用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) ...
樓主: 十月媽咪
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) [複製鏈接]

Agree.

原帖由 SumSumBB 於 09-7-10 06:51 發表

即係話個校長都認同TT的公文/音樂能力啦!

NO啦, 校長肯定係唔BUY公文的, 噚日校長問左我地唯一一條問題...你地有無畀個女學公文數? 唉...成張CERT響個PROFILE入面, 你仲咁問, 我地明知你唔鍾意, 都要答有啦, 唔通話無咩! 唔答尤自可, 一答...出事...畀校長哦到幾乎接唔到招呀!

所以個女噚日咁差既表現, 都入到GH, 應該唔關公文事既, 但阿女嗰張校際音樂節既CERT同埋響幼稚園校內拎既品學兼優CERT呢, 可能有少少幫助啩?! 又或者校長見我當場畀個女激到彈起, 喊晒口咁滯, 可憐我呢個阿媽都未定!

原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-10 08:57 發表
Agree.

十月媽咪:
真係恭喜晒你...
見你形容小朋友面試的表現, 真的好擔心我兒來緊0情況.... 其實我想你女兒本身不是這樣的, 有冇了解過why... 或可advise我how防止...?

anyway, 校長這樣, 一定是好學校.恭喜恭喜
HIHI

阿十,

你放左d公文cert.入去,真係避無可避,好似囡囡個同學仔媽咪咁,第一句就答有讀公文,校長解釋架原因,有啱架,亦有唔啱.
我都無諗住cut公文數,除非第日handle唔到功課先算.
另外,校長唔鍾意小朋友出去補習.個理念同SFA完全唔同.

原帖由 十月媽咪 於 09-7-10 09:26 發表
NO啦, 校長肯定係唔BUY公文的, 噚日校長問左我地唯一一條問題...你地有無畀個女學公文數? 唉...成張CERT響個PROFILE入面, 你仲咁問, 我地明知你唔鍾意, 都要答有啦, 唔通話無咩! 唔答尤自可, 一答...出事...畀校長哦 ...

hi fyeung & 阿十,

校長唔 buy 公文所有科目or 唔 buy 公文數?  校長有冇解釋原因?  另外佢係咪都唔 buy 學科補習 (e.g. kiwi math, enopi math, 珠心算, etc)? 我想聽下佢既高見。

PS : 因為個人覺得小朋友在小學階段,打好中、英&數基礎係好重要。只要語文&數基礎打得好,初中課程無乜難度  ;相反,小朋友會應付得好吃力。

原帖由 fyeung 於 09-7-10 13:26 發表
阿十,

你放左d公文cert.入去,真係避無可避,好似囡囡個同學仔媽咪咁,第一句就答有讀公文,校長解釋架原因,有啱架,亦有唔啱.
我都無諗住cut公文數,除非第日handle唔到功課先算.
另外,校長唔鍾意小朋友出去補習.個理念 ...

Yau_cheung,

校長唔buy,因為佢覺得公文死記,小朋友記住個數,如:16-9係幾多,16-7係幾多,其實當然公文唔係咁,老師會教囡囡用10黎諗,即是10-9=1,再加上6,即是7.及10-7=3,再加上6,即是9.公文唔比用手指計,不過有方法教小朋友計,唔係話死記住幾多減幾多=幾多啦.

另外,校長話咁細個小朋友要做10頁,即20版好辛苦.我地公文家長,當然會量力而為,小朋友唔得,都唔會迫小朋友,唔係死古古架.

校長唔鍾意小朋友補習,交得比學校教,佢會教好,唔需要再上額外補習班咯.老實講,最清楚小朋友架係家長本身,基本上比左額外野,又handle到學校架,就無問題啦!

原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-10 15:44 發表
hi fyeung & 阿十,

校長唔 buy 公文所有科目or 唔 buy 公文數?  校長有冇解釋原因?  另外佢係咪都唔 buy 學科補習 (e.g. kiwi math, enopi math, 珠心算, etc)? 我想聽下佢既高見。

PS : 因為個人覺得小朋友在小學 ...

阿十:
恭喜晒您呀!安樂晒啦!
原帖由 十月媽咪 於 09-7-9 17:06 發表
各位,
多謝大家支持, 收左喇! 不過整個過程, 真係一額汗, EQ低D都會屍橫遍野呀! 詳細情況, 等我消左啖氣再同大家講!

我估學校較不buy的是公文數!我仔上左小學後,我都發覺真係冇咩幫助,因小學要學文字題、情境題,千變萬化,冇Kumon 咁直接。
不過,Kumon中文的拼音就一流,好多小朋友都不會拼,但阿仔好快,不過,最大用應要到高小或初中,到時真係要考漢語拼音.
Kumon英就唔洗多講都知
阿仔識串好多vocab.  Dict./phonics test係咁咦溫下就得,其他小朋友就悽涼Lar,
不過Comprehension就仍需改善,雖然識read識解,但未夠細心,eg. fruit 同fruit juice佢會相同類。

咁多位,請問B數起,有英文文字題目,唔知有幾深,是否須要買中文翻譯本呢?

謝謝!

阿十,

朋友仔今日同我講,校長唔buy公文數,不過對公文中及公文英唔抗拒.

Good morning everyone!

有問題想請教大家:

Komun Eng AII 112b

Q3 : He rows out to an island and lands on the __.

- model answers 係 : coast or beach, 各位mummys 覺得用 shore 得唔得? (嗰幅圖係嗰男仔將隻小船推向岸邊上岸)

另外, Komun Eng AII 159a

閱讀理解,內容係:
The big, bad wolf remained asleep in the bed.  Soon, he began to dream.  He dreamed about eating grandmothers and little girls.  The wolf also began snoring.

Q1 : The big, bad wolf was _____ in the bed.

- model answer 係 : asleep, 各位覺得用 snoring or sleeping 得唔得?

多謝指教!

hi fyeung & Ansonrubby,

多謝意見/資料!

原帖由 fyeung 於 09-7-12 22:23 發表
阿十,

朋友仔今日同我講,校長唔buy公文數,不過對公文中及公文英唔抗拒.

Hi Yau_Cheung

For Q3,我通常寫land on the coast,指上岸,但用shore也可以,coast 同 shore 嘅意思都幾接近,可以向仔仔解釋beach嘅意思就有不同了。

For 另一條,個context可以用sleeping或asleep,但我會向小朋友解釋,sleeping係verb in continuous tense,asleep係adjective,係其他sentences兩個字未必可以interchangeably 咁用,否則可能grammatically wrong!

原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-13 08:51 發表
Good morning everyone!

有問題想請教大家:

Komun Eng AII 112b

Q3 : He rows out to an island and lands on the __.

- model answers 係 : coast or beach, 各位mummys 覺得用 shore 得唔得? (嗰幅圖係嗰男仔 ...

hi carina246,

我有啲想 cut Komun Eng 啦!

囝囝寫左 shore, 老師要佢改 coast.  我問老師點解, 老師只係話 model answer 無 shore 呢个答案所以就要佢改,  我同老師講我覺得只要答案 arm 就ok 唔一定要答 model answer wor, 佢話唔識用中文解釋比我聽 (但係佢係 local chinese) , 我話 Your can speak in english,  佢又唔識答, 遞左个電話比第2个老師, 第2個老師話因為想囝囝識用 coast, 所以要佢改 wor.(其實囝囝2個字都識架啦!)

我覺得啲師資真係.....

其實之前已經有好多次上述既 case (e.g. asleep, sleeping), 不過我太忙無出聲, 我真係唔想咁既師資教囝囝 lor.  若果我要求 centre 負責人 (以前係學校老師) 自己跟番囝囝, 唔知得唔得呢?

原帖由 carina246 於 09-7-13 16:33 發表
Hi Yau_Cheung

For Q3,我通常寫land on the coast,指上岸,但用shore也可以,coast 同 shore 嘅意思都幾接近,可以向仔仔解釋beach嘅意思就有不同了。

For 另一條,個context可以用sleeping或asleep,但我會向小朋友解釋,sleepi ...

哈哈,我都明白你嘅感受,公文套學習方式其實係幾rigid,佢嘅philosophy係要學生自學,我亦盡量少插手,你囝囝唸IS,可能轉讀些敖grammar 嘅course仲有幫助呢!

原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-13 17:23 發表

囝囝寫左 shore, 老師要佢改 coast.  我問老師點解, 老師只係話 model answer 無 shore 呢个答案所以就要佢改,  我同老師講我覺得只要答案 arm 就ok  ...

Yau_Cheung,

咁佢地真係有D死古古,英文唔同數,1+1=2,寫錯左就一定X.佢咁樣會減少左小朋友架想像空間架喎.要反映比ctr知先得.

原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-13 17:23 發表

囝囝寫左 shore, 老師要佢改 coast.  我問老師點解, 老師只係話 model answer 無 shore 呢个答案所以就要佢改,  我同老師講我覺得只要答案 arm 就ok  ...

唉,今日ctr個姐姐同我講,囡囡上P1,暑假之後,唔會再上playgroup班,只會做數.
playgroup班好多野學,會唱下歌仔,講下時事,每逢節日,會講下典故,囡囡仲吸收過幼稚園老師講架.我好唔捨得咯!

fyeung

你囡囡個centre有咁多additional嘢嘅?

原帖由 fyeung 於 09-7-13 18:16 發表
唉,今日ctr個姐姐同我講,囡囡上P1,暑假之後,唔會再上playgroup班,只會做數.
playgroup班好多野學,會唱下歌仔,講下時事,每逢節日,會講下典故,囡囡仲吸收過幼稚園老師講架.我好唔捨得咯! ...

carina246,

係呀,囡囡好鍾意上,k2個時仲有小手工.
對於我黎講,係playgroup+公文,好開心架.
囡囡enjoy多2個月咋!!

原帖由 carina246 於 09-7-13 18:20 發表
fyeung

你囡囡個centre有咁多additional嘢嘅?

fyeung,

你講得啱,佢地真係死咕咕,事關我仔仔做公文數(現在做到D60左右),我再問另一個centre,可唔可以唔重複做,因為仔仔都可以用10分鐘完成5頁,錯都是2,3題不小心做錯,但centre主任話佢年紀做到D,起碼都要重覆2-3次,唔可以再快啲,我就死心了,太rigid同埋唔係佢地所講嘅因材施教嘅?

原帖由 fyeung 於 09-7-13 18:07 發表
Yau_Cheung,

咁佢地真係有D死古古,英文唔同數,1+1=2,寫錯左就一定X.佢咁樣會減少左小朋友架想像空間架喎.要反映比ctr知先得.

D都可以10分鐘做到5頁, 好厲害啊!

原帖由 carina246 於 09-7-13 19:15 發表
fyeung,

你講得啱,佢地真係死咕咕,事關我仔仔做公文數(現在做到D60左右),我再問另一個centre,可唔可以唔重複做,因為仔仔都可以用10分鐘完成5頁,錯都是2,3題不小心做錯,但centre主任話佢年紀做到D,起碼都要重覆2-3次,唔可以 ...
‹ 上一主題|下一主題