用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德寶英文幼稚園 (將軍澳) 抗議!未有盡力舉辦畢業禮!
樓主: candice001
go

抗議!未有盡力舉辦畢業禮! [複製鏈接]

我唔係同妳吵架,我真的不是妳所說的楊主任,唔想聽就算啦,繼續去學校追啦,ok
原帖由 candice001 於 09-7-10 01:51 發表
呢個只係一個唔太多人接受o既形容詞, 我都好肥, 我o些朋友都叫我肥婆, 因我個人品格絕對無問題, 我知佢地絕無惡意, 我唔覺得有問題, 加上唔鍾意俾人咁叫, 就去減肥.

我一早經auto pay 交左學費, 唔係個個好似你講 ...

真喺唔知點多謝你既寶貴意見.  我可以話你知, 我哋班家長只喺喺度為班子女爭取緊一個對佢哋黎講絕對重要既第一個畢業禮.  

至於學費方面, 我絕對無諗過唔交, 亦已經 autopay 咗.  老實講如果真喺諗住唔交, 一早已經 cut 咗個 autopay 啦.  唔喺個個都好似你咁講喺喺度搵籍口唔交學費 gar.

你都未清楚了解過德$ 點同我哋班家長講, 你就咁講你都好 ....................

睇你處處為德$ 同比 x 利 護航, 俾人感覺都幾

我好同意你講為人父母要好好身教, 呢點我絕對同意, 所以我從來喺自己個小朋友面前唔會講學校任何一句壞話, 反而為學校喺我個小朋友面前講好說話, 同佢解釋, 因為我覺得要教導小朋友尊師重道.  力爭都只喺暗中進行, 咁又喺咪唔應該呢 ?  定喺應該同自己個小朋友講佢學校的不是呢?

唔好意思, 我學識少, 如果有得罪既地方,  真喺多多包涵.

原帖由 lovebaby2009 於 09-7-9 21:30 發表
我一啲都唔辛苦,唔駛客氣,不用多謝,妳們不用太敏感及勞氣,我相信有些家長是真的為了小朋友向學校作出訴求,是合理的,但我又覺得有些家長只是在駡人發洩,又想找個籍口唔交學費,咁就祝妳們心想事成啦。 ...

如果你覺得是教育局錯, 我不覺得. 我的小朋友就讀比華利幼稚園也是德寶集團,教育局又第一天決定停課時, 亦有指引給學校需要開放給有需要的小朋友回校,

就在A家長看到報到, 已致電給比華利, 我明天是搬家的日子, 家中的兩位小孩可以回校嗎?當時負責的H主任叫家長最好不要帶小朋友回校, A家長覺得搬家時可能會有危險, 希望H主任確實是否真的不可以帶小朋友回校, 再給A家長一個回覆, H主任還是說不可以, 也沒有確實再回覆A家長.

請問: 這是教育局的錯嗎? 學校沒有依照指引去照顧有需要的小朋友

比華利還未出通告要取消所有畢業禮時, 很多家長已致電回校詢問及親身到學校了解, 此時是第二次宣佈停校, 只要學校跟足指引就可以舉行,但比華利的校長推說是教育局叫學校最好不舉行, 指引有很多灰色地帶, 還叫家長打電話給教育局批准比華利可以舉行畢業典禮, 借問一位家長用什麼身份叫教育局去辦理. 到最後..可以說是現在, 大部份的學校都有畢業典禮,為何只有比華利沒有, 所有德寶集團都沒有,

請問: 是校監慳錢, 是校長推卸負責, 還是教育局的錯?

如果要搞大, 我們不是沒文化, 言教身教都是重要的, 黃毓民,梁國雄, 沒有尊重人的行為, 我們不會做. 試想想單是將軍澳, 我們真的要集體去學校抗議, 只需打兩個家話去報社已經可以幫德寶&比華利免費賣廣告. 再者如果學校是愛錫一定會為小朋友辦好人生第一個畢業典禮, 而不是找藉口.

如果你每年都有出席比華利的畢業典禮, 你作為一個父母都會想想如果到我的小朋友畢業時會怎樣怎樣, 期待了三年, 竟然是這樣作為一個終結, 本人實在氣憤. 你想想你的小朋友今天還在好好的上學, 第二天就告訴他, 你今天開始不用上學, 後來還要告訴他, 你不用再上幼稚園直接回小學, 他沒有機會跟同學, 老師說再見, 說多謝, 他們這個年紀已經懂得友情, 如果作為家長現在也不為他們爭取.

我覺得比華利的老師都好好, 她們不單會為家長解決學習上問題, 連生活細節都幫家長不少, 我知道她們也想看到小朋友有一個畢業典禮, 只可惜她們也要跟從上司指令. 這兩星期開始轉口風, 可以讓有需要返全日班的小朋友回校, 老師會看管他們, 最可惜是到今日比華利一班家長也沒正式收到任何通知會否舉行畢業典禮.

lovebaby2009,

點解你會啉人地唔交學費呢? 點解你咁關心d學費呢? 我轉數慢, 真係啉唔明. 唔通你真係傳聞中嘅校方人物x住任??

7月份嘅學費我已經autopay咗, 我覺得交學費係我地家長對學校嘅承諾及責任,但學校亦應履行佢地應有嘅熱誠及責任, 我地唔係想留難學校或任何一位老師, 亦清楚知道呢件事係唔關佢地事, 我對學校嘅每一位老師都非常專重及欣賞, 只係學校嘅校董同校監嘅問題, 佢地係停辦畢業禮嘅決定時, 根本無從家長嘅立場及心情去想. 我地只係想爭取返d小朋友係人生學習階段裏嘅第一個畢業禮, 希望佢地可以知道我地嘅訴求, 對呢個畢業禮有幾咁重視.

回憶係用錢都買唔到嘅, 請你唔好再講呢個(學費)問題了. 局外人好難會明白我地家長嘅心情. 亦請你唔好再多加意見. 如果你真係好清閒, 不如我介紹你去做義工, 打發吓d時間啦. 多謝.

原帖由 lovebaby2009 於 09-7-9 21:30 發表
我一啲都唔辛苦,唔駛客氣,不用多謝,妳們不用太敏感及勞氣,我相信有些家長是真的為了小朋友向學校作出訴求,是合理的,但我又覺得有些家長只是在駡人發洩,又想找個籍口唔交學費,咁就祝妳們心想事成啦。 ...

lovebaby, 如果你有看呢位家長嘅發表, 就請你好好地靜思反省吓你嘅意見.

Wallwini, 我絶對一佰分同意你嘅發表.

原帖由 Wallwini 於 09-7-10 10:35 發表
如果你覺得是教育局錯, 我不覺得. 我的小朋友就讀比華利幼稚園也是德寶集團,教育局又第一天決定停課時, 亦有指引給學校需要開放給有需要的小朋友回校,

就在A家長看到報到, 已致電給比華利, 我明天是搬家的日子, 家 ...

我們好頭好尾交足學費, 但學校沒有好尾給我.

到今天還沒有通知我們, 是否打電話給學校問清楚, 為何德寶有的, 比華利沒有?

想問問德寶會在什麼時候舉行畢業典禮? 家長可否出席?

Wallwini,

校方話會係8月10號前舉行,不過詳情未定,要等d話事人開會決定後再通知我地,不過相信會係簡單嘅畢業禮. 其實你可以打電話返學校問吓現在嘅情況,得個知字都好麻.

原帖由 Wallwini 於 09-7-10 17:07 發表
我們好頭好尾交足學費, 但學校沒有好尾給我.

到今天還沒有通知我們, 是否打電話給學校問清楚, 為何德寶有的, 比華利沒有?

想問問德寶會在什麼時候舉行畢業典禮? 家長可否出席? ...

對不起,看了妳寫的內容,我相信妳是一位好媽媽,如果我的意見令妳不悅,真的對不起,請妳原諒,希望妳的小朋友很快能有一個開心的畢業禮。
原帖由 girlgirlc 於 09-7-10 09:28 發表
真喺唔知點多謝你既寶貴意見.  我可以話你知, 我哋班家長只喺喺度為班子女爭取緊一個對佢哋黎講絕對重要既第一個畢業禮.  

至於學費方面, 我絕對無諗過唔交, 亦已經 autopay 咗.  老實講如果真喺諗住唔交, 一早已經 ...

各位家長,

我想問問大家為何我們要力爭一個畢業典禮, 畢業典禮定義是什麼?

今早終於接到通知, 比華利的畢業典禮在8月8日在校內舉行, 只有小朋友參與, 家長不能出席.

畢業典禮是給小朋友知道他們完成幼稚園要步進小學階段,
也是家長可以在台下聽著MC叫自己小朋友名字, 看到自己小朋友在台上領取畢業證書, 躹躬, 拍照. 手掌會自然拍起, 心裡那份感動只有為人父母一直期待.

可惜比華利沒有體諒家長, 你們要畢業典禮, 我就做一個畢業典禮, 家長們不能參加, 小朋友回校只是取回畢業證書及拍照, 還要我用3元買回一張沒有回憶相片, 這樣的畢業典禮是我們所爭取嗎? 我不需要這樣的畢業典禮, 我和小朋友也不會出席.

實在令我很失望!!

唉!!!!!!!!!!!!我們德寶是8月1日,同樣是校內舉行,只有小朋友,家長不能出席.當初聽到都很不閞心,但我覺得如果學校有心不攪,再拖都無意思,因小朋友要預備上小學,可能會好忙,惟有接受現實,叫自己向前望.我們起碼已經盡力爭取過,只係這學校的問題,我們所托非人.
原帖由 Wallwini 於 09-7-16 16:13 發表
各位家長,

我想問問大家為何我們要力爭一個畢業典禮, 畢業典禮定義是什麼?

今早終於接到通知, 比華利的畢業典禮在8月8日在校內舉行, 只有小朋友參與, 家長不能出席.

畢業典禮是給小朋友知道他們完成幼稚園要步進 ...

學校忘記太太們及網上的力量, 將來有人問我德寶和比華利意見, 我一定有話直說

聽到這消息, 著實令人感到無奈.  真不明白, 明明 8 月幼稚園已可開課, 那學校為何學校偏偏不讓家長參加畢業禮. 若然學校在停課期間有這樣的安排, 我相信有很多家長會體諒, 甚至感到很多謝.  但在復課仍有這樣的安排, 似乎有點兒那個吧.

這分明是想為家長和學生製造遺憾,  這樣一個教育機構, 不應辦教育.  因為他們欠了一份愛, 一份熱誠.  一切只向校譽看.  但沒有家長的認同和支持.  校譽何在?  他們只在所謂灰色地帶找籍口, 而非找出路, 對小朋友欠缺了一份愛, 對家長欠了一份體諒.  試問政府也宣揚 << 家校合作 >>, 為何他們又不响應呢 ?

原帖由 Wallwini 於 09-7-16 16:13 發表
各位家長,

畢業典禮是給小朋友知道他們完成幼稚園要步進 ...

我們可否向教育局反映, 不是要求他們辦好畢業典禮, 而是要教育局知道香港有些為錢的人來辦學, 缺乏最基本...愛?

唔好意思, 想借個位'呻'下

我小朋友讀德寶, 對停課後很多事情的安排, 感到很不滿.

自政府宣佈提早放暑假後, 眼見其他幼稚園已有安排, 只是德寶仍遲遲未有消息, 打電話詢問亦不得要領, 過了幾天才突然接到電話短訊(竟然用電話短訊)通知取功課時間, 取了功課又沒交待何時交回, 當中3張通告, 兩張是關於豬流感的常識, 1張是通知何時在銀行過數的通知,

學校給我感覺只是擔心收不到學費, 我連下學年的開課時間也不知道,之前問過班主任也是沒答案的, 跟著一個星期再來一個短訊通知交功課的. 最後一個星期取成績表就短訊也沒有, 是星期三晚9時多通知星期四到學校取的, 學校真的不能早一點通知嗎, 小朋友要安排活動的, 家長要上班的,

呢間學校真的是 行政混亂, 欠缺條理, 亦不會以學生為本, 只以學費為本, 之前在網內看見一些評語亦不以為意, 現在真的深深體會了.

今教育局決定全港幼稚園、幼稚園暨幼兒中心、小學、中學(包括私立獨立學校、國際學校及英基學校),以及特殊學校可於2009/10新學年按其原定日期開課。...........

唔知德寶的人,有無睇新聞?又點樣跟EDB指引呢?

開課賺錢機會就會跟足指引

開學咁緊要, 梗喺要跟足指引啦.  無理由唔開學 gar 嘛.

咁會不會一視同仁對待我們的小朋友的畢業典禮,回復正常請我們去參加呢?定都是以小朋友健康為理由,拒絕讓我們參加呀?

比華利就話地方唔夠, 容納不到太多人, 但又唔想想, 其實可以分兩班, 不過要佢哋做兩次實唔肯

德寶宗旨:
多做多錯,少做少錯,唔做唔錯
人地唔想錯嗎?咪唔做囉!
‹ 上一主題|下一主題