用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德寶英文幼稚園 (將軍澳) 抗議!未有盡力舉辦畢業禮!
go

抗議!未有盡力舉辦畢業禮! [複製鏈接]

人地間間學校停課其間取消左, 都重新攪過, 呢間學校竟然有期都除消, 我地好多家長而家好不滿, 我地唔係介意金錢上o既負出,唔介做意做義工, 只希望俾小朋友一個畢業禮!

我地好失望同憤怒! 如果有尊重我地家長, 係唔係問下我地意見呢?
   0    0    0    0

非常同意, 呢間學校只識收$, 7月份學費仲要收, 畢業禮對學生非常重要, 唔係錢的問題, 係回憶, 人生有幾多次畢業呢?希望多D家長一齊向校返影意見一同爭取下吧!

原帖由 candice001 於 09-6-28 03:24 發表
人地間間學校停課其間取消左, 都重新攪過, 呢間學校竟然有期都除消, 我地好多家長而家好不滿, 我地唔係介意金錢上o既負出,唔介做意做義工, 只希望俾小朋友一個畢業禮!

我地好失望同憤怒! 如果有尊重我地家長, 係唔 ...

本人小朋友就讀比華利中英文幼稚園, 亦同一團隊辦學,
這兩天我跟其他家長對學校取消畢業典禮也十分傷心,
也電郵給德寶, 但沒有回覆,  
借問如果他們跟足指引, 事前家長們同意子女出席, 亦會照顧他們的健康, 負責當然是家長, 現在是他們不想有任何出錯,而沒殺我們的畢業典禮, 我們的回憶, 我們見證小朋友快樂, 他們的成長,本人及其他家長實在不甘, 現在連一次說再見機會也沒有是他們不想去負責, 不想去做. 感到十分傷心. 沙士時他們也有小型畢業典禮, 難道H1N1比沙士更嚴重.

一生人有多少次可以行畢業典禮, 本人也希望小朋友有一個美好回憶, 有一個真正的畢業典禮, 跟母校說句多謝他們培育, 跟老師說句多謝,

把一個回憶還給我們.

如果教育局不批准
, 我們沒辦法, 也現在教育局批准,他們也不做, 我們實在不甘心,他們好像做多錯多, 唔做唔錯的感覺, 對我們來說他們也很辛苦才訂到7 8 日高山劇場, 為何他們不去珍惜, 其實也不需像以往全校師生出席, 只需畢業學生及家人, 人數不會太多,竟然金錢已付出, 家長們亦已請假準備出席,所有學生及家人配合衛生常識, 跟本不會有問題, 現在只是他們一句批准, 師生家長便可開開心心見證小朋友畢業, 小朋友成長, 有一些東西叫回憶, 美好回憶是用錢買不到. 但他們不停說誰來負擔責任, 跟本就是他們無能,  還說你們可以自己搗. 但學校不會幫忙, 如果你們邀請老師, 我們都會出席, 這樣沒人情味的校長 及主任誰會邀請他們來. 實在氣憤,

本人亦已取消autopay, 學費照收, 工作做唔足

Scso,

你係邊間, 寶盈定富康, 我好想集埋其他媽咪一齊同校長傾, 你有無辦法?

我覺得係時候要俾壓力佢地, 唔可以咁, 人地綠茵都繼續, 德寶咁大都唔做, 請各家長一齊向學校表達對呢件事o既不滿!

我係富康的, 不論是寶盈或富康每年都係一齊搞的, 我知有其它家長都希望有個美好回憶的畢業禮, 無理由完全唔知詢家長們的意見就取消的, 如大家同意的話, 可試下集多些讚成搞畢業禮的家長一同團結反影, 因為只得幾位家長的反影係冇用的, 呢間學校係唔會啋你的, 好似我之前投訴校車超座及遲到咁, 打幾次電話嘈都唔理, 要夾埋寶盈嗰幾位家長上去嘈先好咗一排, 結果又係每朝遲到, 呢間學校冇藥救架, 要嘈得緊要比D壓力佢先至會做嘢架, 我唸首先要集合多些家長一齊比D noise佢聽下先, 如果有乜意見我地可以係呢度提出啦。

原帖由 candice001 於 09-6-29 16:06 發表
Scso,

你係邊間, 寶盈定富康, 我好想集埋其他媽咪一齊同校長傾, 你有無辦法?

回覆 6# scso 的文章

SCSO,

I am planning to speak with principal, and i have some friends are willing to have the graduation.   Do you have any friends, if yes, we can join together!

Please tell me if possible.

我試下去搵其它家長, 不過我唔係識好多人, 我PM Tel 你可找我。

原帖由 candice001 於 09-6-29 17:39 發表
SCSO,

I am planning to speak with principal, and i have some friends are willing to have the graduation.   Do you have any friends, if yes, we can join together!

Please tell me if possible.

而家最大問題就係個校監同校董會, 只知搵錢縮骨, 搵呢班人出黎理論就岩.

咁應該點做。

原帖由 candice001 於 09-6-30 09:43 發表
而家最大問題就係個校監同校董會, 只知搵錢縮骨, 搵呢班人出黎理論就岩.

100%同意,只識收$$$$$,但什麼都不做,失望

我想搵個校監出黎理論, 佢地有咁多間學校, 一唔攪, 就所有學生都無左畢業典禮!

各位媽咪, 有無方法可以知道個校董會有咩人, 我好想集齊所有德寶教育其下o既幼稚園k3家長, 去信投訴及爭取.

因我囝囝平時搭校車, 所以唔係識好多家長, 啱啱睇過囝囝本紀念冊, 打電話去聯絡到幾位家長, 嗰幾位家長全都希望想攪返個畢業禮。

綜合各意見如下:
1) 唔係唔想比7月份學費, 因老師每天都有返學校做嘢, 只不過有D家長話唔比7月份學費要求攪返畢業禮時, 學校話唔會比畢業証書。
2) 有家長提議在校內舉辨小型畢業禮。
3) 有家長提議就算冇畢業禮, 可以攪小型聚餐。
4) 家長們的感想話, 唔係錢既問題, 而係Bye Bye都冇就上小學, 冇得紀念回憶。
5) 有家長提議自己攪, 約晒D畢業生出來聚下......等
6) 應怎樣投訴?如果投訴可以落埋佢地名。

原帖由 candice001 於 09-6-30 13:32 發表
我想搵個校監出黎理論, 佢地有咁多間學校, 一唔攪, 就所有學生都無左畢業典禮!

各位媽咪, 有無方法可以知道個校董會有咩人, 我好想集齊所有德寶教育其下o既幼稚園k3家長, 去信投訴及爭取. ...

我send過兩封ee給以下address,但他們當我透明, 一直沒有回覆:

http://www.beverly.edu.hk/chi/group/home4.php

校監名字O MO MAN (勞慕雯)

佢哋跟本沒有人情味, 只識提我哋交學費. 為何我會幫女兒選讀比華利

they only push the school principal and teacher in front!

我們寶盈這邊都有家長想舉辦,已向校長反映,無用.只推說為小朋友健康著想.都唔知可以點做.亞女成日問我點解佢無畢業典禮,我就忍唔住

我個小朋友都喺讀緊呢個集團辦既幼稚園.  同樣哋學校都喺好無情咁取消咗個畢業禮同聚餐.  我們一班家長即時齊齊到學校搵校長了解情況.  又喺甚麼以學生健康為理由黎耍我哋, 好無情好決絕.  但我哋一於力爭, 要面見校董會 D 高層.

你哋先 CHECK 咗佢哋取消咗個畢業禮舉行場地既 BOOKING 未.  一定要集齊一班家長到學校當面同校長傾, 傾唔掂就搵校董. 因為同校長傾喺無用, 佢哋只喺會耍你哋.  因為佢哋無權, 只喺夾喺你哋同校董中間做磨心.

你哋快 d 集齊 d  家長, 齊心向學校爭取到底.

girlgirlc,

Which school you belong?  

i total agree with you that have a meeting with the board.  Have you make any appointment with the board? If yes, please tell me, may be i can arrange with other parents join together.   I think the best way is parents from different school meeting with the board to show our requst.

下, 仲等我報左佢既N1添

完全同意上述家長嘅發言. 我嘅小朋友係係寶盈讀, 我亦多次同校方表達我嘅意見同不滿, 但都係無用, 佢地根本就係怕死同無能, 怕承擔責任, 就算我已向他們提意好多其他方案及表明好多家長都肯自己簽名承擔返個責任都無用, 校方根本無用心去辦敎學,只係識得去用揾錢的心去辦,學費貴,校服貴,茶點貴,書薄貴,什費貴,樣樣都貴,但都唔緊要,因為我會覺得一分錢會有一分貨,但係我而家覺得我比咗一分錢,根本收唔到半分貨.

7月份學費我比咗,但我希望收到嘅係一個畢業禮, 而唔係要每日返一個鐘頭而又無大用途嘅課程, 如果學校係用心去辦學,應該體會到家長們那種不安及渴望的心情, 而去嘗試舉辦一個畢業禮, 而唔係一句敎統局指引又或者要為小朋友嘅健康著想所以取消嘅說話,這似乎太過不負責任了, 成日話要家校合作, 而家就校方單方面決定, 一次諮詢家長意見都沒有就決定取消, 實在對此校太失望了. 就連現在正讀NC及LK嘅家長都對學校今次的處理方式極之反感.

今次是我們小朋友在學習路途裏的第一個畢業禮, 敬希所有家長們團結起來, 爭取我們應有的東西.
‹ 上一主題|下一主題