用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 書包問題
go

書包問題 [複製鏈接]

我小朋友好細粒,好多書包都唔岩用,唔知港同每日要拎野多唔多,書包會唔會好重?

又想請問大家冇乜好介紹?
   1    0    0    0

原帖由 mother904 於 09-6-24 19:56 發表
我小朋友好細粒,好多書包都唔岩用,唔知港同每日要拎野多唔多,書包會唔會好重?

每日唔會好多書本要拎, 到正式上堂前, 老師會通知要帶邊本書返校, 同埋好多都係留係課室個locker內, 港同都係唔想小朋友日日揹住啲書走黎走去咁重, 即是功課, 都係多數用功課紙, 唔會太重, ok架, 邊款書包, 我仔就用lego, 都ok啦, 你可以等到暑假, 去jusco睇, 通常暑假都會做開學用品大特價, 到時你去睇, 會有好多牌子嘅書包show出黎, 到時你地可以試清楚啲

mother904,

其實書包問題好個人的, 我見有些學生都好細粒都用一般standard的書包, 係大左少少但ok的。因為有時真係需要帶唔同的書本, 加上學生可能又去圖書館借書, 書包太細就放唔到多書了。

學校有locker的, 基本上我覺得要帶的書唔算多, 但要學生慢慢適應如何用locker, 就會有改善的了。其實如果返學放學有家長帶, 家長都會幫小朋友拎書包的, 坐校車一上一落要拎書包的時間又唔多, 係學校都係上課排隊放學排隊時要學生拎書包, 不是好大問題, 學生可以處理到的, 放心吧!

我仔仔用SPI書包, 好多學生用的, 你可以考慮下。

iwff

原帖由 mother904 於 09-6-24 19:56 發表

唔該哂兩位。

因為我個小朋友真係好細粒,得105cm高,肩膊又好窄,試過好多書包根本就揹唔到,事實上佢到而家個幼稚園書包都係揹唔到,成日跌落黎。

佢有食物敏感,一定要帶飯,加埋水樽,我真係想像唔到佢到時果種論盡既情形...

好開心港同每日唔駛帶好重既書包,希望佢好快可以適應小學生活,快高長大。

SPI試過,太大和大重了,唔係好岩佢,好多人都話lego唔錯,我都會留意下。 

原帖由 mother904 於 09-6-25 11:03 發表
唔該哂兩位。

因為我個小朋友真係好細粒,得105cm高,肩膊又好窄,試過好多書包根本就揹唔到,事實上佢到而家個幼稚園書包都係揹唔到,成日跌落黎。

佢有食物敏感,一定要帶飯,加埋水樽,我真係想像唔到佢到時果種論盡既情形...

...

我仔仔都細粒的,買○左Dr. Hong的Z202(細size,大概是店裡最小的),佢話重約2磅,有二條帶子扣住胸前及腰(不會掉),裡面可放F4的資料夾(前輩說有工作紙要放,所以書包要能放下這個size的),因為仔仔又不選圖案,所以買淨深藍色的,如果要要輕一點的可能要買Zeven或lego的。SPI的書包附近沒有看到,所以沒試過,聽說新款都有較輕的。

zeven試過啦,個書包由後頸揹到落pat pat,背帶又闊過佢膊頭,好搞笑。

我個小朋友都係好細粒, 試咗SPI新款細瑪書包啱啱好.
覺得幾輕, 間隔實用.  仲可以在兩旁放水壺或筆袋. 可以考慮一下.

原帖由 mother904 於 09-6-25 19:18 發表
zeven試過啦,個書包由後頸揹到落pat pat,背帶又闊過佢膊頭,好搞笑。

醒目開學勳章 王國長老

係呀, 我女小一時買左個zeven, 用到而家, 真係殘了(最慘又唔爛wor, 我都唔知點算!)
果時有個size佢都fit, 聽講呢2年得返大size.........
學期頭唔會太重, 去到學期尾d file"食飽晒", 就會比較重了(不過到時小朋友又會高大d)
原帖由 mother904 於 09-6-25 07:18 PM 發表

原帖由 hei_bb 於 09-6-25 21:20 發表
我個小朋友都係好細粒, 試咗SPI新款細瑪書包啱啱好.
覺得幾輕, 間隔實用.  仲可以在兩旁放水壺或筆袋. 可以考慮一下.

係街度唔多見有SPI書包,請問你講果款係邊度可以睇下?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-26 09:35 發表
係呀, 我女小一時買左個zeven, 用到而家, 真係殘了(最慘又唔爛wor, 我都唔知點算!)
果時有個size佢都fit, 聽講呢2年得返大size.........
學期頭唔會太重, 去到學期尾d file"食飽晒", 就會比較重了(不過到時小朋友又 ...

你小朋友幾年級呀?用左幾年都唔爛,算係咁囉。

zeven係咪真係好輕?

醒目開學勳章 王國長老

我女升小4喇, 書包用左3年
zeven真係好輕wor! 唔係講笑
原帖由 mother904 於 09-6-26 09:52 AM 發表
你小朋友幾年級呀?用左幾年都唔爛,算係咁囉。
zeven係咪真係好輕?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-26 09:57 發表
我女升小4喇, 書包用左3年
zeven真係好輕wor! 唔係講笑

我朋友的女女今年升小3,
也是用zeven的書包,都用不壞(又很新),她可不喜歡,因為怕用到小六都沒機會換別的款

醒目開學勳章 王國長老

係啊, 都唔爛, 舊年已經無換, 今年又唔換阿女實嘈........舊果個都唔知點算!
原帖由 small_cc 於 09-6-26 11:09 AM 發表
我朋友的女女今年升小3,
也是用zeven的書包,都用不壞(又很新),她可不喜歡,因為怕用到小六都沒機會換別的款

我在吉之島買, 同款在Apita 和Sogo 都有, 價錢差不多, 可以去睇下.  希望你搵到啱你小朋友既書包啦!

原帖由 mother904 於 09-6-26 09:51 發表

今日睇過LEGO,但只得一個款&好重吓。
請問邊度有ZEVEN呢? 唔該先!

原帖由 popocat 於 09-6-26 23:31 發表
今日睇過LEGO,但只得一個款&好重吓。
請問邊度有ZEVEN呢? 唔該先!

海運中心入面有間專賣名牌童裝,名唔記得,大約係Brocxxxx咁上下,好易搵的,佢地都有幾多款。

今日行過sogo,試左SPI叫Smart Lite系列既書包,真的幾ok,只有26cm濶,fit哂呀女既身型,雖然唔夠zeven輕,但都叫做揹到,所以唔想再煩,買左一個,遲d等佢高大些少再換啦。

Sogo 有得買, 有10% off.
今日見到HSBC credit card leaflet, 平很多, HK265, 但冇公仔.

原帖由 mother904 於 09-6-26 09:51 發表

‹ 上一主題|下一主題