用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) ...
樓主: 十月媽咪
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 09-7-7 19:47 發表
係呀, 陶笛就係嗰d細細舊既樂器, 唔知點解得幾個窿, 但都可以吹奏到唔同既樂曲, 阿女真係好期待的啊!

我都好期待...唔知阿仔學唔學得識,我估到時要揾你阿女幫我阿仔補下習先得!

我女未試過吹奏樂器, 我都唔肯定佢吹唔吹得掂呀, 玩下手, 吹到成支陶笛都係口水, 哈哈哈哈!

原帖由 SumSumBB 於 09-7-7 20:53 發表

我都好期待...唔知阿仔學唔學得識,我估到時要揾你阿女幫我阿仔補下習先得!

回覆 34# DicDic 的文章

是ERP (好似是深過EFL的)

fyeung,

仲未出校服、買書安排嗎?係咪因為GH仲in緊waiting呀?
我幫仔仔買咗書啦,都好多本,書包都幾重呢。

原帖由 fyeung 於 09-7-7 18:36 發表
carina246,

你囝囝咁勁,一日練45-60分鐘,我囡囡上JMC快完咯,而家join左Tom Lee內架老師學彈琴,好左好多,唔知係咪1:1,對佢有左要求呢.而家一日or隔日練15分鐘,講比人知我都驚比人笑.佢都係也也烏架啦,所以只要佢肯練 ...

carina246,

未呀,要等到8月呀!我聽d高班家長講,年年都係咁,真係無計.我諗唔係關於waiting架事,有d津校8月仲有interview,而家已經搞左校服&書.
咦,你買左書包啦??咩牌子??

SumSumBB,

諗口簧咁咯.就好似我地唸乘數表.

原帖由 carina246 於 09-7-7 23:27 發表
fyeung,

仲未出校服、買書安排嗎?係咪因為GH仲in緊waiting呀?
我幫仔仔買咗書啦,都好多本,書包都幾重呢。

我買咗2個,1個係lego,另1個係seven,交替咁用!

原帖由 fyeung 於 09-7-8 00:03 發表
carina246,

未呀,要等到8月呀!我聽d高班家長講,年年都係咁,真係無計.我諗唔係關於waiting架事,有d津校8月仲有interview,而家已經搞左校服&書.
咦,你買左書包啦??咩牌子??

SumSumBB,

諗口簧咁咯.就好似我地唸乘數 ...

carina246,

你夠細心!
我前2個星期,上完jmc,經過千色店內的sanrio,如阿十所說,囡囡對sanrio書包念念不忘.真係逢經過都要去望下個書包,其實我想等8月簡介會之後先買.可以預計有幾多書嘛!

原帖由 carina246 於 09-7-8 00:09 發表

嘻嘻,睇網上啲媽咪分享,書包一年換2,3個,咁不如買多1個,多書果日用seven,輕啲,少書果日用lego,男仔頭啲!

原帖由 fyeung 於 09-7-8 00:24 發表
carina246,

你夠細心!
我前2個星期,上完jmc,經過千色店內的sanrio,如阿十所說,囡囡對sanrio書包念念不忘.真係逢經過都要去望下個書包,其實我想等8月簡介會之後先買.可以預計有幾多書嘛!

...

carina246,

我同囡囡講個書包小心用,用2年,P3先比佢買新,唔知佢可唔可以咁乖呢?

原帖由 carina246 於 09-7-8 00:30 發表
嘻嘻,睇網上啲媽咪分享,書包一年換2,3個,咁不如買多1個,多書果日用seven,輕啲,少書果日用lego,男仔頭啲!

fyeung,

女仔應該用得好啲,但男仔....
我仔仔啲書包係周圍噼的呢!

好期待囡囡上GH的日子嗎? :)
原帖由 fyeung 於 09-7-8 00:46 發表
carina246,

我同囡囡講個書包小心用,用2年,P3先比佢買新,唔知佢可唔可以咁乖呢?

fyeung,
我都係咁同個女 講, 個書包要起碼用兩年, 三年級至會考慮買過個, 我諗佢應該做得到的, 因為佢幼稚園個書包, 人地一年換幾個, 而佢嗰個可以用足兩年的, 如果唔係學校書包質地差, 我諗佢用三年都無問題呢!

我問過d響gh讀書既女仔, 佢地話學校淨係唔畀同學仔用有轆既書包, 其他咩款都可以架! 仲有好多同學仔係孭hello kitty, melody呢d公仔書包添! 跟住佢就好好笑, 問我: 係咪佢 (指住我個女)都入左gh呀? (我話: 我都想...不過唔係呢! 我問下架咋!)

最後, 我女揀左個hello kitty畀自己, 個hello kitty公仔係畫緊畫既, 我女又揀左個melody畀表姐仔做生日禮物, 個姐姐話呢個系列係今年最新出架! 你女睇中邊款呀?!

原帖由 fyeung 於 09-7-8 00:46 發表
carina246,

hi everyone,

多謝各位意見,我多數比佢學琴 or 小提琴。

原帖由 十月媽咪 於 09-7-7 14:35 發表
各位,
阿女未有消息呀, 我見好多有得2ND IN既小朋友, 大多數來自九龍塘既幼稚園, e.g....ST. CAT, 所以...我諗有排都未輪到我地呢!

Yau_Cheung,
呢個暑假, 除左一直學開既琴之外, 仲畀佢試古箏&陶笛, 古箏已經開始 ...

hi carina246,

我屋企無琴但又唔想買住,朋友建議我買個電子琴比佢係屋企練習,請問你覺得 ok 嗎?

原帖由 carina246 於 09-7-7 13:57 發表
Hi Yau Cheung

我準備俾仔仔試小提琴或中提琴,聽講學管樂運氣是好考功夫的,但先决條件都是小朋友的興趣。

仔仔現在學琴比以前積極一些,每天練到45-60分鐘,以佢嘅年紀我覺得ok了。

...

hi ykjovita,

我冇聽過簡介會,囝囝已經學左公文1年啦!我個 centre 無硬性規定一定要上簡介會。

原帖由 ykjovita 於 09-7-7 16:21 發表
有無人知道, 謝謝!

我都買左個 Thomas 書包。 去睇書包嗰日,我同hubby都鐘意 zeven其中一款書包,不過無公仔 (Thomas or Mickey or 反斗車王),阿囝表明唔鐘意,雖然公仔書包無 zeven 書包咁輕,但阿囝無書帶,都應該ok 掛。

想請問小朋友係咪有需要 2個書包交替用?  因為我無唸過呢個問題。

原帖由 carina246 於 09-7-8 00:09 發表

hi 阿十,
你就好啦, 個女咁愛惜自己既物品,慳番唔少錢!  我阿囝個書包"崖"到一年都偷笑啦! 宜家用緊個書包1月先開始用,我相信上完暑期班 (8月) 就可以報銷啦。

原帖由 十月媽咪 於 09-7-8 08:29 發表
fyeung,
我都係咁同個女 講, 個書包要起碼用兩年, 三年級至會考慮買過個, 我諗佢應該做得到的, 因為佢幼稚園個書包, 人地一年換幾個, 而佢嗰個可以用足兩年的, 如果唔係學校書包質地差, 我諗佢用三年都無問題呢!

我 ...

書包我反而唔想買兩個, 一唻屋企無咁多地方, 二唻好怕交替用既話, 會帶漏野! 平時我自己, 背囊同斜孭袋 交替用, 都成日出現唔記得帶濕紙巾呀, 紙巾呀, 雨傘呀之類, 仲試過唔記得帶銀包, 自己嚇自己, 以為畀人偷左or跌左, 真係....我呢d烏龍大王,  個女一個書包就夠了, 唔好要我同佢檢查再檢查呢!

原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-8 09:01 發表
我都買左個 Thomas 書包。 去睇書包嗰日,我同hubby都鐘意 zeven其中一款書包,不過無公仔 (Thomas or Mickey or 反斗車王),阿囝表明唔鐘意,雖然公仔書包無 zeven 書包咁輕,但阿囝無書帶,都應該ok 掛。

想請問小朋友 ...

我自己買畀個女嗰d街外既背囊仲耐用呀, 由佢三歲幾孭到而家五歲幾, 都真係無穿無爛啊!

男仔用野係比較粗, 真係無計, 佢d男同學, 真係一年起碼換三個"學校牌"書包啊! 而我女就三年用兩個, 我真係慳唔少呢!

原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-8 09:05 發表
hi 阿十,
你就好啦, 個女咁愛惜自己既物品,慳番唔少錢!  我阿囝個書包"崖"到一年都偷笑啦! 宜家用緊個書包1月先開始用,我相信上完暑期班 (8月) 就可以報銷啦。

...

我同你一樣好"大頭蝦",睇怕2個書包未必 arm 我哋!

原帖由 十月媽咪 於 09-7-8 09:11 發表
書包我反而唔想買兩個, 一唻屋企無咁多地方, 二唻好怕交替用既話, 會帶漏野! 平時我自己, 背囊同斜孭袋 交替用, 都成日出現唔記得帶濕紙巾呀, 紙巾呀, 雨傘呀之類, 仲試過唔記得帶銀包, 自己嚇自己, 以為畀人偷左or ...

hi ykjovita,

我有聽過簡介會的, 大致上係講既野, 都係fyeung所講既, 不過我嗰陣就唔駛聽幾粒鐘, 印象中 (都兩年前喇)係聽兩粒鐘之內啊!
‹ 上一主題|下一主題