用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基華小學(九龍塘) 09年9月入讀基華小一的家長請進 ^^
樓主: 仙姐
go

09年9月入讀基華小一的家長請進 ^^ [複製鏈接]

Hi Patsy2009,

Welcome welcome,

我仔仔都係1C班架...多多指教...你仔仔叫咩名呀? 我仔仔叫柏謙!!

我都冇同仔仔温呢個字...佢提都冇提過!!

原帖由 Patsy2009 於 09-9-30 22:49 發表

我都冇同個仔溫呢個字喎。
珍惜眼前人[/url]

hi各位媽咪好呀, 我囡囡是讀1D的, 真係今時唔同往日, 六年前亞仔讀這基華時,都冇谷得咁勁, E+真係好吃力,試問一年班剛開學,都不夠一個月時間,  每日有5-6樣功課, 兩星期默一次中文 (10句詞語), 一星期默一次英文,唔計重覆生字,都有十個生字以上, 我真的怕囡囡會好快唔鐘意返學
名模,空姐,藝人專用護膚品dermalogica,超底價六五折,
歡迎到"我的個人網頁"參觀

我個個保姆車返而只係朝早例遲3-5分鐘...放學奶奶話佢勁準時!!

原帖由 JonMum 於 09-10-2 10:33 發表

好似話係 3:30 先開車
珍惜眼前人[/url]

Hi 傻鴨菇芝,

可否分享下你囝囝升左去邊間中學呀??

我初頭都好驚基華係谷既學校...但聽左兩次家長會校長的話後又冇咁既感覺!!

同埋我仲有同d幼稚園同學仔媽咪聯絡,佢地黙英文個d範圍仲唔係我地呢d咁簡單呢!! 唔知係咪有比較啦...相對基華都唔太深呀!! 我仔仔都唔係叻仔...希望佢跟得到...唉!!

原帖由 傻鴨菇芝 於 09-10-2 14:58 發表
hi各位媽咪好呀, 我囡囡是讀1D的, 真係今時唔同往日, 六年前亞仔讀這基華時,都冇谷得咁勁, E+真係好吃力,試問一年班剛開學,都不夠一個月時間,  每日有5-6樣功課, 兩星期默一次中文 (10句詞語), 一星期默一次英文,唔 ...
珍惜眼前人[/url]

原帖由 仙姐 於 09-10-2 15:26 發表
Hi 傻鴨菇芝,

可否分享下你囝囝升左去邊間中學呀??

我初頭都好驚基華係谷既學校...但聽左兩次家長會校長的話後又冇咁既感覺!!

同埋我仲有同d幼稚園同學仔媽咪聯絡,佢地黙英文個d範圍仲唔係我地呢d咁簡單呢!! 唔知 ...

我仔的成績都不是太好, 幸好當時班主任教我怎樣選校, 才能保住在九龍城網的中學呢, 需然不是BAND 1, 但校風紀律都算幾好, 仔仔在基華得到最好的是中文智識,因為當時是讀詩和成語,沒有課本的, 教法是象型文字, 感覺上有趣很多和易入腦,但 英文就'TOO BAD', 可能因為大圖書教法, 仔仔又比較怕羞,唔多出聲,唱遊那些,他都不感興趣, 只可說不太合適他吧, 相對, 現在囡囡對英文就有興趣的, 唱歌,讀都好開心, 係串字就難搞D, 中文呢, 筆劃好像多了些, 每日都在家叫她寫多D, 佢就成日都話好攰....點解要寫咁多既, 真的有點頭痛....

我都要同幼兒園的家長聯絡一下, 做個比較, 可能會好D
名模,空姐,藝人專用護膚品dermalogica,超底價六五折,

咁死得啦...我仔仔又係比較怕羞...唔會主動...又唔敢多講英文...有時返黎叫佢唱兩句都say no話唔記得!!  

原帖由 傻鴨菇芝 於 09-10-2 16:07 發表

我仔的成績都不是太好, 幸好當時班主任教我怎樣選校, 才能保住在九龍城網的中學呢, 需然不是BAND 1, 但校風紀律都算幾好, 仔仔在基華得到最好的是中文智識,因為當時是讀詩和成語,沒有課本的, 教法是象型文字, 感覺 ...
珍惜眼前人[/url]

原帖由 傻鴨菇芝 於 09-10-2 16:07 發表

我仔的成績都不是太好, 幸好當時班主任教我怎樣選校, 才能保住在九龍城網的中學呢, 需然不是BAND 1, 但校風紀律都算幾好, 仔仔在基華得到最好的是中文智識,因為當時是讀詩和成語,沒有課本的, 教法是象型文字, 感覺 ...

傻鴨菇芝,
你有無去家長會, 你係咪坐中間個行? 我唔係好認得你, (我認人麻麻). 我諗真係6年後ge分別. 我個囝個同學讀土瓜灣好出名個間官立係背默中文一課課文, 重係 every week.
我唔記得你個女個名. 囡囡幾多號學號?

回覆 187# HIN2003 的文章

HI HIN2003:

我諗我見到你都唔認得

家長會我冇去到呀, 因為要返工,請唔到假:(

只係打電話同班主任溝通溝通一下

好過冇喇

聽你地咁講, 可能我真係out了, 要努力為囡囡加油先

我囡囡係15號, 我囡同你仔應該同一校車的

原帖由 傻鴨菇芝 於 09-10-2 18:56 發表
HI HIN2003:

我諗我見到你都唔認得

家長會我冇去到呀, 因為要返工,請唔到假:(

只係打電話同班主任溝通溝通一下

好過冇喇

聽你地咁講, 可能我真係out了, 要努力為囡囡加油先

...

oic!
怪不得我找不到你.

原帖由 HIN2003 於 09-10-2 19:20 發表

oic!
怪不得我找不到你.

你仔有冇成日捉你上e-class 認人呀?

我女記得哂d同學仔名

讀書唔見佢咁叻

原帖由 傻鴨菇芝 於 09-10-2 19:40 發表

我女記得哂d同學仔名

讀書唔見佢咁叻

佢成日上學校個網樣樣都試下. 上次派左張網址 &  login password之後 自己開機做練習&玩game.

這兩天同仔仔温默書,温到嘔.

原帖由 ponysee 於 09-10-3 13:34 發表

我地都溫得七七八八.
希望佢默書時, 唔好咁大意.

好彩今次有4個假期先温得冇咁辛苦咋...
阿仔唔到最後一日都唔識緊張

原帖由 HIN2003 於 09-10-4 10:10 發表

我地都溫得七七八八.
希望佢默書時, 唔好咁大意.
珍惜眼前人[/url]

我仔仔又係...已經識得晒所有同學仔既名....哈哈哈
但可惜我個班連埋我在內得三個post左相咋...我未睇到其他同學仔係咩樣!!!

原帖由 傻鴨菇芝 於 09-10-2 19:40 發表

我女記得哂d同學仔名

讀書唔見佢咁叻
珍惜眼前人[/url]

原帖由 仙姐 於 09-10-5 12:27 發表
好彩今次有4個假期先温得冇咁辛苦咋...
阿仔唔到最後一日都唔識緊張

嘩, 你都好 d 呀, 我個仔直頭唔識緊張, 重話唔識唔緊要喎

原帖由 ponysee 於 09-10-3 13:34 發表

重有, 聽日默中文同星期四常識評估呀

原帖由 JonMum 於 09-10-6 11:55 發表

嘩, 你都好 d 呀, 我個仔直頭唔識緊張, 重話唔識唔緊要喎

咁攪笑

中文黙書我都唔太擔心...佢知道自己唔太識寫幾次就ok....至於評估真係好靠佢自己平時上堂留心冇....下下都要同佢温...我短幾年命

係英文攞命d...你地有冇d好方法教佢地串字易d架??

原帖由 JonMum 於 09-10-6 11:57 發表

珍惜眼前人[/url]

原帖由 JonMum 於 09-10-6 11:57 發表

今日先有時間温常識.
‹ 上一主題|下一主題