用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) ...
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) [複製鏈接]

各位公文媽咪,

我地已經超晒BK指定既頁數喇, 應版主要求, 開PART 2繼續傾喇!
   6    0    0    0

Hi, HIN2003,

原帖由 HIN2003 於 11-4-20 10:11 發表

十月媽咪,
我女都係KEEP住三科, 但都係龜速進行, 加上出年升三年級喇, 所以我諗緊, 係咪完咗小六既數學課程就算呢? 抑或堅持到佢或者我頂唔順為止呢?....由於英文還欠四個LEVEL就完成....月尾順利升班的話, 就可以做LEVEL L喇....英文離終極目標不遠, 所以好想堅持埋佢...中文我覺得好有用, 所以都唔想停....唯獨數學...數學我知道KEEP住做係有用的, 但再上嗰D中學數, 運算我諗佢都仲勉強可以自己應付, 但一去到文字題....都唔知點解畀佢聽 (著實係連我自己都唔識解, 唔識計), 所以....我至問吓大家意見, 尤其POOH POOH, 佢個女已經做到G, 想知做成點? 會唔會好吃力? 抑或依然輕鬆應付呢?!

我囝囝仍然keep住3科, 但係龜速進行.
應該放埋暑假升3年級就會cut 1or2科.

原帖由 十月媽咪 於 11-4-19 22:20 發表
Pooh_Pooh ,

想請問你女數學升咗G之後, 會唔會忽然間好深呀? 我女星期四就做TEST, 順利的話就升G了, 但我諗緊, 究竟應唔應該讀完個小學課程就算, 抑或...你覺得...G打後都好有用呢?!

10 ...

十月媽咪,

我囝囝仍然keep住3科, 但係龜速進行.
應該放埋暑假升3年級就會cut 1or2科.

Pooh_Pooh ,

想請問你女數學升咗G之後, 會唔會忽然間好深呀? 我女星期四就做TEST, 順利的話就升G了, 但我諗緊, 究竟應唔應該讀完個小學課程就算, 抑或...你覺得...G打後都好有用呢?!

--------------

------------------------

原帖由 十月媽咪 於 11-3-26 22:23 發表
明白明白, 公文D數學, 唔用ANS. BK, 真係計到想死, 對一次計一次, 救命! 唔同佢對呢....響教室就花晒D時間唻改正, 每日分秒必爭嘛, 我點會畀佢花呢D時間!

奧數我唔諗喇, 我知我個女唔係呢瓣, 求其佢應付到學校D數,  ...

我一直都冇買過answer book, 因為我係唔會同佢2個"對"功課, 識就識, 錯就比老師知佢錯野未惦, 而最最最大的問題係, 我冇時間同佢地對呀.

明白明白, 公文D數學, 唔用ANS. BK, 真係計到想死, 對一次計一次, 救命! 唔同佢對呢....響教室就花晒D時間唻改正, 每日分秒必爭嘛, 我點會畀佢花呢D時間!

奧數我唔諗喇, 我知我個女唔係呢瓣, 求其佢應付到學校D數, 我就阿彌陀佛喇!

我始終寧願佢花多D時間練琴練CELLO, 今日阿SIR又重提叫佢唻緊8-11月呢個期考三級CELLO或者五級PIANO喇....我原本都立定主意唔想佢呢期考, 但諗深一層, 呢期唔是但考其中一樣, 到出年一次過考兩樣, 仲要操埋小三個TSA的話, 真係唔係佢死就我亡....所以...同個女商量過之後, maybe都係趁今年未洗點操TSA, 快快手手考咗個五級piano先喇...ANYWAY, 後日上PIANO時再同MISS商量商量先!

原帖由 Pooh_Pooh 於 11-3-26 13:39 發表
我覺得佢無咩數學天份, 又唔鐘意數學.....
但KUMON真係幫到佢!
我之前都考慮過學林, 數研, ENOPI等....  但暫時都會KEEP住讀KUMON! 至少佢學校的課程完全無問題(你都知, kumon超幾個學年, 學校的數學對佢地黎講係非 ...

我覺得佢無咩數學天份, 又唔鐘意數學.....
但KUMON真係幫到佢!
我之前都考慮過學林, 數研, ENOPI等....  但暫時都會KEEP住讀KUMON! 至少佢學校的課程完全無問題(你都知, kumon超幾個學年, 學校的數學對佢地黎講係非常容易)!  而計數(運算)又快, 學校的速算比賽佢每次都拿一等獎.

反而,我曾經考慮過奧數. 一年級時, 學校推薦參加奧數比賽, 因為去旅行而無參加. 今年1月1日比賽, 細佬太細, 聖誕無去旅行, 就比佢參加啦! 佢無正式學過奧數, 所以比佢參加賽前班. 返黎就叫爸爸教o下, 我又教o下, 我地兩地都比佢激到噴血, 又教極都唔明...................  成個聖誕假期難得在香港輕輕鬆鬆, 就比呢件"奧數"攪到大家都唔開心! 最終我同老公都決定放棄, 唔再理, 剩係同佢去街呀玩呀, 叫佢到時比賽求其當見識下就算!

最終, 唔知點解, 佢拿到二等獎!!!! 我同老公都O晒嘴!!!
(但個女強調其實自己都識計喎! 但唔想再參加, 唔想學)

講番奧數, 其實同KUMON一樣, 都可以"操", 例如"計年齡"的題目, 操一輪; "計代數"的又操一輪, 每個項目去學&操.
我覺得, 如果要操佢的奧數, 其實都可以....  
但問題係, 小朋友已經咁多野學, 係咪應該集中一D佢有天份, 又有興趣的項目發展呢?
我個女同我一樣係數學白痴, 對數學興趣唔大. 所以, 我決定暫時KEEP住KUMON就算.

數學E開始我已經買答案簿喇, 費事浪費自己"腦汁"!
我嘔血係因為個女D數學逢親見到D新野, 就要我教一輪先明白, 唔係錯呢樣就錯果樣........總之要激我一輪先OK!

原帖由 十月媽咪 於 11-3-26 08:52 發表
其實可以豪多幾十蚊畀CENTRE, 買埋本答案簿, 咁就唔駛自己計餐懵OR對餐懵了!

其實可以豪多幾十蚊畀CENTRE, 買埋本答案簿, 咁就唔駛自己計餐懵OR對餐懵了!

原帖由 Pooh_Pooh 於 11-3-26 01:04 發表
老師同阿女講今個星期test數學. 但我覺得佢D數未掂(阿女都同意), 不如溫多一兩個星期. 今日上堂, 唔知佢地點溝通, 竟然同佢test, 仲pass左!
之前做"代數", 教到我嘔左幾桶血...... mouth:" />
(有時間先再同大家傾下 ...

老師同阿女講今個星期test數學. 但我覺得佢D數未掂(阿女都同意), 不如溫多一兩個星期. 今日上堂, 唔知佢地點溝通, 竟然同佢test, 仲pass左!
之前做"代數", 教到我嘔左幾桶血......
(有時間先再同大家傾下數學問題)

反而中文&英文進展唔錯, 兩樣都做到EII一半以上.
中文科過左個"樽頸位", 依家做得好smooth, 第一次做的新功課平均錯兩三題, 第二次做就基本上最多只會錯D唔小心野.(英文科我放棄左, 由得佢爸爸幫佢改正就算)

中文: 5頁
英文: 3,2,3,2
數學: 3,2,3,2

姓名

年級

natnatma

K2

3A

A

2A

Kenzo

K2

ERP 7A

小豆媽

K2

ERP 5A

2A

valenie918

K2

5A

ERP 6A 

A

jackiejason

K2

2A

pkt

K3

4A

EFL B

B

hiellen

K3

7A

2A

easonkinki

K3

7A

3A

DONUTBUBBLE

K3

ERP 7A

A

DONUTBUBBLE

P1

2A

EFL D

wacha

P1

4A

ERP 4A

3A

sumsumbb

P1

BII

ERP

cut

cut

Princesshk2

P1

2A

ERP 3A (暫停)

B

raycarbb

P1

ERP AI

A

Lingchuling

P1

5A

2A

小豆媽

P2

BI

EFL (H)

E

nataliemama

P2

2A

十月媽咪

P2

CII

EFL K

F

Jasmine

P2

3A

Pooh_Pooh

P2

EII

ERP EII

G

Yau_Cheung

Y3 (P2)

BII

ERP DI

scarecrow

P3

ERP BI

wasabb

P3

EFL D

B

Ansonrubby

P3

EFL J

迪迪洛洛媽

P3

AI

ERP AII

迪迪洛洛媽

P5

AII

ERP BI

Littlehipo

P3

AII

ERP BII

E

wasabb

P6

EFL F

NT-1

K2

ERP 2A

哈哈, 唔知點解我成日記住穎穎係10張10張咁做啊! 不過佢做433433, 都好厲害! 佩服!

原帖由 小豆媽 於 11-3-22 11:11 發表

十,

梗唔係每日10張啦 !
cut 左紙好耐la.  係每日幾張, 3434343咁上下,
如果P2人仔每日10張F數, 仲做3科, 我服左佢.

原帖由 十月媽咪 於 11-3-22 08:32 發表
咁我又唔覺得對穎穎唻講係慘, 換著係BOBO既性格去狂做呢250條數, 會係好慘; 但FOR穎穎...跟本就係EASY JOB, 你睇佢而家已經去到F既中段, 連F都可以每日做10版, 佢真係得架喇! 服咗佢!

...

十,

梗唔係每日10張啦 !
cut 左紙好耐la.  係每日幾張, 3434343咁上下,
如果P2人仔每日10張F數, 仲做3科, 我服左佢.

哈哈同悠悠好似, 佢讀左k3就好好多...
原帖由 小豆媽 於 11-3-21 14:43 發表

A係普通加數, 不過字體細左.  
我冇諗過咁早要cut, 因為家姐都係P1先cut紙.
我都知bobo係冇咁好耐性, cut左紙佢都成日做做吓扮訓著. 比佢激死我.

咁我又唔覺得對穎穎唻講係慘, 換著係BOBO既性格去狂做呢250條數, 會係好慘; 但FOR穎穎...跟本就係EASY JOB, 你睇佢而家已經去到F既中段, 連F都可以每日做10版, 佢真係得架喇! 服咗佢!

原帖由 小豆媽 於 11-3-21 22:50 發表

死做爛做 ---> 形容得very貼切.
想當年, 穎穎每日做10張=250題數, 其實真係都幾慘 !哈哈哈 ~ K2/K3.

原帖由 十月媽咪 於 11-3-21 21:32 發表
咁人人都唔同架嘛, 因材施教呀! 唔好將bobo同wing wing比較啦! 佢兩個本身性格就係非常唔同, 一個可以死做爛做, 另一個就創意型, 唔係死做就ok啊!

死做爛做 ---> 形容得very貼切.
想當年, 穎穎每日做10張=250題數, 其實真係都幾慘 !哈哈哈 ~ K2/K3.

咁人人都唔同架嘛, 因材施教呀! 唔好將bobo同wing wing比較啦! 佢兩個本身性格就係非常唔同, 一個可以死做爛做, 另一個就創意型, 唔係死做就ok啊!

原帖由 小豆媽 於 11-3-21 14:43 發表

A係普通加數, 不過字體細左.  
我冇諗過咁早要cut, 因為家姐都係P1先cut紙.
我都知bobo係冇咁好耐性, cut左紙佢都成日做做吓扮訓著. 比佢激死我.
‹ 上一主題|下一主題