用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基華小學(九龍塘) 09年9月入讀基華小一的家長請進 ^^
go

09年9月入讀基華小一的家長請進 ^^ [複製鏈接]

HI,我囝囝9月讀小一請各家長入黎傾丫
   2    0    0    0
珍惜眼前人[/url]

Hi all,

希望以後大家多多交流下呀!!!!

統計一下先
仙姐...................Boy....lShatin........Blue
HIN2003............Boy.....Lam Tin.......Red
yanhomn...........Boy............Yellow
Lovely_pc..........Boy.............Red
ladybug..............Boy.............Yellow
ansonwei...........Boy..............Red
WATHT..............Girl................Green

ee...暫時得我一個係藍組咋....我已經係6/7買晒書同校服啦...費時出去買咁煩!!

我都為校車事煩緊呀!!!! 我住大圍...學校話only得5個係個邊...唔夠人開條線出黎...

都唔知點萛
珍惜眼前人[/url]

updated下資料先

仙姐...................Boy....Shatin..........Blue
HIN2003............Boy.....Lam Tin......Red
yanhomn...........Boy.......................Yellow
Lovely_pc..........Boy.......................Red
ladybug..............Boy.......................Yellow
ansonwei...........Boy........................Red
WATHT..............Girl......Shatin..........Green
ponysee.............Boy....TST..............Red
eemother............?? .....Hunghom.....??

我尋日經朋友介紹終於揾到間走沙田線...但要收我1200蚊呀...好貴呀)))))))))))))))))))

個個朋友都好奇怪咁問我竟然沙田咁熱門地方冇車出九龍塘!?!?!?!?
珍惜眼前人[/url]

Hi Patsy2009,

哈哈...終於有多個藍組出現啦!!

仙姐...................Boy....Shatin............Blue
HIN2003............Boy.....Lam Tin........Red
yanhomn...........Boy.........................Yellow
Lovely_pc..........Boy.........................Red
ladybug..............Boy.........................Yellow
ansonwei...........Boy..........................Red
WATHT..............Girl......Shatin............Green
ponysee.............Boy....TST................Red
eemother............?? .....Hunghom.......??
Patsy2009..........Boy...Tung Tau Est...Blue
珍惜眼前人[/url]

WATHT,

我前兩日揾到個鄧太....有車由九龍塘去沙田...但收1200蚊呀))))))))

今日又比我揾到個秦太....但要等覆...佢收900-1000到...好合理...你打去問下秦太留底資料先啦...越多人留資料...越大機會開得成線...秦太:98441918
珍惜眼前人[/url]

ponysee & eemother,

sorry ar....我冇呢兩區d電話...沙田個d都係朋友幫我揾!!

今日學校個邊refer負責保母車既張小姐打左比我..佢話因為都係呢兩日先收到學校呢d資料開始打比我地!! 車費係1350))))))) 仲貴過鄧太....有冇搞錯呀?!?!? 時間就未定...佢問我有冇問題喎...我更話有啦...點解咁貴呀??? 我答佢下星期先覆實佢搭唔搭....

你地有冇收到電話呀??
珍惜眼前人[/url]

ponysee,
張小姐電話:2788 0222, 唔知佢地係咪分左區...但你即管打去問下!!!

eemother,
張小姐唔係學校職員黎架!! 佢應該係學校校車做唔到refer出去既保母車負責人黎...但我唔知佢係咪only負責沙田區

有朋友提醒我...問保母車時要問埋包唔包課外活動d時間...如果唔係又係一條數...好容架!!! 就萛唔包都得個知字呀!
珍惜眼前人[/url]

Morning all

我囝囝編左去1C班....有冇人同班呀?!?!?!?

我揾個個保姆車都覆左我啦...真好彩...係7:10am上車....鬆一口氣!!

我諗住叫學校d飯咋....價錢都好合理....又唔駛自己朝早又煮過咁煩!!!

29號個日聽完校長講話,我越黎越鍾意呢間學校,因為學校意念都係唔想小朋友太辛苦同死讀書!!一個學期只係一次測驗同考試,我覺得好好喎!!
珍惜眼前人[/url]

HIN2003,

你係咪全職媽咪黎架?? 咁好?!?!....諗住自己帶飯or工人姐姐幫手呀?

原帖由 HIN2003 於 09-9-1 09:36 發表

我地都決定帶飯. 你唔係一向都喜歡lee間學校 ge 咩
珍惜眼前人[/url]

1C報告
都係男多女少,女仔唔夠10個!!

星期一已經開始有功課但唔多,一版中文(7行字),一版英文(A-F)寫三次而已!!

星期二就開始多左少少
一版中文(7行字),一版英文(A-F)寫三次,數學書一版數數目填寫,一張英文工作紙!!

我都想知d課外活動幾時有得安排

我開學時回通告話想用e-class收通告,唔知幾時實行呢?!?!

尋日第一日食學校訂d飯,仔仔話自己食得一半但話好好味
珍惜眼前人[/url]

Hi Lovely_PC

我囝囝同你一班架!! 大家要交流交流下

你囝囝叫咩名呀? 我囝囝話識到兩個新朋友叫葉東雲&何子卓喎...有冇你囝囝份呀?

放心啦...你囝囝食得慢...我囝柏謙佢仲姿"油"呀!! 有佢墊底你唔駛慌....wakaka

原帖由 Lovely_PC 於 09-9-8 10:05 發表
Hi, 囝囝係1C班, 大家好!
今日開始返全日同lunch, 好担心囝囝食唔飽, 因為佢食野好慢!!!!
珍惜眼前人[/url]

Morning WATHT,

我係學校網站本相薄見到你呀!! 你去睇下
你可唔可以講下個日你跟車既路線係點行呀??
我想知after顯徑體育館後仲有冇站要停呀?

原帖由 WATHT 於 09-9-8 01:53 發表

你係宇軒的媽咪,我都是mandy仔仔創價同學,我個女是1B班,現在有1A, 1B, 1C, 1D的家長,我地可以在這交流一下啦!
珍惜眼前人[/url]

係呀...第一日明明攞左返去架ma...第二日返黎冇作本數學習作....問佢...佢又話唔知...淨係識得答唔知...激死人!!

原帖由 Lovely_PC 於 09-9-11 10:23 發表
禽晚亞囝話唔見咗本數學練習簿..問佢係咪老師收咗, 又話唔係. 只係話唔知去咗邊??
真係比佢激c ?!!
開學冇耐, 咁快唔見野....:tongue:
珍惜眼前人[/url]

視藝堂...我冇野比佢帶呀?? 枱墊我都唔知佢咩意思...但照帶左之前買落既Thomas & Friends摺得埋既枱墊比佢放落書包以備不時之需囉

原帖由 Lovely_PC 於 09-9-11 13:17 發表
all
想問視藝堂要帶d 乜??
枱墊又要點架?? 有公仔得唔得, 同几大??
珍惜眼前人[/url]

Thank you so much ar!!

原帖由 CX111 於 09-9-13 19:59 發表
中默貼係書裡面張範圍係俾家長做預備,到要真正默書前一星期小朋友會寫手冊,咁你就跟著張範圍紙溫習就ok啦!唔會默課外野!26號既家長會主科老師會跟家長見面和解釋,介時謎團應該會解開!
...
珍惜眼前人[/url]

Lovely PC,

Pls check PM.....Thanks

各位,

我本來都想join樂器比柏謙玩下...但時間真係就唔到...冇人接到佢返學放學...同佢商量過後...還是join出面個d萛...好笑在我話比佢聽差唔多一日蚊一堂...佢反應幾大...話咁貴唔好"晒"錢啦!!
珍惜眼前人[/url]

d課外活動係晒星期六...我要返工...湊唔到仔仔呀!!!

乜一年級有羽毛球啦咩?!?!?  我唔多覺添

1C班都今個星期開始黙書,英文黙A-Z大細階 and My name is XXX....中文黙課程單元一的內容
珍惜眼前人[/url]

我都心急想知...想快d電子收通告...唔駛下下返黎揾地方file....可能26/9 有答案   

原帖由 CanCanNg 於 09-9-21 14:17 發表
想問各位, 知唔知幾時會有電子學生証呀?? 仲未用得eclass.
珍惜眼前人[/url]

因為姑奶肯幫我湊仔仔返去,最終我幫柏謙(1C)報左11-12am既足球 及 12-1:30pm既跆拳道,我放工仲可以去接佢,哈哈   

原帖由 HIN2003 於 09-9-22 13:54 發表

我有工人姐姐, 但無一程車, or 由kln tong mtr 行返學校.
我地想報科學興趣班&乒乓球, 但撞左時間只可以報一樣, 終於決定報科學興趣班, 囝囝又話唔踢足球. 星期六專程返一個鐘就走. 好似好浪費時間, 一來一回就無 ...
珍惜眼前人[/url]

Hi hoyuyu,

Welcome, 我仔仔都係1C班架,多多指教!!

各位,

開頭我都唔知今日黙書範圍係乜東東,星期六返去問左原來係 Story 既 I love my family
我同仔仔温書温到我想喊三聲

原帖由 hoyuyu 於 09-9-24 00:21 發表

Hoyuyu....Kowloon City.....Red....1c
珍惜眼前人[/url]
‹ 上一主題|下一主題