用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 有冇N1E1的同學仔?
go

有冇N1E1的同學仔? [複製鏈接]

Hi, My son Bono will also study N1E1 am. We live in Kwai Chung. Wish that we can meet soon!

大家好!

我想請問各位有沒有幫你既小朋友訂茶點? 還是打算自己帶呢? 謝謝.

多謝貓女和 Evasky 既分享.

我之前冇幫阿仔訂茶點, 一黎覺得好貴好唔底, 二黎都怕佢唔食學校既野.... 但唔訂之餘又驚佢同其他同學仔唔同, 佢會有奇怪既感覺, 所以請大家分享你地既情況. 而家知道原來都有同學仔冇訂茶點, 咁先安心d.

至於校車, 我都未決定. 原本幫佢申請搭校車, 但 check 過車程, 早上要 8 am 上車, 放學要成 1:25 pm 先落車!!! 返學那程免強接受, 但放學那程大久了, 返到屋企先食飯太餓了. 但如果唔跟校車搵人接放學, 又要佢哋中午12nn 行果條又無野遮又曬既路, 落雨天又會濕晒, 大人細路都會好辛苦. 所以而家都十五十六, 唔知點好.

同埋, 我個仔比較怕差, 都驚佢一個人自己搭校車佢會驚, 會有排喊.... 所以都好煩....

仲有, 好開心可以 join 呢班, 似乎我哋呢班既媽咪好多都上網, 可以大家交流下.

班主任聯絡咗你地未? Ms Nip call 咗我, 話我地呢班有 25 位小朋友, 2位老師帶. 希望各位小朋友都能適應到同埋 enjoy 學校既生活啦 ....

多謝 Phoebelau 既分享. 如果唔係我都唔知學校有教食野前唱歌.

我有問過我個仔, 佢只係成日唱學校教了的歌:
London Bridge is going down, going down....
London Bridge is going up, going up...
仲做埋動作 down and up.

原帖由 phoebelau 於 09-9-1 22:48 發表
兆棋媽咪:
謙謙返黎屋企成日都有提"兆棋"呢個名架! 佢初初成日都話有個同學仔叫"米奇", 咁岩起呢度見你提過你仔仔叫"兆棋", 咁我就問佢: 係咪叫"兆棋"呀! 跟住佢先話係, 仲話成日都有同兆棋玩喎!

N1E1同學媽咪:
謙 ...

N1E1 同學媽咪:

原來首歌有上半 part 架:
Are you hungry? Are you hungry?
Yes I am, Yes I am.
Hurry up and eat now,
Hurry up and eat now,
lar lar lar.... lar lar lar....
(唔知阿仔有冇唱錯)

另外, 佢哋上星期五學咗個 '人' 字
老師教佢哋用兩隻手指夾埋做個 '人' 字
又幾得意喎.....

各位媽咪:

昨晚, 阿仔無啦啦自己唱咗首國語歌, 大致如下:

眼睛、眼睛在哪裏? 眼睛、眼睛在哪裏?
眼睛、眼睛在這裏. 眼睛、眼睛在這裏.

鼻子、鼻子在哪裏? 鼻子、鼻子在哪裏?
鼻子、鼻子在這裏. 鼻子、鼻子在這裏.

嘴吧、嘴吧在哪裏? 嘴吧、嘴吧在哪裏?
嘴吧、嘴吧在這裏. 嘴吧、嘴吧在這裏.

耳朵、耳朵在哪裏? 耳朵、耳朵在哪裏?
耳朵、耳朵在這裏. 耳朵、耳朵在這裏.

我唔記得這是否 exact 的歌詞, 但你哋可以在國語歌書裏找到這首歌, 然後和你的小朋友一起唱.

請各位媽咪都分享你哋小朋友在學校學到的東西, 等大家可以回家和小朋友溫習. 因為我每次問阿仔在學校學了甚麼, 他都不回答我的. (除非他自己鐘意學到的東西而自己出聲啦)

Thanks.

回覆 2# evasky 的文章

Probably I'll join.

岩岩打過去校務處問, 佢話大約會用一個月練習, 每日抽少少時間出黎練習.

我問佢地會否安排同班的同學及家長坐在一起, 佢話會盡量安排.

我都覺得好貴, 但冇辦法啦, 呢個係一個機會去認識多些小朋友既學校生活, 及認識各位家長及小兒的同學仔. 所以貴都會去既. 希望到時可以認識大家啦!!

P.S 佢話到時係 buffet 形式 (唔知真定假), 如果當食 buffet, 又唔算太貴....

原帖由 evasky 於 09-10-5 23:17 發表
Hi all N1E1 AM mammy,

Will you join the 18-Dec 表演活動? Most likely I & my kid will join although it's a bit expensive...because I believe my kid will be very happy to join the performance. Also, I' ...

Hera 媽咪, 相片和 movie 我都有, 我遲 d 燒隻碟俾你, 透過學校叫老師放在你囡囡個書包裏.

原帖由 mmding 於 09-12-18 16:52 發表
今天影完BB跳懷舊舞,開心的回到位上,才發現,剛才沒拍到!哎,有沒有拍到穿藍色波點裙,扎辮,站中間的小女孩的呀?那個是我女兒Hera,如果有的話,可不可以發相或者片給我啊?多謝多謝! ...

我個仔 Bono 成日都提 Anthony. 唔知佢哋係咪好 friend 架呢?

原帖由 swedmond 於 09-12-18 19:42 發表
anthony cheung , come late!!
‹ 上一主題|下一主題