用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德寶英文幼稚園 (將軍澳) 抗議!未有盡力舉辦畢業禮!
樓主: candice001
go

抗議!未有盡力舉辦畢業禮! [複製鏈接]

原帖由 胡桃媽 於 09-7-21 11:26 發表
德寶宗旨:
多做多錯,少做少錯,唔做唔錯
人地唔想錯嗎?咪唔做囉!

這種不重視小朋友感受幼稚園, 只顧家長有沒有交足全年學費, 校長 / 老師們可以每月準時出糧, 相信很快會被這個社會淘汰, 到時校長 / 老師們唔洗再怕做錯.

今日收到老師電話, 畢業禮場地太細, 唔會安排比家長進入, 真係好失望呀!

哈~~~德寶個禮堂太細, 那每年舉辦的開放日時又不會說個場太細, 參觀人仕不可進入. 他們又不可分班舉行, 還是那句 他們不想做, 跟比華利一樣

我都係覺得佢地唔想覺, 唔比家長参加, 根本冇人知道佢地嗰日攪乜東東?草草了事, 佢地只不過想收返7月份學費啫, 因之前有D家長話唔攪畢業禮就唔比學費丫嘛。

原帖由 Wallwini 於 09-7-26 17:32 發表
哈~~~德寶個禮堂太細, 那每年舉辦的開放日時又不會說個場太細, 參觀人仕不可進入. 他們又不可分班舉行, 還是那句 他們不想做, 跟比華利一樣

放心, 佢哋一定會頒發畢業證書及各獎狀, 還會拍很多照片給你們去買, 最後的賺錢機會怎樣放過.

原帖由 Wallwini 於 09-7-27 09:36 發表
放心, 佢哋一定會頒發畢業證書及各獎狀, 還會拍很多照片給你們去買, 最後的賺錢機會怎樣放過.

你講得啱,人地出面哂相$1,佢地要$3,食水幾深,可想而知 .
但我地又無辦法,我地又無得参加,焗住比人.....

唔想出席,就唔好去啦,講咁多都無補於事,越講咪越嬲,對身體無益呀,保重呀.
原帖由 Wallwini 於 09-7-16 16:13 發表
各位家長,

我想問問大家為何我們要力爭一個畢業典禮, 畢業典禮定義是什麼?

今早終於接到通知, 比華利的畢業典禮在8月8日在校內舉行, 只有小朋友參與, 家長不能出席.

畢業典禮是給小朋友知道他們完成幼稚園要步進 ...

原帖由 胡桃媽 於 09-7-27 10:20 發表

你講得啱,人地出面哂相$1,佢地要$3,食水幾深,可想而知 .
但我地又無辦法,我地又無得参加,焗住比人.....

學校收我地$3一張相都算啦, 希望佢地搵個質數好d既相機來影, 唔好影到矇查查, 提高下d質數啦,
所有學校活動都賴話肖像權, 唔比家長影相, 浪費好多珍貴片段

原帖由 lovebaby2009 於 09-7-27 19:18 發表
唔想出席,就唔好去啦,講咁多都無補於事,越講咪越嬲,對身體無益呀,保重呀.

雖然我唔係畢業班, 不過如果畢業禮家長可出席, 我相信大部份家長都會出席啦, lovebaby2009你到底在說什麼, 你到底明唔明白家長想參加小朋友畢業禮的心情,

原帖由 bkmama 於 09-7-28 10:57 發表

雖然我唔係畢業班, 不過如果畢業禮家長可出席, 我相信大部份家長都會出席啦, lovebaby2009你到底在說什麼, 你到底明唔明白家長想參加小朋友畢業禮的心情, ...

絕對同意bkmama,誰明父母心,我地對個畢業禮有幾期望,局外人是很難理解 .

lovebaby, 你咁講乜嘢意思呀!你講嘢好有問題?

原帖由 lovebaby2009 於 09-7-27 19:18 發表

lovebaby,

又是妳~~妳究竟有是看清楚標題,這裡是給我們一班爭取自小朋友的畢業禮發表意見的地方,我倒覺得妳不是德寶的人,妳應該是比華利的人,每次都沖著我來,如果妳不喜歡我們發表的意見,希望妳不用再來這標題發表意見,我不沒興趣在網上跟不知名的人力爭什麼.

比華利跟德寶在這事上一樣不負責,它們貴為一所私立幼稚園,處理這件事實在相比其他非牟利幼稚園更差,沒有理會家長,小朋友的感受,如果我們還不說還不發洩,就更加谷氣,倒不如妳不進來看咪仲好.

比華利有一位家長集合了20多位小朋友的簽名是爭取一個真正的畢業典禮亦交給比華利鄭校長,希望校長會轉交校監,換來的是這樣的畢業禮,慶幸家長們亦留底(如果校長沒有轉交),我們也會免費幫學校賣廣告.

我相信網上的力量,廣告的力量,家長們的力量,太太們的力量,以後有人在網上查資料,有人問意見,我們一定盡力的說比華利,德寶有多好,有多負責任.

Wallwini, 你講得很好, 你既發表, 大部份都係我的心聲及對這個教育機構的失望。

原帖由 Wallwini 於 09-7-29 21:19 發表
lovebaby,

又是妳~~妳究竟有是看清楚標題,這裡是給我們一班爭取自小朋友的畢業禮發表意見的地方,我倒覺得妳不是德寶的人,妳應該是比華利的人,每次都沖著我來,如果妳不喜歡我們發表的意見,希望妳不用再來這標題發表意見,我不 ...

楊主任原來係甘.....

本來小女唔再讀呢間學校都很少發表意見,不過,發現左一件很驚訝的事,要同各家長分享一下,希望各家長知道真相:
本人前排同姨仔落街買野,剛係遠處見到那位肥婆四眼怪楊主任和校長放工,本來扮見不到他,點知姨仔突然說原來我地一直講既楊主任之前係保X局做架,佢認得楊主任是他同機構同事..因我姨仔亦是做呢行,經過他係學校收風得知,原來呢位大有來頭既楊海琪主任,之前係保X局總部幼稚園做老師,聽說同家長人際關係極差,因校長不升佢做主任,佢唔滿意辭職唔做.不過聽說佢係呢個機構同所有同事及家長關係惡劣...而新來幼兒園的一位主任,原來亦是保X局人,是楊主任邀請黎做主任一職...唉..各位家長,我估佢要成個保良X搬黎德寶..比幾千學費,竟然係保良X既服務..
再者,亦聽說他同家長說自己之前做主任,我估他作大...因佢對上一間就係保良X,人地唔升佢先走..佢又何來可以做主任呢?
即可以說:佢沒有行政經驗,亦不是主任出生,但德寶都要請佢回來,如今,攪到甘多家長不滿佢,亦聽有些老師說因楊主任所以今年已辭職唔做,如果比佢再做高級D,我估德寶可以準備執得架啦....楊主任=lovebaby2009..不如你叫晒成個保X局D人黎做啦..再唔係..你自己甘中意..買左間德寶呀...

今天友人給我睇佢小朋友畢業相,令我好羨慕.佢地在上星期攪畢業禮+謝師宴.我見到佢的小朋友穿著畢業衫滿埸飛,上台講致謝詞,同老師,家人開開心心影相留念,我個女都是上星期攪畢業禮,點解咁唔同,到現在一張畢業相都未見過,無聲無色,都唔知攪左mud東東?人地學費都無喱間野咁貴,都唔係一分錢一分貨,真失敗.

我都估到德寳是是旦旦咁攪來平息家長D氣, 完全睇得出佢地冇用心去攪, 所以上星期攪既是是旦旦畢業禮我都冇帶小朋友去, 去唔去都罷啦, 嘥氣!

原帖由 胡桃媽 於 09-8-7 12:32 發表
今天友人給我睇佢小朋友畢業相,令我好羨慕.佢地在上星期攪畢業禮+謝師宴.我見到佢的小朋友穿著畢業衫滿埸飛,上台講致謝詞,同老師,家人開開心心影相留念,我個女都是上星期攪畢業禮,點解咁唔同,到現在一張畢業相都未見 ...

係..呢D俗少少可以叫:垃圾機構..
各位家長算我得罪晒...

原帖由 scso 於 09-8-7 14:08 發表
我都估到德寳是是旦旦咁攪來平息家長D氣, 完全睇得出佢地冇用心去攪, 所以上星期攪既是是旦旦畢業禮我都冇帶小朋友去, 去唔去都罷啦, 嘥氣!

咁寶盈呢?

一樣

原帖由 我係女仔 於 09-8-12 02:51 發表
咁寶盈呢?
‹ 上一主題|下一主題