用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) ...
樓主: 十月媽咪
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) [複製鏈接]

哈哈哈, 係囉, 阿仔, 唔好玩啦!

原帖由 SumSumBB 於 09-7-2 21:41 發表
今日阿仔做做下功課竟然同我講:媽咪,我要俾心機,我要讀公文讀到大學!
我心諗:唔係ma...唔好玩我啦!

fyeung,
ansonrubby響個仔讀左小一無幾耐, 已經cut左公文中&公文數架喇, 最後cut剩英文架咋! 如果我無記錯, cut左公文數之後, 係轉左讀奧數的, 但唔知而家仲有無讀奧數呢? 抑或奧數+韓數一齊讀呢?! ansonrubby, 要你澄清下至得喇!

話時話, 乜野係數in呀?!

原帖由 fyeung 於 09-7-2 23:14 發表
Ansonrubby,

點解你囝囝咁勁架?上左小學仲可以handle到,公文數仲要加enopi.我而家諗緊,可能公文數會讀到乘,若果handle到可以比佢繼續,另外,我有諗過暑假讀數in,多d文字題架,比較貼近小學數學.

...

hi Ansonrubby,

我囝囝無讀公文數, 開始學 enopi math 幾個月, enopi math 真係幾有趣, 好多媽咪鐘意 critical thinking 個 part, 我都係!

原帖由 Ansonrubby 於 09-7-2 15:12 發表
阿十:
我都來報到啦!唔該晒開左Part 2.

睇番個chart,原來你囡囡到Maths Level D拿!勁wor.  

嘻嘻!這個summer,我打算比阿仔開始學enopi,希望好玩些,佢又大個些,可以持之以恆,學到高階。學enopi,亦可為他學英文數打底 ...

hi SumSumBB,

童言無忌。不過我見終極完成者,快則初中,慢則高中。有冇人知其實公文各科最高 level 係 = F.5 or 預科程度???

原帖由 SumSumBB 於 09-7-2 21:41 發表
今日阿仔做做下功課竟然同我講:媽咪,我要俾心機,我要讀公文讀到大學!
我心諗:唔係ma...唔好玩我啦!

hi 阿十,

我阿囝做 5頁英文都係要15-20分鐘,我覺得可以接受播!

另外,中文3 or 4頁都係15-20分鐘。

原帖由 十月媽咪 於 09-7-2 18:45 發表
Ansonrubby,
唔駛客氣!
係呀, 做到level D喇, 上星期老師正式畀兩位&三位除兩位既數佢做, 即係D81-100呢兩叠WS, god bless me, 理解上比我預期中好, so far教左十幾條左右就明我講乜, 兩日後已經可以完全自已pickup ...

唉, 我唔接受佢呢個速度, 係因為佢拎住支筆, 好似誓緊願咁呀! 如果升左小一之後都係咁, 我九成九cut左佢架喇, 事關做完學校功課, 再誓願咁做公文, 真係唔係佢死就我亡喇!

原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-3 09:02 發表
hi 阿十,

我阿囝做 5頁英文都係要15-20分鐘,我覺得可以接受播!

另外,中文3 or 4頁都係15-20分鐘。

2個weeks前停課, 剛升AI, 咪叫老師給照給10張連續2WEEKS (其實佢一直都是做10張的) , 點知一做要成50分鐘, 我同佢都好辛苦!! , 好當中已冇好多誓願的成份, 但就句句好大聲讀出來, 同埋佢寫字都好慢, 又唔美..(其實你們會唔會叫小朋友唔好讀出來, 會快D, 定由得他呢 ?)
... 所以停課後拿拿聲叫老師給5張...
佢做完次次都話要斗一斗 (5MINS)先做MATHRS
HIHI

剛升AII, 打開本橙色書, 嚇了一跳, 閱讀理解有成1-2頁一個故事, 我立即收埋, 唔睇啦!  留番比囝囝做吧!

EFL or ERP ?

原帖由 楠楠 於 09-7-3 14:07 發表
剛升AII, 打開本橙色書, 嚇了一跳, 閱讀理解有成1-2頁一個故事, 我立即收埋, 唔睇啦!  留番比囝囝做吧!

Hi,

你小朋友好叻仔, 是升K2, right?!

我仔7歲, so far 我都like 叫細佬朗讀 (of course, sometimes, he doesn't listen to me...haha), 我覺得這樣很好!  但50 mins 對一個幼兒lai 講是長了點 (我指佢會 tired). 其實做 worksheet g 前, 除聽之外, 我還要求佢先看一次, then 將所有 vocab look up dictionary 才開始做, 做 5 張 worksheets 大多 approx. 10多 mins, but preparation 可能更耐.  我覺得要學好 language 5 係一味要做da快 (it's different fm maths, 而且 maths 一到高年級 (我大女升P.6) 還要講求problem solving & logical thinking etc.), 而你會係 repeat 再做時自然會更得心應手.   這也是精讀的好處.  如果只是略讀, gum 不如買本 book or audio book 俾佢mic 得 lor, 5駛俾$ 讀 Kumon!  

5好ec, 長氣 gum d & lei 個只係我個人ge 睇法, 可能有別於這裏的 mami.     
原帖由 raycarbb 於 09-7-3 13:21 發表
2個weeks前停課, 剛升AI, 咪叫老師給照給10張連續2WEEKS (其實佢一直都是做10張的) , 點知一做要成50分鐘, 我同佢都好辛苦!! , 好當中已冇好多誓願的成份, 但就句句好大聲讀出來, 同埋佢寫字都好慢, 又唔美..(其實你們 ...

hi raycarbb,

囝囝每做完1份 (15至20分鐘)都要休息5至10分鐘玩一陣再做另1份,跟住又休息5-10分鈡先聽 CD,所以做+聽2科都要1 至1.X hour,好彩囝囝學校無乜功課乍!

做既時候我冇要求囝囝讀出聲,佢係自動波做功課,跟住自動波聽CD跟住讀,放工我會對功課&改正 (如有),同佢再聽一次CD&跟住讀。

原帖由 raycarbb 於 09-7-3 13:21 發表
2個weeks前停課, 剛升AI, 咪叫老師給照給10張連續2WEEKS (其實佢一直都是做10張的) , 點知一做要成50分鐘, 我同佢都好辛苦!! , 好當中已冇好多誓願的成份, 但就句句好大聲讀出來, 同埋佢寫字都好慢, 又唔美..(其實你們 ...

其實 AI & AII 的故事都好有趣,我都鐘意睇架!

原帖由 楠楠 於 09-7-3 14:07 發表

hi 阿十,

所以我一早知 local 唔 arm 我。 努力啊 !!

原帖由 十月媽咪 於 09-7-3 09:08 發表
唉, 我唔接受佢呢個速度, 係因為佢拎住支筆, 好似誓緊願咁呀! 如果升左小一之後都係咁, 我九成九cut左佢架喇, 事關做完學校功課, 再誓願咁做公文, 真係唔係佢死就我亡喇!

...

好彩囝囝暫時無乜voca 唔識,唔識既都估到係乜,所以暫時唔駛點查字典,慳番啲時間,不過再升上去就.....

原帖由 asinai 於 09-7-3 18:09 發表
Hi,

你小朋友好叻仔, 是升K2, right?!

我仔7歲, so far 我都like 叫細佬朗讀 (of course, sometimes, he doesn't listen to me...haha), 我覺得這樣很好!  但50 mins 對一個幼兒lai 講是長了點 (我指佢會 tired).  ...

may be 我仔係做BII, 也並不是每次都有 vocab, 同埋我想佢make sure d meaning, 返到去 centre Miss 會問!  又我俾佢用e-dict, 可以快 d, 又可以認多d 中文字詞, 都幾好ga!

我仔重有時要求我去借埋果本書, 追埋個結局tim....
原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-3 19:50 發表
好彩囝囝暫時無乜voca 唔識,唔識既都估到係乜,所以暫時唔駛點查字典,慳番啲時間,不過再升上去就.....

原帖由 fyeung 於 09-7-2 23:19 發表
mmak,

嘻嘻,我都覺得幾好記.
合十:
one & nine, two & eight, three & seven, four & six, five & five, we make ten together.跟住好似係攤大手叫ten, ten, ten....

雙子:
1+1=2呀, 2+2=4, 3+3=6咩, 4+4=8, 5+5=1 ...

DEAR FYEUNG

請問以上的合十及雙子是公文教嗎 ? 我未聽過囡囡有? 妳可否PM給我?
MIHO

原帖由 十月媽咪 於 09-7-3 08:43 發表
哈哈哈, 係囉, 阿仔, 唔好玩啦!
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

阿十:
唔該晒您呀!
我cut左Kumon數之後,只keep英文,enopi在上個summer玩過,但開學就cut埋,因要讓孩子好好適應小學生活,唔想咁頻撲,所以只cut剩Kumon英同Friday的Piano同Cambridge;Sat.有上門的PTH同下學開始join小學的聯課活動。
我prefer平日盡量不學野,因放學已3時許,有些孩子keep住每日不是學畫,就是swim、溜冰...之類,真的疲態盡露!
原來,孩子要學打發沒事做的時間,學下善用餘暇;讓孩子發下白日夢,都有助創意架!
這個暑假再比佢學enopi同奧數,因我家附近的中心不長於辦奧數,我又唔想出Kln學,所以暑假後只會keep enopi, 奧數則當summer course玩下算啦!
原帖由 十月媽咪 於 09-7-3 08:46 發表
fyeung,
ansonrubby響個仔讀左小一無幾耐, 已經cut左公文中&公文數架喇, 最後cut剩英文架咋! 如果我無記錯, cut左公文數之後, 係轉左讀奧數的, 但唔知而家仲有無讀奧數呢? 抑或奧數+韓數一齊讀呢?! ansonrubby, 要你 ...

hi Ansonrubby,

Me too! --- "我prefer平日盡量不學野,因放學已3時許,有些孩子keep住每日不是學畫,就是swim、溜冰...之類,真的疲態盡露!"

Totally agree. --- "原來,孩子要學打發沒事做的時間,學下善用餘暇;讓孩子發下白日夢,都有助創意架!"

原帖由 Ansonrubby 於 09-7-6 12:32 發表
阿十:
唔該晒您呀!
我cut左Kumon數之後,只keep英文,enopi在上個summer玩過,但開學就cut埋,因要讓孩子好好適應小學生活,唔想咁頻撲,所以只cut剩Kumon英同Friday的Piano同Cambridge;Sat.有上門的PTH同下學開始join小學的聯課活 ...

[quote]原帖由 asinai 於 09-7-3 18:09 發表
Hi asinai,

佢是8月會升K3, 是11月細仔.. 當我CUT到5張後, AI - 101開始原來係剩朗讀, 佢又有D好似唔夠咁...
今次佢好開心跟住讀, 仲學埋CD個人D聲氣, 我都津津有味...
HIHI
‹ 上一主題|下一主題