用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道書院
go

真道書院 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

我女都係讀呢類新思維學校的, 我相信大家功課設計差唔多
講質講量, 呢d學校同傳統既唔同, say, 傳統既可能每日20條數, 重覆每日咁做, 但新思維學校只有2題, 但果2題係要動腦筋至可以完成, 小朋友有時係需要引導的 (識就唔駛返學啦!), 所以家長參與都係必需
好多功課/project, 唔似傳統設計既功課, 而係open questions, 無指示答案的, 小朋友可以跟住自己能力去搵同組織資料, 你話p3小朋友有無可能獨立靠自己上網/去圖書館搵, 搵完睇左消化左, 再用自己文字表達丫? 所以父母都要幫幫手的(唔係幫佢做! 係引導佢點搵點做點organise), 比起我地細個既學習模式(打開本書就一定有個definite答案), 花既時間會多左, 但小朋友會有一個良好既學習習慣, 樂在其中, 亦可配合自己能力去完成
希望以上解釋到大家既問題
話時話, 我仔黎梗都會考真道呢 , 唔知係咪跟schedule, 7月4&11 interview呢

原帖由 freddielau 於 09-6-24 09:31 AM 發表
真道書院自設教學材料,頗生動有趣,不過較適合有條理(冇書本,只有一張二張的handout),主動性強的小朋友,家長的配合亦相對地重要...

醒目開學勳章 王國長老

係咩, 等我上星期死趕爛趕
原帖由 KMY 於 09-6-24 11:16 AM 發表
我今朝打過學校問, schedule 暫時無改, 都係4/7 or 11/7, 不過信未send, 因改左apply deadline to 24/6:cry:

醒目開學勳章 王國長老

Luckily I only plan to apply for 4 schools......hope there won't be time crash!
Don't worry, more time for preparation is always a good thing!
原帖由 luiling 於 09-6-25 02:49 PM 發表
頭先打過電話問過, confirm將會改 schedule 啦, 慘啦, 到時 9月實打晒交.

醒目開學勳章 王國長老

THANKS! 等我記低先
原帖由 deniset 於 09-6-26 09:52 AM 發表
學校已經在網址發出通告

2010-2011年度基階一年級小組面見活動
原訂於二零零九年七月四日或七月十一日舉行的小組面見活動將改期至二零零九年九月五日或九月十二日(時間地點將於七月中旬以書面通知家長)。

...

醒目開學勳章 王國長老

哈, 稀客呀~!
十畫都未有一撇, 考晒咁多round至講啦
原帖由 5354 於 09-7-5 08:29 PM 發表
charlotte mom,
welcome ar...hahha...hope yr son will like logos
‹ 上一主題|下一主題