用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德寶英文幼稚園 (將軍澳) 抗議!未有盡力舉辦畢業禮!
樓主: candice001
go

抗議!未有盡力舉辦畢業禮! [複製鏈接]

唉, 我都係唔讀呢間啦, 廢是佢地第日唔識教我既小朋友,連自己間學校都做唔好, 我唔想晒左小朋友既時間, 又花左我既金錢

唔該晒各位

已經多次反影意見, 但係都無用, 我地其實可以點做呢? 係咪要集合哂d家長一齊去同校長理論呢? 相信會有好多人參與.

原帖由 scso 於 09-6-29 13:03 發表
非常同意, 呢間學校只識收$, 7月份學費仲要收, 畢業禮對學生非常重要, 唔係錢的問題, 係回憶, 人生有幾多次畢業呢?希望多D家長一齊向校返影意見一同爭取下吧!

...

咁你又唔洗太擔心,其實我個女係德寶讀咗三年都好開心架, d老師大至上都好有愛心嘅, 問題係學校嘅話事人不知所謂姐,死硬派,好stubborn, 唔識變通, 做成今次有咁多家長不滿, 唔該佢地處理事情時flexible D啦, 其他學校做到,佢地做唔到,真係覺得佢地好醜呀....

原帖由 我係女仔 於 09-7-2 11:11 發表
下, 仲等我報左佢既N1添

其實我都未揀定架, 因為我係10年入讀既, 有時間揀, 緊係想揀得好D啦, 可以慢慢揀, 而且呢間都唔平呀, 我唔想入到去成日惱氣

Argee!我唸要多D人比壓力佢, 什至一齊踩上學校。

原帖由 子mother 於 09-7-2 20:13 發表
已經多次反影意見, 但係都無用, 我地其實可以點做呢? 係咪要集合哂d家長一齊去同校長理論呢? 相信會有好多人參與.

我贊成團結是力量, 問題係

我們要集合一班家長? 什麼時候及地點?

緊係越快越好啦, 好快暑假就過la, 因平時好多家長要返工, 最好係星期六上午, 逐一家長打電話, 集合多D人踩上去囉,迫學校正視問題, 寫信去學校, 未必會覆架, 有冇好提議呀?

原帖由 Wallwini 於 09-7-3 10:35 發表
我贊成團結是力量, 問題係

我們要集合一班家長? 什麼時候及地點?

我地o既目標係校董會同校監

我們寶盈家長會支持你們,如有時間&地點, 我們會join你們

如果找不到校董or校監又怎樣?
是否照踩場

校董or校監我唸比較難揾, 如果多些人踩上學校比D壓力佢地就會迫校董或校監出來啦, 人多就唔可以好似平時咁耍我地啦。

那我們是否需要定一個日期先, 再決定地點?

可唔可以講吓點解你哋學校唔肯攪畢業禮, 我見好多學校都照攪喎.

一味叫人比學費

個幼兒園楊主任一味叫家長比$,甘你都要有理據同順氣地要人比啦,完全唔係,收數公司甘。其實攪畢業佢地之前已準備晒,而家又推說因為小朋友著想,唔攪,甘你叫D家長點願意比小朋友再讀落去,你當我地唔識夾埋一齊退學,因為完全都唔係為小朋友,為自己方便,明顯見到學校主任收數老甘,校長縮頭烏龜,校監吸血鬼。特別個位校長及某些(楊)主任沒有經驗,又沒有咩學歷,草根階層甘,都唔明當初點會比小寶寶讀,有些家長反映楊主任很串,更說"你可以唔好讀架"。現打算報耀中/根德園,希望可以入讀,起碼人地真係出名名牌幼稚園。即使入唔到,我唔信無錢,又比得起學費,無幼稚園收。

點解伙地要交學費,而家冇籌碼同學校傾,我停左AUTOPAY,我仔N1,下年走啦,我可以JOIN嗎,我支持你地爭取,加油..

昨晚班主任打電話嚟, 話依家攪返畢業禮la, 不過改係校內舉行, 會小型D, 總好過冇啦, 但詳情未知。

我都收到電話,是會 舉辦畢業儀式,不是畢業典禮,詳情未知,好過冇啦!

為何比華利沒有的, 難道我們不是德寶的名下嗎??

回覆 35# estherleung 的文章

如果唔俾學費, 他們(比華利)不會發畢業證書, 還會出律師信, 唔想太煩

我個律師朋友覺都幾難告得入,因佢寫封信都要幾千,但係佢追你都係幾千,即係佢沒有得益..同埋..你即時比退學信佢,佢根本奈你唔河..

不過我覺交千幾二幾都不大問題,問題重點係比得合唔合理..例如畢業典禮啦..H1N1事後安排個D..明顯德寶唔夠PRO,處理危機意識係零,只懂扮主任唔係度..哈哈..當我地第一日出來做野...同區家長亦開始對呢間學校反感...

不過個班主任我只知黎主任不錯,是老臣子,態度亦不錯,我只對來的幼兒園楊主任不喜歡,是反感..很想知他以前在那一間學校做..竟然無無禮貌又沒有修養..可能是校長好朋友才請回來..沒有理由不炒掉幫學校倒米既人...竟然得罪家長
‹ 上一主題|下一主題