用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有沒有2009 小一家長 ( Hello) ?
go

有沒有2009 小一家長 ( Hello) ? [複製鏈接]

醒目開學勳章

我囡囡今年升小一, 未來6年, 長路漫漫....  

仲未做好心理準備...

0    0    0    0

本來三女在幼稚園進行緊小一適應課程...
因為H1N1停課,停晒...
睇怕上到小一有排適應...唉~

係啦...H1N1停課,停晒...
好怕上到小一有排適應.....都唔知點好..... 學校比亞女D功課都做得77,88,,,so我都買咗D exercise比佢做....

醒目開學勳章

我好似好d, 我個女間幼稚園6月初已經開始"小一適應課程", 不過原本今個星期做評估, 停課之後改為 7月中做評估, 如果再停課, 都唔知温唔温書好.....

醒目開學勳章

最担心係連畢業禮都取消.....

醒目開學勳章

樓上有媽咪 post 咗 d 小學 exercise links, 我都係喺嗰度 download 落嚟比個女做...

**

原帖由 mabel_yu 於 09-6-23 00:50 發表
係啦...H1N1停課,停晒...
好怕上到小一有排適應.....都唔知點好..... 學校比亞女D功課都做得77,88,,,so我都買咗D exercise比佢做....

小朋友無機會同同學和老師逐一說再見, 好像有些可惜, 加上學校已通知如停課便取消所有活動,差不多要放假這個樣,不知是不是可以告訴亞女, 她己讀完高班, 有些似講故事而突然講完.
就算有工課做,都要等我放工回家才可教她, 故上星期已找了個私人補習,每日1.5hr, 好過去補習社,學校老師叫我同亞女keep 住,由其小一是間多功課的學校.

亞女的小學在八月尾有三天的適應日, 希望可幫她容易適應一點.

除左小朋友要心理準備, 唔好忘記媽咪都要心理準備呀, 通常第一年頭幾個月, 佢地都會有d 關於學校的事唔記得, 唔記得老師曾經講過的事, 唔知要做乜野功課, 唔知點解會某d事, 唔記得帶水杯回家, 唔見左d文具,毛巾, 書包,  校褸.... 等, 媽咪都要好平靜咁對待, 咪對佢地發脾氣呀 (忍住...去飲杯凍水), 你熱鬧得多, 佢地就錯得仲多, 無左自信, 你地可能要重頭教過架.  只要記住當你想熱鬧佢地之前, 想一想佢地兩三個月前仍是幼稚園學生咁就得啦.
:-D

醒目開學勳章

我囡囡的同學剛好在 7 月初有 Birthday party,  希望到時 class teachers 會出現, 可以說再見, 還有未完成的紀念冊...

**

原帖由 KAnn 於 09-6-23 15:15 發表
小朋友無機會同同學和老師逐一說再見, 好像有些可惜, 加上學校已通知如停課便取消所有活動,差不多要放假這個樣,不知是不是可以告訴亞女, 她己讀完高班, 有些似講故事而突然講完.
就算有工課做,都要等我放工回家才可 ...

醒目開學勳章

我個女小學8月底有3日比佢番學,要著校服添,

同佢已經做好心理準備啦
[url=http://www.yahoo.com][img]

醒目開學勳章

Thanks Yuenchung.

即係 EQ 要 高d,  Right?

相信初期我要不停提佢有冇漏功課, 漏 textbook, 漏文具...

**

原帖由 Yuenchung 於 09-6-23 15:47 發表
除左小朋友要心理準備, 唔好忘記媽咪都要心理準備呀, 通常第一年頭幾個月, 佢地都會有d 關於學校的事唔記得, 唔記得老師曾經講過的事, 唔知要做乜野功課, 唔知點解會某d事, 唔記得帶水杯回家, 唔見左d文具,毛巾, 書 ...

回覆 12# CML2006 的文章

唔好客氣, 我係過來人, 知道大多小朋友初入小一時都會有好多事發生, 其實佢地都好驚, 所以如果佢地最鐘意的人都唔幫佢, 佢地會好唔開心, 會覺得點解以前媽咪咁錫我, E 家返左小一後時時話我, 一定係自己無用, 讀唔到小學啦, 咁絕對對你地無好處, 一定要記住, 想鬧佢時就去飲杯凍水, 等幾分鐘後再同佢講你想講的話, 咁內容一樣, 但語氣就已經好唔同啦, 希望你地開心咁同小朋友迎接小一啦
:-D

睇吓啱唔啱用

小一開學購物清單

http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-6764-action-viewspace-itemid-13517

原帖由 loklokma47 於 09-6-23 22:39 發表
睇吓啱唔啱用

小一開學購物清單

http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-6764-action-viewspace-itemid-13517

thank you

我覺得未上小一應盡情去玩,陪多些小朋友,
因上到小一會是另外一個世界.............小朋友有些慘!
小朋友童真和快樂真的很珍貴!

醒目開學勳章

Thanks Yuenchung.

我個女一向對自己要求好低, 就算功課錯咗, 老師比 交义, 佢都唔覺得乜嘢,  呢樣我比較担心...

**

原帖由 Yuenchung 於 09-6-23 19:56 發表
唔好客氣, 我係過來人, 知道大多小朋友初入小一時都會有好多事發生, 其實佢地都好驚, 所以如果佢地最鐘意的人都唔幫佢, 佢地會好唔開心, 會覺得點解以前媽咪咁錫我, E 家返左小一後時時話我, 一定係自己無用, 讀唔到 ...

醒目開學勳章

Thanks very much !

**

原帖由 loklokma47 於 09-6-23 22:39 發表
睇吓啱唔啱用

小一開學購物清單

醒目開學勳章

我都想陪個女多d, 不過我要返工.

做家長嘅都唔舒服得去邊.

**

原帖由 janetlam74 於 09-6-24 16:44 發表
我覺得未上小一應盡情去玩,陪多些小朋友,
因上到小一會是另外一個世界.............小朋友有些慘!
小朋友童真和快樂真的很珍貴!

清單很有用, 多謝.  請問如送飯去學校, 那種飯壺/盒最適合小一生用.
做亞媽真是要很高EQ...叫她練樂器和温習時
‹ 上一主題|下一主題