用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) ...
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) [複製鏈接]

Hi Yau Cheung

你做邊個field,做到咁晚嘅?

原帖由 Yau_Cheung 於 09-6-29 19:53 發表
hi 阿十,

今晚開会呀! 希望12:00 a.m. 前走得啦!

Hi fyeung

謝師宴好成功,仔仔亦表現得不錯,很安慰呢!

原帖由 fyeung 於 09-6-29 23:21 發表
scarecrow,

咦!你囡囡k3,將會去邊間小學?

阿十,

起碼你知道GH睇緊你個file,好事好事!!
麻煩你開左part 2.

fyeung,

謝師宴今晚6點半至10點半,我仔仔滿場飛,回家時全部人散哂,不過幾開心,小朋友好活潑可愛呢。

原帖由 fyeung 於 09-6-30 00:38 發表
carina246,

叻仔!!我個謝師宴上個weekend搞左,班小朋友由12:00玩到6:00 pm,我散晒,囡囡仲活力充足.搞到11:00 pm先瞓.

Hi Yau Cheung

我準備俾仔仔試小提琴或中提琴,聽講學管樂運氣是好考功夫的,但先决條件都是小朋友的興趣。

仔仔現在學琴比以前積極一些,每天練到45-60分鐘,以佢嘅年紀我覺得ok了。

原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-7 13:39 發表
阿十,

午安呀! GH有消息未呀? 我都替你緊張,有消息第一時間上黎報喜呀!

宜家各樣課外活動如常,不過要戴口罩上堂。囝囝未學過樂器,除左琴,各位有冇好介紹?  媽咪可以一齊入班房學最好,如果唔係唔識點同佢練習;另外有冇媽 ...

Hi fyeung,

忙完準備小學嘅事未呀?

原帖由 fyeung 於 09-7-7 13:33 發表
阿十,

都係你心水清,夠細心,記得ansonrubby架囝囝cut左邊科kumon.

十,

long time no chat, 有冇新消息呢?

原帖由 十月媽咪 於 09-7-7 09:14 發表
早晨呀, 各位公文媽媽!

fyeung,

只係近來佢乖左咋,佢初學彈琴時,唔好話15分鐘呀,有時1日練10分鐘都冇,小朋友初學係咁,要注意佢有冇flat fingers,老師話最好多啲揸網球練finger form!

原帖由 fyeung 於 09-7-7 18:36 發表
carina246,

你囝囝咁勁,一日練45-60分鐘,我囡囡上JMC快完咯,而家join左Tom Lee內架老師學彈琴,好左好多,唔知係咪1:1,對佢有左要求呢.而家一日or隔日練15分鐘,講比人知我都驚比人笑.佢都係也也烏架啦,所以只要佢肯練 ...

fyeung,

仲未出校服、買書安排嗎?係咪因為GH仲in緊waiting呀?
我幫仔仔買咗書啦,都好多本,書包都幾重呢。

原帖由 fyeung 於 09-7-7 18:36 發表
carina246,

你囝囝咁勁,一日練45-60分鐘,我囡囡上JMC快完咯,而家join左Tom Lee內架老師學彈琴,好左好多,唔知係咪1:1,對佢有左要求呢.而家一日or隔日練15分鐘,講比人知我都驚比人笑.佢都係也也烏架啦,所以只要佢肯練 ...

我買咗2個,1個係lego,另1個係seven,交替咁用!

原帖由 fyeung 於 09-7-8 00:03 發表
carina246,

未呀,要等到8月呀!我聽d高班家長講,年年都係咁,真係無計.我諗唔係關於waiting架事,有d津校8月仲有interview,而家已經搞左校服&書.
咦,你買左書包啦??咩牌子??

SumSumBB,

諗口簧咁咯.就好似我地唸乘數 ...

嘻嘻,睇網上啲媽咪分享,書包一年換2,3個,咁不如買多1個,多書果日用seven,輕啲,少書果日用lego,男仔頭啲!

原帖由 fyeung 於 09-7-8 00:24 發表
carina246,

你夠細心!
我前2個星期,上完jmc,經過千色店內的sanrio,如阿十所說,囡囡對sanrio書包念念不忘.真係逢經過都要去望下個書包,其實我想等8月簡介會之後先買.可以預計有幾多書嘛!

...

fyeung,

女仔應該用得好啲,但男仔....
我仔仔啲書包係周圍噼的呢!

好期待囡囡上GH的日子嗎? :)
原帖由 fyeung 於 09-7-8 00:46 發表
carina246,

我同囡囡講個書包小心用,用2年,P3先比佢買新,唔知佢可唔可以咁乖呢?

Hi Yau_Cheung

你仔仔開始咗學琴未?如果未開始,可以先租琴室練琴,到佢學咗3數個月後,仔仔真係有興趣學落去,先考慮買鋼琴。買琴時,可考慮低中價琴,以yamaha為例,1,2萬的可以用到5,6級,數年後再換,3,4萬的,如果要求唔高,可以用到8級了。

至於電子琴,我和fyeung嘅小朋友都上了tom lee 嘅jmc (for4-6歲小朋友),個course係用電子琴的,目的是培養小朋友音樂感同興趣,買部電子琴嘅作用,我覺得都係咁,買部piano係方便練習罷了,我試過揾老師上門教琴,老師上咗2堂就激走了,因仔仔在家學很不專心,老師是很好的,就算唔教都指出仔仔在音樂頗有天份,而且天生absolute pitch,應該俾佢多學音樂。

你仔仔已6歲多,其實可以學琴了,如果從未學任何樂器,我認為應先學琴,打好樂理基礎,才學其他樂器會更好!

說來失禮,我自己都是不懂音樂,係從好多音樂老師口中了解的。

原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-8 08:48 發表
hi carina246,

我屋企無琴但又唔想買住,朋友建議我買個電子琴比佢係屋企練習,請問你覺得 ok 嗎?

嘻嘻,我仔仔幼稚園時都有幾個bags架,公民1個,晝班1個,上piano又一個,習以為常了。

你仔仔讀international school課本會否少啲,我跟書單買,未計英文同readers(我唸學校另有安排,都幾十本了,主科都要買都份P2嘅書,加埋文具作業等,我唸小朋友拿schoolbag都辛苦!

原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-8 09:01 發表
我都買左個 Thomas 書包。 去睇書包嗰日,我同hubby都鐘意 zeven其中一款書包,不過無公仔 (Thomas or Mickey or 反斗車王),阿囝表明唔鐘意,雖然公仔書包無 zeven 書包咁輕,但阿囝無書帶,都應該ok 掛。

想請問小朋友 ...

Yau_Cheung,

只買了書包,校服及課本,其余等8月parents' day後再打算。

原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-8 13:52 發表
hi carina246,

多謝你既分享。學校只係叫我買黑、白鞋&書包,admin staff 話唔駛買書 or 文具,校服會在8月尾 orientation 時係學校買。

今年學校轉左新校服,我自己覺得靚&好過舊校服好多,又有 hat,我最鐘意有布 (cover t ...

哈哈,我仔仔初頭都係用手指尾噼,真係幾肉酸!

原帖由 fyeung 於 09-7-8 18:23 發表
scarecrow,

JMC上堂係用電子琴,可能係因為易彈過鋼琴.尾指唔夠力彈,我有時見囡囡用隻手噼落個尾指個音度. 真羞怪.

yau_cheung & carina246,

你地都準備左好多野喎!黑鞋&運動鞋囡囡都係呢半年內架新貨,所 ...

Hi scarecrow,

仔仔有跟老師學琴的。

原帖由 scarecrow 於 09-7-8 19:03 發表

carina246
你囝囝係出面有冇學琴,聽囡囡老師講佢學生係JMC學緊,音感好好

Hi fyeung

你囡囡上什麼EQ班呢?

原帖由 fyeung 於 09-7-9 00:27 發表
mmak,

JMC老師話3堂,起碼要出席2堂,8月尾總綵排,8月1日佢又唔係度,要今個星期個堂先知點安排,我都好頭痕.
本來sign up左個EQ班,我即刻話比ctr知,8月可能唔上得堂,要預番時間比JMC.

...

Hi Yau_ Cheung

仔仔數升C and 英升BI前,我係唔對功課的,依家會幫佢對,有錯就用sticker pinpoint,等佢第2朝旱起身改,但從沒有同佢一齊聽CD。

老公依家會assign tasks等佢每日完成,例如練piano45-60分鐘,做maths 及grammar exercises幾個chapters, etc. 但何時做什麽就由佢自己決定!你可以試下教佢練習分配自己嘅時間!

原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-9 13:29 發表
hi Ansonrubby,

嘩! 你囝囝個 schedule 都好 full wor!

我囝囝宜家約 4:30 pm 落校巴(因為學校早、午都有tea食所以放學無再食tea),放學就先做+聽完公文功課,再玩一陣,已經差唔多食飯 (6:00 pm),食完飯再玩一陣,我就返到 ...

恭喜並預祝成功!

原帖由 十月媽咪 於 09-7-9 08:28 發表
fyeung,

係呀, 你真醒目! 一估就估到! 我想問多你少少野呀, 校長係咪真係問咁少野架咋? 知唔知小朋友畫嗰幅畫, 係規定題目, 定係自由發揮呀? 家長嗰部份, 係咪真係淨係傾下偈架咋? 會唔會有d好刁鑽既題目會問家長既 ...

十,

恭喜您,唔好再閙囡囡了,小朋友interview大多係咁!
‹ 上一主題|下一主題