少教友申請。

...

15分都有人入到聖彼德啦
人數不夠多.多會call電話卑15分d人~
係事實
原帖由 seaseafamily 於 09-6-19 15:01 發表
SSGP 今年轉小班(25人一班)﹐但係因為柏道校舍2009開始啟用﹐所以可以開四班﹐一共收生100個﹐比往年未轉小班 (3班 x 30人) 多左10個。

原帖由 ma90a31 於 09-6-19 15:42 發表
係事實

多唔多人15分入聖彼德呢?

因為我只有15分.

15分有人入聖彼得係上午or 下午? 上午唔知有無機會呢?

原帖由 ma90a31 於 09-6-19 15:42 發表
係事實

去年真的有15分自己幼稚園生在第一輪入左(我個女的同班同學),聽說是後補位,大家15分一起抽,阿囡個同學好彩抽到.
另,ssgp是不接受非自己幼稚園學生叩門的.

原帖由 ma90a31 於 09-6-18 20:18 發表
扣門的機會都大的~
不要那麼擔心

如果有20分聖彼得下午,入的機會應很大. 你們會如果選擇?直接選入下午 或博大抽獎入上午? 我要返工的,怕返下午班時間不好分配. 請分享你們的意見. 謝謝!

原帖由 totochu 於 09-6-19 23:56 發表
去年真的有15分自己幼稚園生在第一輪入左(我個女的同班同學),聽說是後補位,大家15分一起抽,阿囡個同學好彩抽到.
另,ssgp是不接受非自己幼稚園學生叩門的.

...

聽人講,下午校英文,好過上午校啊!

原帖由 yjoan 於 20/6/2009 12:01 發表
如果有20分聖彼得下午,入的機會應很大. 你們會如果選擇?直接選入下午 或博大抽獎入上午? 我要返工的,怕返下午班時間不好分配. 請分享你們的意見. 謝謝!

...
‹ 上一主題|下一主題