用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 等候叩門消息既心情
go

等候叩門消息既心情 [複製鏈接]

醒目開學勳章

我想出呢個topic好耐, 但一直冇心情寫.... 等我今晚番去作番編文, 當係一個"紀念"....

醒目開學勳章

如果要講等叩門o既心情, 今次已經係第二個高潮….. 第一次係舊年知道入o左心儀直資o既waiting list 之後, 日日等電話, 希望學校打來話有候補位….. 等o下等o下, 足足等o左大半年都仲係未有消息…. 而今次大抽獎又派得唔好, 6/6 o個日即日去o左頭4個志願叩門, 又上網報埋陳守仁, 又睇埋私校… 到星期一, 頭3個志願學校都約好哂時間面試, 星期二in o左第3志願, 星期四confirm 收我個仔, 當時個心真係定o左好多, 但都仲係未有可以停落o黎o既感覺, 因為始終呢間都未係我地最心儀o個間. 話口未完就o黎個H1N1要停課, 幾間學校話要推遲面試日期, 第一志願o個間仲話停完再停o既話就唔再安排面試….. 就係咁我就日日求神拜佛唔好咁多新症, 日日去防疫中心個website睇… 都算好彩, 學校打來話停課都仲有得in, 總算有個機會見o下……

等, 仲要係唔知要等到幾時o既感覺真係好難受, 坐唔安食唔落, 電話不離身, 時不時又check o下佢有冇hang到…. 究竟幾時我先可以有準備入學o既心情呢?

醒目開學勳章

我冇去in TSL, 4百幾個人爭十幾廿個位, 都係算把啦.... 就算考到6年後咪又係要諗升中, 不如俾個仔o係番區內學校讀, 做條"小塘大魚"好過o勒! 當然做唔做到大魚都要到時先知.... 同埋, 我個心到依家都仲係o係個"大塘"度....

至於小二轉校, 講真, 我絕對唔想行呢一步, 因為我個心已經忐忑o左大半年, 我唔想再將呢種感覺弦續多一年..... 何必呢....

醒目開學勳章

原帖由 gategate 於 09-6-25 12:31 發表
Do u mean you have already attend the 2nd interview in SF ??  I put Profile also didn't call for interview!! my dear...

yuenwa 講o個間係灣仔sfcs女校

醒目開學勳章

原帖由 fungpolly1234 於 09-6-25 15:12 發表
大家唔好話我悲觀, 有無作最壞既打算呢 ?  第到幾時唔再等呢 ?

最壞打算一早諗o左, 等到9月頭都冇消息就疊埋心水講最後收我o個間. 但我又擔心自己係唔係咁容易放低最心儀o個間呢.....

醒目開學勳章

我第一志願叩門ok o左o勒! 個人真係輕鬆o左好多, 雖然仲等緊終極dream school o既消息, 不過心情已經唔同o左. 好多謝大家呢幾個星期以來o既互相鼓勵, 希望大家繼續努力! 希望在明天!!
‹ 上一主題|下一主題