用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) [KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~
樓主: wasabb
go

[KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~ [複製鏈接]

我個仔既書包都唔好得你好多,都有好幾個hole,不過又未至於會跌野出嚟,所以我照用,我都唔明佢點用個書包,又唔係好多野要袋,反而我個女日日個書包都袋到好似石頭咁重,但係用咗2年幾都仲好靚仔.....真係比阿二少激死

原帖由 littlehipo 於 2009/10/29 23:36 發表
Dear all,

About the school bag, is it still using the same as in P1? My boy's school bag cannot use anymore(破爛指數, 好多holes, cannot hold the bottle and the bottom layer is broken as well). I real ...

皆因我哋個個都係太監....正所謂皇帝唔急太監急

原帖由 YUHEIHEI 於 2009/10/31 00:53 發表
Dear all,

好彩有各位嘅題點,不過好似温極都温唔完D工作紙\作業\課本....小朋友就唔識驚,我就好緊張!

講開科研,我個仔仲攪鬼,佢個盒入面咩都冇,剩係將啲黑色紙剪到一岩一忽,啲豆豆就咁放响個紙杯仔裏面,佢有時得閒冇野又會將啲豆豆遂粒排曬响梳化到曬太陽,問佢個實驗點做架,佢又講埋啲我唔明既外星話,比佢激鬼死!

尋日溫數仲嘔血,加減都做錯,啲字又寫到好似畫符咁,圖形又唔記得點畫,話佢仲要多多野講,真係想星把佢嘆吓~~~

你真係大膽,攞兩個星期大假陪公主讀書,我唔敢放咁長既假期,我驚住對住太子咁多日我唔止嘔血咁簡單,我諗屋企晚晚地震都似….哈哈哈

原帖由 jc_mom 於 2009/11/6 14:56 發表
I took 2 weeks annual leave to do the revision with my daughter, then still find her making careless mistakes in tests. I really want to die!:;pppp:

我個仔咪又係一言九頂,我發聲時佢又發聲,做錯曬啲野仲响度死撐,比佢激到反眼..................

原帖由 kachunma 於 2009/11/6 16:53 發表
你地咪好囉!請假陪公主/太子讀書,我放唔到假吖!只是早些放工回家同少爺博鬥炸!真是激到嘔泡!時間又唔係多,仲博咀博舌,真想車底佢好耐啦!皇帝唔急太監急,晚晚温到成十點都未温完.....

...

終於測埋最後一科,可以抖吓….

今次先係今年既第一次測驗,但巳經得番半條人命,仲有3次,都唔知點算

今年每一科所考既範圍比起舊年多咗又深咗…..真攞命~~~!!!!!!!!!!!!!!

2B巳經派咗中文同數學,我巳經

仲有英文同GS,都唔知點死

原帖由 YIYIKO 於 2009/11/17 07:15 發表

得意媽:
我囝囝又係同妳囡囡一樣,凈係粗心大意同抄漏/抄錯都扣左10分,我都吾知佢想點,小一又係咁,小二一樣無改善。我而家都好驚其他科,聽囝囝講數學有幾個不合格呀[吾知佢有無聽錯呢] 佢昨天做的TSA功課,加減數都有 ...

今朝真係好鬼涷,得12度,唔好話啲細路,連我自己都掙扎咗15 分鐘先起到身,阿仔今朝仲話唔着件大褸,就咁着件運動褸算,同佢講數講咗10分鐘佢先肯着,真係比佢激到反眼

我個仔又係咁,朝早臨上校車時千吩咐萬吩咐佢唔好除件褸,點知放學落校車巳經除咗,比佢吹脹

原帖由 rubyngan 於 17-11-2009 13:48 發表
我細女都唔係著運動服...2個都唔肯著COAT ...
終於今朝9點幾我車比佢地..甘岩小息..佢地仲話唔凍...比佢地激C

請工人巳經煩,佢仲要問你借錢..真係煩上加煩,再加埋啲細路比我哋既驚喜(精彩既測驗成績),真係頂唔住啦~~~~

原帖由 kachunma 於 17-11-2009 16:31 發表
sac.wen
唔可以係人工度扣起架!要人工全數pay佢,佢再還比你先得,因犯發架!我個工人爭財仔錢,原本唸住好似你咁扣起佢一部份還,但問過勞工處話不可以的,佢反轉可告你刻扣工資,到時你就仲大件事,我個agent話如佢唔還比 ...

死啦上到P2我巳經覺得係惡夢既開始….

原帖由 littlehipo 於 17-11-2009 21:14 發表
Dear all,

I need to ask his teacher if there are still seats for revision class. I do think my boy's eyes are too big to overlook some questions. The mistakes are just repeating to rewrite the words  ...

Good idea wor….等我又試吓先,嘩我隻馬騮仔唔食野都可以變肥仔lu

原帖由 littlehipo 於 18-11-2009 11:00 發表
wasabb,

I let my boy to wear two undershirts + P.E. + down jacket. I think if my boy takes off his down jacket, at least he still feels warm.

Littlehipo

我想發個惡夢都難,因為根本瞓唔着….

原帖由 Yanamami 於 18-11-2009 11:15 發表
wasabb,

My nightmare is even worse.....mouth:" />

照咁睇嚟烳課班既需求會激增喎

原帖由 littlehipo 於 18-11-2009 11:08 發表
wasabb,

Tomorrow I will meet the class teacher. I will raise some questions to her e.g. any seats still available on revision class. I prepare myself that the teacher will blame me and my boy soon. M ...

你就命都短兩年咁我咪短四年….(兩年x2)..???

原帖由 kachunma 於 18-11-2009 13:15 發表
睇完我仔D測驗卷,好想提早同佢過新年(開年),佢梗係知佢呀媽我血壓低,想激到我血壓可以升高D
錯埋D野根本就唔應該錯既野,中文字寫得唔好,扣分,溜標点,扣分......計數計啱,都可以寫錯答案,溜題解,扣分 ...

我諗佢哋驚轉校多過留班,要佢哋離開KTS比死更痛苦

原帖由 AnnKwok 於 2009/11/19 07:57 發表
Taffymom & Dear all,

2B 都派晒啦... 中英數都大倒退 !!!!     係GS好彩啲, 因呀仔啲MC, 好幾題都唔識, 但亂撞, 又好彩撞中, 佢仲好開心+老實咁話我知 " 媽咪, 我唔識但都有分喎, 哈哈 ! ":;pppp:
激死  ...

2B功課一問

今日家課冊音樂科寫住:
14/7考唱歌 ()???

咁即係幾時考???

死啦...點解我完全唔知Mon有視藝玏課要交,我聽都未聽過?

仲有週記同閱讀報告都未做....

仲有仲有.....唔知係咪呢個星期涷得滯,我啲綠豆發嚟發去都係得一吋高,阿仔又話只係做報告既Page 2,真係no eye see

最“幣”佢哋既mission同我哋既mission唔同呢....

原帖由 littlehipo 於 2009/11/23 09:15 發表
YIYIKO,

Maybe my boy will complete the mission.

Littlehipo

化寶盆--->形容得好正...笑死我啦

原帖由 zzss 於 2009/11/23 18:47 發表
2A 地球村,今日派左個好似化寶盆既野,亞囡話你唔洗理佢,佢自己搞得攞喎,搞到我鬼咁開心,但係我問佢知唔知點做,佢話唔知,叫我比意見佢,死未
‹ 上一主題|下一主題