用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Good-Luck
go

11網 [複製鏈接]

原帖由 Good-Luck 於 09-6-22 15:53 發表
LingChiBaBa,
不過什麼?妳個囡囡最後入讀那所小學?

梗係派得唔好啦。派到第七志願,無讀,而家讀緊聖心私小。

原帖由 Good-Luck 於 09-6-22 15:57 發表
聽人講派位,下午好過上午校,不過要實質證據便沒有。

聖彼得舊年公佈嘅升中派位係上下午校加埋的,所以係校內嘅先知道,不過超過6成學生升英中(連直資)成績就真係好好。

原帖由 Good-Luck 於 09-6-22 15:56 發表
我明白,但如果我有20分,在第一輪交表給 SSGPS,再大抽獎時填第一志願 SSGPS,第二、三志願填 聖玻得、聖心...,有用嗎?

如果你有20分相信自行派位都有機會嘅,未必需要等抽獎。
正如totochu所說,聖心第二志願都有機會,而前年有同學嘅家長同我講佢同囡囡叩門聖彼得(唔記得上午定下午)都有offer。

LingChiBaBa

但係~我會鍾意上午班~
因為時間好安排~
上午`升中都派的OK的~

上午`下午都好~
能夠進的去最重要~

原帖由 yjoan 於 09-6-22 01:45 發表
唔知點可以知道聖彼得上午 / 下午好啲?

就是叩門呀~
還能有什麼方法~
我想叩門靠的除了誠意另外就是孩子的成績及運氣了~
原帖由 Good-Luck 於 09-6-22 15:51 發表
ma90a31,
你所指去年有幾位是非聖士提反女子幼稚園生的,是指她們最後用叩門方法入讀嗎?
你知不知她們用什麼方法最後能入讀?

我都鍾意上午班,所以好煩. 我有20分聖彼得下午(舊生),第一輪入的機會應好大. 但又不甘心入下午校,因我要返工,怕囡囡放學回到家後已經7:00.又要食飯洗澡才做工課,我那有時間同她溫書. 想同佢好好溝通更加不用想.

如果係你哋,會不會放棄下午的20分. 博抽聖彼得上午?
因我想囡囡讀男女校, 亦只想入聖彼得. 但如大抽獎失敗,可能會派到不想入的學校. 不過我有想過報私校做backup. 但都是女校,中西區好似無男女私校.  

可否說說你哋的意見. 謝謝.

原帖由 ma90a31 於 09-6-23 00:39 發表
但係~我會鍾意上午班~
因為時間好安排~
上午`升中都派的OK的~

上午`下午都好~
能夠進的去最重要~

yjoan,

其實你可以嘗試打電話去學校講一下你的情況,上午校跟下午校的舊生分是否有分別,如果真的是有分別,再問一下學校,可否第一輪先入下午校,再請學校可否安排轉回上午校吧!
GOOD LUCK

原帖由 yjoan 於 23/6/2009 15:10 發表
我都鍾意上午班,所以好煩. 我有20分聖彼得下午(舊生),第一輪入的機會應好大. 但又不甘心入下午校,因我要返工,怕囡囡放學回到家後已經7:00.又要食飯洗澡才做工課,我那有時間同她溫書. 想同佢好好溝通更加不用想.

如 ...

Good-Luck,
我已問過了, 舊生分是有分上下午的. 如第一輪先入下午校,一定不會安排轉上午校, 就算叩門也不能,因為佢哋話他們的行政人員是上下午同一班人. 除非是長期要看醫生就可能會作安排.

原帖由 Good-Luck 於 09-6-24 11:44 發表
yjoan,

其實你可以嘗試打電話去學校講一下你的情況,上午校跟下午校的舊生分是否有分別,如果真的是有分別,再問一下學校,可否第一輪先入下午校,再請學校可否安排轉回上午校吧!
GOOD LUCK

...

yjoan,

如果這樣,除非妳有更好的後備,我怕妳會白白浪費能入讀下午校的機會啊!
另外,我在 BK 聽一些家長說 聖玻德 好像要合併變為全日??有沒有其它家長能知道?

原帖由 yjoan 於 24/6/2009 15:27 發表
Good-Luck,
我已問過了, 舊生分是有分上下午的. 如第一輪先入下午校,一定不會安排轉上午校, 就算叩門也不能,因為佢哋話他們的行政人員是上下午同一班人. 除非是長期要看醫生就可能會作安排.

...

原帖由 Good-Luck 於 09-6-24 17:06 發表
yjoan,

如果這樣,除非妳有更好的後備,我怕妳會白白浪費能入讀下午校的機會啊!
另外,我在 BK 聽一些家長說 聖玻德 好像要合併變為全日??有沒有其它家長能知道?

...

我都想知聖彼德幾時會合併, 另外, 合併會唔會令D位少左呢?

原帖由 jaycee_mami 於 09-6-24 22:40 發表

我都想知聖彼德幾時會合併, 另外, 合併會唔會令D位少左呢?
計劃是當聖保羅書院小學搬往新址後,聖彼得的一晝會搬進他們的舊址。聖彼得將變為兩所全日制小學。

Good luck,
我本打算報聖嘉勒做backup,因是英小,而且校風幾好. 又在西區,不需去太遠. 我無想過報聖心,因我不想谷得過女太辛苦.

你哋覺得聖彼得好or聖嘉勒好d?

我已問過聖彼得,最快都要2013才轉全日. 到時我女已3年班. 如慢的話,可能到我女畢業都轉唔成.

原帖由 Good-Luck 於 09-6-24 17:06 發表
yjoan,

...

我問過話唔會變為兩所全日制小學. 可能將123 or 456 年班搬過去. 都是同一間學校.

原帖由 Unclejt 於 09-6-24 23:11 發表
計劃是當聖保羅書院小學搬往新址後,聖彼得的一晝會搬進他們的舊址。聖彼得將變為兩所全日制小學。

原帖由 yjoan 於 09-6-25 01:01 發表
Good luck,
我本打算報聖嘉勒做backup,因是英小,而且校風幾好. 又在西區,不需去太遠. 我無想過報聖心,因我不想谷得過女太辛苦.

我已問過聖彼得,最快都要2013才轉全日. 到時我女已3 ...

我在西環長大, 覺得聖嘉勒比聖彼德好D, 傳統女名校, 名氣較響, 女校讀書會專心D, 而且可以一條龍嘛.

seaseafamily,
我的女兒也是今年九月升讀 SSGPS 小一呀, 希望可以和你繼續交流, 或者我們在"小學一覽"那邊開個 topic 吧.  ^.^

yjoan,

各有各好!
聖彼德 不用交學費,妳可以將那些錢給妳的囡囡學習其它東西。
而聖嘉勒就有一條龍,直上中學。

原帖由 yjoan 於 09-6-25 01:01 發表
Good luck,

我已問過聖彼得,最快都要2013才轉全日. 到時我女已3 ...

for girls, i would choose st. clare.

原帖由 Good-Luck 於 09-6-25 14:21 發表
yjoan,

各有各好!

醒目開學勳章

我女都考到 St.Clares,不過我揀左聖心, St.clares好似換校長,都唔知會點,不過我宜家都唔駛諗,因為我女考到津校
原帖由 jaycee_mami 於 09-6-25 08:37 發表

我在西環長大, 覺得聖嘉勒比聖彼德好D, 傳統女名校, 名氣較響, 女校讀書會專心D, 而且可以一條龍嘛.

polarbb,

你個女考到那間津校?

原帖由 polarbb 於 09-6-25 18:03 發表
我女都考到 St.Clares,不過我揀左聖心, St.clares好似換校長,都唔知會點,不過我宜家都唔駛諗,因為我女考到津校

多謝你哋的意見.

原帖由 Good-Luck 於 09-6-25 14:21 發表
yjoan,

各有各好!
‹ 上一主題|下一主題