用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 88區-沙官
樓主: bb416
go

88區-沙官 [複製鏈接]

醒目開學勳章

百幾個人!!!:;pppp:
原帖由 kwoke3000 於 09-6-26 12:59 發表

知不知今天有多少人去見?

我囡囡剛剛面試完回來,都係無得見校長(甘是否唔得 ),職員話如果ok會在7月中電話通知.
說一下小朋友的面試過程 :
囡囡話老師用英語問她名字,年齡,喜歡食什麼,喜歡什麼,住處等等.另叫她寫中文or英文生字or句子,再讀出來.還問她家裹父母,妹妹.
她很快便面試完畢走出班房,但另一個跟她一起面試的小朋友還需要留低畫圖畫.

醒目開學勳章

問果個男職員的...
原帖由 kwoke3000 於 09-6-26 13:05 發表

真的?你點知呀?    

醒目開學勳章

我地有去見校長, 佢冇講明幾時有result, 只係話盡快通知.

醒目開學勳章

咁版主你覺得有冇望?
原帖由 Geni 於 09-6-26 14:54 發表
我地有去見校長, 佢冇講明幾時有result, 只係話盡快通知.

醒目開學勳章

原帖由 bb416 於 09-6-26 15:04 發表
咁版主你覺得有冇望?

感覺一般啦! 你話好有信心又唔係, 不過希望得啦!

你仲有冇其他學校安排o左面試或等緊消費?

ps: 唔好叫版主咁生外啦! 其實o係呢度, 我同大家都冇乜分別o家咋!

congratulation, I believe you got it.

原帖由 Geni 於 09-6-26 14:54 發表

醒目開學勳章

原帖由 kwoke3000 於 09-6-26 15:37 發表

At least better than us as we have no interview with the School Head.

Could you share with us of
how long and what details are they asked you and you kid during the interview? Thanks.

如果係有關只係in 小朋友o個部份我就真係唔知o勒! 因為我個仔in o左咁多次學校, 冇一次係講到in o左d乜俾我地知, 都唔知係佢唔記得定唔願講....

我o個個時段一共有6個小朋友, 兩個兩個咁叫去in, 每組大約3~5分鐘就出番來. 我個仔係最後一pair入去, 5分鐘後另一個小朋友出o黎, 但我個仔就o係入面坐多o左5分鐘度, 之後門口個男職員就話想帶我地去見一見校長, 咁之後就同個仔一齊上去o勒!

去到校長室, 校長就先問o下我個仔問題, 例如住o係邊, 坐乜o野車o黎, 遠唔遠, 覺得間學校點樣, 同幼稚園有乜分別, 就o黎做小學生有乜感想.

至於家長, 佢其實都唔算係問問題, 主要都係傾o下大家對大家有乜o野其望, 平時會唔會俾好多時間陪小朋友咁.

ps: o岩o岩收到電話, 話收o左佢o勒!

醒目開學勳章

原帖由 kwoke3000 於 09-6-26 17:07 發表

Congratulation.

Did you select the school in first and second round? Thanks. If selected what was the priority list.        

自行同大抽獎甲乙部我都係揀沙官做第一志願

Geni,

I also interviewed with the principal today, did u rec'd any phone call?  I got the call at around 430~~

Dobby

原帖由 kwoke3000 於 09-6-26 18:03 發表

So, you should have some rewarding in the marking scheme.   

醒目開學勳章

原帖由 dobby123 於 09-6-26 18:10 發表
Geni,

I also interviewed with the principal today, did u rec'd any phone call?  I got the call at around 430~~

Dobby

有呀, 我都係大約4點幾收到CALL

Cong't~~ maybe our kids will be classmate~  so you will register on 2 jul?  what is your lucky draw school?

原帖由 Geni 於 09-6-26 20:56 發表

有呀, 我都係大約4點幾收到CALL

原帖由 Geni 於 09-6-25 16:53 發表

我都收到, 我諗佢揀o黎in, 又或者可以打去問o下.

咁想請問你的小朋友讀邊間幼稚園的?

Geni,

恭喜哂,妳囝囝真叻,叩幾間都OK,出年到我小朋友啦,希望好彩唔駛叩門啦。

醒目開學勳章

dobby123, 我原本派去循理會美林小學, 之後叩門入o左迦密愛禮信. 其實我好多謝迦密個校長咁快有消息俾我地, 同埋其實佢地都唔錯o家, 所以依家要退番個位俾佢地真係有少少唔好意思

2隻臭豬, 我個仔係讀"基教大坑東"o家!

jt_ct_mami, 我都祝你唔需要去到叩門, 最好一次搞掂!
‹ 上一主題|下一主題