用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 等候叩門消息既心情
go

等候叩門消息既心情 [複製鏈接]

醒目開學勳章

各位等待叩門結果既媽咪,你地有消息未呀?不如大家入黎吹下水,緩和下心情啦~~本人都等待中,心情真係每日都緊張呀~~~~加上依家停課期,唔知學校攪成點~~
   0    0    0    0
[

恭喜你,你就好啦,我女下星期二in,我只叩這一千零一間,有得in已經覺得好好彩,因為我個profile咩都無,諗住睇下有無死雞執,竟然有得in,我以家最怕佢in我,我女都ok精叻,但我就好唔識講野,到時唔知點死,最好唔好in我,而個女又in筆試,咁就very good喇!!

醒目開學勳章

我第一志願叩門ok o左o勒! 個人真係輕鬆o左好多, 雖然仲等緊終極dream school o既消息, 不過心情已經唔同o左. 好多謝大家呢幾個星期以來o既互相鼓勵, 希望大家繼續努力! 希望在明天!!

醒目開學勳章

今日收到消息,失敗左喇~希望其他家長有好消息啦~
[

醒目開學勳章

冇得見校長就通常唔ok架咩?
[

今日見埋最心儀既一間學校, 阿女話有一條唔識答,之後又無得見校長, 所以....應該都塵埃落定啦, 疊埋心水去讀私校, 一年後再來 ......

唔好咁灰啦!派得唔好又叩唔到心儀學校嘅大有人在(我報到),不是世界末日,反而是遊戲的開始!有成五、六年俾你慢慢培養你的小朋友,只要是band 1成績,還是會去到你終極心儀的地方的。(是自我安慰也好)到時用成績比併,贏了才開心和珍貴!

努力吧!共勉之!讓小朋友也感受一下你的正能量!

原帖由 yuenwa 於 09-6-25 22:52 發表
...........................

如果我話你知我唔妒忌你就係"握" 你, 不過我都好恭喜你.  希望你囡囡有好的開始.

我今日同亞女講, 你仲未夠叻 (其實係父母未夠叻), 所以聖方濟各校長唔取錄你.  我個女話, 唔緊要啦,  ...

係咪全職媽咪的囝囡會好些, 如升小學後, 計劃會做全職媽媽係咪機會比較大的呢.

原帖由 Candy3148 於 09-6-26 14:11 發表
多謝你回覆, 可能這都是考慮之一!我都有in 嘉諾撒聖芳濟各, 當時in時老師有問我是誰照顧小朋友, 我話菲傭姐姐, 佢就有問我是有返工.

當然果日我個女的表現都唔係好好, 所以唔收我都預咗.

星期一仲有一間見, 呢間係 ...

多謝你回覆, 可能這都是考慮之一!我都有in 嘉諾撒聖芳濟各, 當時in時老師有問我是誰照顧小朋友, 我話菲傭姐姐, 佢就有問我是有返工.

當然果日我個女的表現都唔係好好, 所以唔收我都預咗.

星期一仲有一間見, 呢間係我老公的心儀, 希望可以成功!

原帖由 polarbb 於 09-6-26 13:40 發表
我冇做野架,湊女

今日硬住頭皮打去問其中一間.....落選咗....好down...好灰....

醒目開學勳章

我冇做野架,湊女
原帖由 Candy3148 於 09-6-26 13:38 發表
恭喜你!
請問你是否有返工?

恭喜你!
請問你是否有返工?

原帖由 polarbb 於 09-6-25 16:40 發表
我個女既 profile超簡單,得幾頁,冇推薦信,不過見時個女都好肯答問題,不過答得好攪野 9唔撘8 不過佢問家長好多問題,我地D答案都好似好啱佢聽,佢不停讚我係好媽媽
...

原帖由 CARLA 於 09-6-25 09:54 發表
我都係, 等到頸都長都消息, 我叩了4間學校, 得2兩可以面試, 一間面咗啦話其實學校學位已經full 晒, 佢會同校長講吓喎, 如果有位就會打比我........唉

1間要27號先可以面試, 希望成功啦 ...

我今日收到電話啦, 佢地收我仔仔啦!!! 不過這間不是我心儀的, 明天有一間面試我想try 吓先再考慮收我仔仔個間呀.
是否好衰呀??? 冇學校收有驚, 有學校收又嫌唔好!!! 真係唔知自己想點.....

醒目開學勳章

係呀,講得好啱,我個係細女,得5歲幾,之前成日覺得佢唔會明學校個D野,點知派位個日佢問我地派左咩學校,派唔派到第1志願?我至明白原來佢明發生咩事,其實我一路都好平常心去面對,當然好想佢派到好學校,不過派唔到/考唔到唔係佢既錯,佢每次去見私校時我都好為佢自豪,一個5歲小朋友自己一個人去面對 interview,佢肯去見已經係好叻,我5歲時重係傻傻下. 所以各位平常心去面對,小學只係佢地其中一個階段,佢地重有漫長路要行,唔好比咁大壓力佢地同自己,大家加油啦
原帖由 bro_and 於 09-6-26 09:07 發表
我都從來冇喺個仔面前提過, 佢有問過我, 派到果間學校好唔好, 我都只係答幾好, 不過去見吓其他學校, 每間學校都有少少優點講佢知, 咁佢心情都會好好咁去見!

父母見完之後心情佢地會感受到, 佢地已經六歲啦, 知道好 ...

我都從來冇喺個仔面前提過, 佢有問過我, 派到果間學校好唔好, 我都只係答幾好, 不過去見吓其他學校, 每間學校都有少少優點講佢知, 咁佢心情都會好好咁去見!

父母見完之後心情佢地會感受到, 佢地已經六歲啦, 知道好多野, 大家都放鬆d啦!

醒目開學勳章

其實點解要比咁多壓力個小朋友? 我個女in 左7間私校,有5間收左, 我想最佢入個兩間唔收, 不過我又冇同個女講佢唔叻所以唔收,唔可以咁講,面試真係好講彩數,我個女對人講野時都會口窒窒,不過我可以同你講如果佢考筆試好多小朋友都唔夠佢叻,佢K2已經識計+-X數,K3識串過千英文字,識寫過8百個中文字,識進位借位+-數,........佢重組句子已經係做緊小二個D練習,不過我個女面對人時真係好怕羞,個日 in 時佢好多都答得唔好,不過我都一路笑笑口望住佢,希望從中比D鼓勵佢,而老師問我地問題時我都表明我唔係個D會比好多興趣班個小朋友去學個D媽咪,我放棄左份工湊佢,好多答案應該都係老師心目中想要既,不過當然我答既都係真,每次去面試我都會同個女講唔識答問題唔緊要,最緊要有禮貌,所以佢每次去面試時都會一入去就菊公同老師講早晨,走個時又菊公同老師講再見,個日老師都讚佢好有禮貌,我相信加左唔小分.
講真一個小朋友叻唔叻好難從佢入唔入到好學校黎決定,我覺得我個女係好叻(學業上),不過對人同說話技巧就好差,之前第二次派位佢派唔到,我地都冇响佢面前講過任何野,佢有問,我只係答未知住,我地再考下先啦. 我相信學校唔收你唔代表你個女唔叻,你地已經盡左力,得或失都唔好怪個女或自己,唔係你地未夠叻,只係太多人爭我比你好彩小小,不過我相信我個女一定有實力可以在學校有好好成績.
只要你相信自己個女係得,咁又何必介懷這間收唔收你,好似DGS咁,我好相信我個女一定叻過好多入到個D,不過人地唔收冇辦法,我只係覺得佢地走寶,我個女5歲已經拎到全港琴比賽第4名(香港區,60幾人參加,佢係最細一個),不過我又冇 show 過 lee D 野比學校睇. DGS唔收我又冇同個女講因為佢唔叻,何必令你小朋友唔開心呢? 加油啦, 如果你真係咁鍾意 lee 間學校,咁你又咁相信個女有實力,米比佢小二用實力(成績)考入去,加油呀
原帖由 yuenwa 於 09-6-25 22:52 發表
...........................

如果我話你知我唔妒忌你就係"握" 你, 不過我都好恭喜你.  希望你囡囡有好的開始.

我今日同亞女講, 你仲未夠叻 (其實係父母未夠叻), 所以聖方濟各校長唔取錄你.  我個女話, 唔緊要啦,  ...

醒目開學勳章

我一直都冇俾個女知我既心情,直到今日我終於都想同佢分享下我既心情,同埋想知佢有咩心情,佢都有同我講真係好想叩門成功,不過如果真係唔ok佢都會去返派既學校開心地讀...

醒目開學勳章

原帖由 hellorachel 於 09-6-26 00:43 發表
好羨慕你地有得in,我叩咗4間只得1間有得in,有2間機會超小,另一間要waiting list,每日等等等,希望下個祝福既係我

其實我都唔係去左好多間interview咋...心儀既真係只有一間,希望一次就ok啦~

你有冇打電話去學校問過消息呀?
[

me too我都無比小朋友知,唔想佢唔開心

I don't want to let my child know.

So, please let me crying here.

‹ 上一主題|下一主題