用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) ...
樓主: 十月媽咪
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) [複製鏈接]

查實係咪個個小朋友都係咁既呢, 我女都係咁架...要佢坐定定練一粒鐘...真係要鬥智鬥力鬥耐性!

各位,
我...好緊張呀...希望...聽日...有好消息同大家分享啦!

原帖由 SumSumBB 於 09-7-8 22:40 發表

我阿仔又係咁,之前去琴室練,每次最少練30mins,但有左琴後,每次只練10-15mins,不過就比前方便省時好多,想練就練。

SumSumBB,

收到!

阿十,

練一粒鐘,好勁! 今日囡囡去柏斯練左1/2小時,仲要彈一首休息下,彈一首又休息.今個星期係JMC最後一堂,要係同學面前獨自表演,所以要加緊訓練!!

你個好消息莫非係 恭喜,恭喜!聽日上黎報料!祝成功!!

原帖由 十月媽咪 於 09-7-8 22:47 發表
查實係咪個個小朋友都係咁既呢, 我女都係咁架...要佢坐定定練一粒鐘...真係要鬥智鬥力鬥耐性!

各位,
我...好緊張呀...希望...聽日...有好消息同大家分享啦!

...

fyeung,

我問咗JMC Miss 佢綵排多數係跟返上堂D時間喎... 即係你預要上多幾堂, 綵排出席率75%以上 tim ar..??

你咪好頭痛 ??

原帖由 fyeung 於 09-7-8 23:31 發表
今日囡囡去柏斯練左1/2小時,仲要彈一首休息下,彈一首又休息.今個星期係JMC最後一堂,要係同學面前獨自表演,所以要加緊訓練!!

mmak,

JMC老師話3堂,起碼要出席2堂,8月尾總綵排,8月1日佢又唔係度,要今個星期個堂先知點安排,我都好頭痕.
本來sign up左個EQ班,我即刻話比ctr知,8月可能唔上得堂,要預番時間比JMC.

原帖由 mmak 於 09-7-9 00:18 發表
fyeung,

我問咗JMC Miss 佢綵排多數係跟返上堂D時間喎... 即係你預要上多幾堂, 綵排出席率75%以上 tim ar..??

你咪好頭痛 ??

Hi fyeung

你囡囡上什麼EQ班呢?

原帖由 fyeung 於 09-7-9 00:27 發表
mmak,

JMC老師話3堂,起碼要出席2堂,8月尾總綵排,8月1日佢又唔係度,要今個星期個堂先知點安排,我都好頭痕.
本來sign up左個EQ班,我即刻話比ctr知,8月可能唔上得堂,要預番時間比JMC.

...

fyeung,

係呀, 你真醒目! 一估就估到! 我想問多你少少野呀, 校長係咪真係問咁少野架咋? 知唔知小朋友畫嗰幅畫, 係規定題目, 定係自由發揮呀? 家長嗰部份, 係咪真係淨係傾下偈架咋? 會唔會有d好刁鑽既題目會問家長既呢?

希望你今朝睇到我呢d問題&答到我啦, 事關我陣間十點幾就會帶阿女去上堂, 之後lunch, 下晝就係喇!

至於練琴方面, 由於阿女已經係二級, 加上八月有個表演, 每次練琴, 都要練兩首表演歌, 兩首新歌, scale & 5-6首練手指既歌, 每首我通常要佢練5-7次, 彈下彈下, d時間眨下眼就過架喇!

我唸起中學時學打字,由於傳統打字機要較用力,所以初初打a, p or q 較為淺色 (唔夠力),要練習一段時間先克服到問題。不過因為學過正統打字,宜家打e-mail 超快,唔駛好似有啲同事要用"螳螂拳"。

原帖由 carina246 於 09-7-8 18:49 發表
哈哈,我仔仔初頭都係用手指尾噼,真係幾肉酸!

hi 阿十,

預祝你囡囡成功!! 你有冇 pm 比 fyeung 呀?

原帖由 十月媽咪 於 09-7-9 08:28 發表
fyeung,

係呀, 你真醒目! 一估就估到! 我想問多你少少野呀, 校長係咪真係問咁少野架咋? 知唔知小朋友畫嗰幅畫, 係規定題目, 定係自由發揮呀? 家長嗰部份, 係咪真係淨係傾下偈架咋? 會唔會有d好刁鑽既題目會問家長既 ...

hi fyeung,

希望你今朝睇到,快啲覆阿十啦。

fyeung,

係呀, 你真醒目! 一估就估到! 我想問多你少少野呀, 校長係咪真係問咁少野架咋? 知唔知小朋友畫嗰幅畫, 係規定題目, 定係自由發揮呀? 家長嗰部份, 係咪真係淨係傾下偈架咋? 會唔會有d好刁鑽既題目會問家長既呢?

希望你今朝睇到我呢d問題&答到我啦, 事關我陣間十點幾就會帶阿女去上堂, 之後lunch, 下晝就係喇!

至於練琴方面, 由於阿女已經係二級, 加上八月有個表演, 每次練琴, 都要練兩首表演歌, 兩首新歌, scale & 5-6首練手指既歌, 每首我通常要佢練5-7次, 彈下彈下, d時間眨下眼就過架喇!

哈哈, 我都學過用傳統打字機打字, 係喎, 而家真係超快!

原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-9 08:38 發表
我唸起中學時學打字,由於傳統打字機要較用力,所以初初打a, p or q 較為淺色 (唔夠力),要練習一段時間先克服到問題。不過因為學過正統打字,宜家打e-mail 超快,唔駛好似有啲同事要用"螳螂拳"。

...

Yau_Cheung,

thank you你呀, 我都想pm fyeung, 但唔知bk個pm功能搞乜鬼, pm唔到呀!

原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-9 08:42 發表
hi 阿十,

預祝你囡囡成功!! 你有冇 pm 比 fyeung 呀?

Yau_Cheung,
Sorry for late reply.
一兩天沒上來就跟不上你們了!

你問小學點分配時間?
其實沒怎樣分配,因為free time不多,我仔又早睡,9pm半前上床啦!
放學回到家約3:30pm, 吃下tea, take bath, TV 30 mins. 然後開始做功課。5pm前做完,then做kumon, 然後隨意地同工人玩/看tv/ 彈下琴/看圖書(學校借,每天四本左右)comprehension/ Maths(我買了些補充練習,他多數做數。)
由於99揍,她能叫得動他做什麼就做什麼。:D
晚飯前7pm左右做網上功課,晚飯後8pm就練琴1hr.如翌日要dict./ quiz,就不練琴住,改為溫習。
原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-7 13:29 發表
hi Ansonrubby,

囝囝6歲,讀緊國際 year 1 (=K3),我是 working mom,所以每日放工即刻返屋企(約7:00pm返到屋企),返到屋企超忙,對公文功課,解釋下公文中,同囝囝聽多一次公文CD,同囝囝reading (30 mins to 1 hour),已經無曬時間  ...

阿十:
加油!
原帖由 十月媽咪 於 09-7-9 08:49 發表
Yau_Cheung,

thank you你呀, 我都想pm fyeung, 但唔知bk個pm功能搞乜鬼, pm唔到呀!

阿十,

唉,我今朝到10點先上到黎見到你message咋.我已經馬上send e-mail比你.唔知你睇唔睇到??
唔好擔心,之前過左d料比你,記住個d呀!家長個部份 問咩都唔緊要,我睇(跟我朋友的資料),interview左小朋友,校長已經心中有數,家長問咩問題,都唔係取錄架主因.
番到屋企就快d上網同我地報喜啦!!

fyeung,

係呀, 你真醒目! 一估就估到! 我想問多你少少野呀, 校長係咪真係問咁少野架咋? 知唔知小朋友畫嗰幅畫, 係規定題目, 定係自由發揮呀? 家長嗰部份, 係咪真係淨係傾下偈架咋? 會唔會有d好刁鑽既題目會問家長既 ...

嘩! 你囝囝個 schedule 都好 full wor!

我囝囝宜家約 4:30 pm 落校巴(因為學校早、午都有tea食所以放學無再食tea),放學就先做+聽完公文功課,再玩一陣,已經差唔多食飯 (6:00 pm),食完飯再玩一陣,我就返到屋企,我返到屋企通常一邊食飯一邊對公文功課&同佢再聽一次CD,跟住沖涼、食生果、飲奶 + reading 30分鐘至 1 hour,已經10:00 pm上床啦。

所以我都擔心無時間每日練習樂器,有冇媽咪唔對公文功課&完全唔同小朋友一齊聽CD架?  完全free hand 公文慳番啲時間練樂器唔知得唔得呢?

原帖由 Ansonrubby 於 09-7-9 11:34 發表
Yau_Cheung,
Sorry for late reply.
一兩天沒上來就跟不上你們了!

你問小學點分配時間?
其實沒怎樣分配,因為free time不多,我仔又早睡,9pm半前上床啦!
放學回到家約3:30pm, 吃下tea, take bath, TV 30 mins. 然後開始做功課。5pm前做完,then做kumon, 然後隨意地同工人玩/看tv/ 彈下琴/看圖書(學校借,每天四本左右)comprehension/ Maths(我買了些補充練習,他多數做數。)
由於99揍,她能叫得動他做什麼就做什麼。:D
晚飯前7pm左右做網上功課,晚飯後8pm就練琴1hr.如翌日要dict./ quiz,就不練琴住,改為溫習。

Hi Yau_ Cheung

仔仔數升C and 英升BI前,我係唔對功課的,依家會幫佢對,有錯就用sticker pinpoint,等佢第2朝旱起身改,但從沒有同佢一齊聽CD。

老公依家會assign tasks等佢每日完成,例如練piano45-60分鐘,做maths 及grammar exercises幾個chapters, etc. 但何時做什麽就由佢自己決定!你可以試下教佢練習分配自己嘅時間!

原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-9 13:29 發表

嘩! 你囝囝個 schedule 都好 full wor!

我囝囝宜家約 4:30 pm 落校巴(因為學校早、午都有tea食所以放學無再食tea),放學就先做+聽完公文功課,再玩一陣,已經差唔多食飯 (6:00 pm),食完飯再玩一陣,我就返到 ...

恭喜並預祝成功!

fyeung,

醒目開學勳章

阿十:

祝你成功!

各位,
多謝大家支持, 收左喇! 不過整個過程, 真係一額汗, EQ低D都會屍橫遍野呀! 詳細情況, 等我消左啖氣再同大家講!

原帖由 SumSumBB 於 09-7-9 16:59 發表
阿十:

祝你成功!

fyeung,
唔該晒你呀, 如你所講, 校長響見我地兩公婆之前, 我諗已經決定左究竟收定唔收阿女, 因為我地入房後, 三個一齊同校長傾嗰陣嗰, 個女既表現, 係出奇地差, 出奇地衰, 出奇地反叛...整個過程, 幾乎畀個女激到我爆血管! 唏, 真係諗起都嬲呀!

話時話, 你阿女分左班未呀? 頭先我地交留位費嗰陣, 阿梁小姐已經順便幫我地分埋班喇, 你阿女分左未呀? 同埋八月一日註冊, 到時有得買書, book校車, 今年我個屋苑仲要早多13分鐘上車, 真係...救命! 至於校服, 係要自己去旺角金"輪"買呢!

仲有今年張書單, 嘩...d書好鬼貴啊, 二千幾蚊呢! 仲有簿費&雜費...好多費費費呀!

原帖由 fyeung 於 09-7-9 12:57 發表
阿十,

唉,我今朝到10點先上到黎見到你message咋.我已經馬上send e-mail比你.唔知你睇唔睇到??
唔好擔心,之前過左d料比你,記住個d呀!家長個部份 問咩都唔緊要,我睇(跟我朋友的資料),interview左小朋友,校長已經心 ...

‹ 上一主題|下一主題