用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) ...
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) [複製鏈接]

scarecrow,

咦!你囡囡k3,將會去邊間小學?

阿十,

起碼你知道GH睇緊你個file,好事好事!!
麻煩你開左part 2.

原帖由 十月媽咪 於 09-6-29 20:16 發表
啱啱收到老公電話, 原來佢今日收到GH電話, 不過唔係叫我地去面試, 而係問我地響大抽獎之後, 有無再申請...很奇怪的?!

老公答: 有申請呀!
GH: 但你地份申請表有無application no.呀?
老公答: 有呀, 響份profilio ...

carina246,

叻仔!!我個謝師宴上個weekend搞左,班小朋友由12:00玩到6:00 pm,我散晒,囡囡仲活力充足.搞到11:00 pm先瞓.

原帖由 carina246 於 09-6-30 00:18 發表
Hi fyeung

謝師宴好成功,仔仔亦表現得不錯,很安慰呢!

阿十,

有媽咪講過係7:30 am - 3:00 pm.囡囡個朋友今日下午second in.我搭佢問埋校長,可能可以post D資料比你.
我有校車資料,不過係08-09架,都係番7:30 am,有無用?可以參考下.我e-mail比你,你pm個e-mail address比我.
GH唔係有好多資料放出黎,要到8月家長會先知多D.我問左朋友仔second in.架內容(不過,你都可能問左朋友),唔知你要唔要,我打係e-mail度比你.

我都希望你學校有好消息比你啦,有畢業禮,會為小朋友架幼稚園生涯畫上一個完美架句號.

原帖由 十月媽咪 於 09-6-30 09:00 發表
fyeung,
我想問, 知唔知GH係咪真係confirm朝早七點半上堂, 上到下午三點呀? 除左返學放學時間之外, 你知唔知每日既上課時間表係點樣呀? 學校有無畀到你地? 你有無校車路線圖&上落車時間表呢? 我想人地未再call我之前 ...

阿十,

收到,send左!

原帖由 十月媽咪 於 09-6-30 14:36 發表
fyeung,

check pm please!

呢間學校, 我對校方 & 校長 & 老師 & 家教會, 都唔會抱任何大既期望, 星期四, 一班家長會約埋一齊, 返學校盡最後努力, 爭取一個簡單既畢業禮, 唔知到時學校又點樣耍我地! 豈有此理!:ange ...

Ansonrubby,

點解你囝囝咁勁架?上左小學仲可以handle到,公文數仲要加enopi.我而家諗緊,可能公文數會讀到乘,若果handle到可以比佢繼續,另外,我有諗過暑假讀數in,多d文字題架,比較貼近小學數學.

原帖由 Ansonrubby 於 09-7-2 15:12 發表
阿十:
我都來報到啦!唔該晒開左Part 2.

睇番個chart,原來你囡囡到Maths Level D拿!勁wor.  

嘻嘻!這個summer,我打算比阿仔開始學enopi,希望好玩些,佢又大個些,可以持之以恆,學到高階。學enopi,亦可為他學英文數打底 ...

mmak,

嘻嘻,我都覺得幾好記.
合十:
one & nine, two & eight, three & seven, four & six, five & five, we make ten together.跟住好似係攤大手叫ten, ten, ten....

雙子:
1+1=2呀, 2+2=4, 3+3=6咩, 4+4=8, 5+5=10呀, 6+6=12, 7+7=14, 8+8=16, 9+9=18, 10+10=20.

原帖由 mmak 於 09-7-2 20:57 發表
fyeung,

上次你唱嗰兩首歌仔, 合十??.. 雙子?? 有無歌詞吖 ??

Thanks.

MIHO.WAH,

我諗唔係間間有架,我post左出黎架係合十及雙子的教法,小朋友易記.

原帖由 MIHO.WAH 於 09-7-5 23:08 發表

DEAR FYEUNG

請問以上的合十及雙子是公文教嗎 ? 我未聽過囡囡有? 妳可否PM給我?

阿十,

都係你心水清,夠細心,記得ansonrubby架囝囝cut左邊科kumon.

原帖由 Ansonrubby 於 09-7-6 12:32 發表
阿十:
唔該晒您呀!
我cut左Kumon數之後,只keep英文,enopi在上個summer玩過,但開學就cut埋,因要讓孩子好好適應小學生活,唔想咁頻撲,所以只cut剩Kumon英同Friday的Piano同Cambridge;Sat.有上門的PTH同下學開始join小學的聯課活 ...

ykjovita,

我個ctr有簡介會.我聽個日係2年前架7月2日,由晚上8:00 pm聽到11:00 pm.我走個時有家長仲未走.
主要係講公文式架理念,自學自習,小朋友自己聽CD(中文及英文科),在限時內完成,有video睇有關家長講小朋友學左公文之後有咩改變,公文功課形式.....
之後會安排小朋友上堂,我囡囡係7月16日join公文數到而家咯.

原帖由 ykjovita 於 09-7-7 15:25 發表
請問我想我小朋友去學公文式, 但剛剛打電話去問吓課程, 佢話要家長聽類似的講座, 要成4至5個鐘, 之後再叫小朋友去面試.
請問大家有無上講座個一堂, 因為太長時間, 同埋佢地通常講咩多.
謝謝各位回覆. ...

carina246,

你囝囝咁勁,一日練45-60分鐘,我囡囡上JMC快完咯,而家join左Tom Lee內架老師學彈琴,好左好多,唔知係咪1:1,對佢有左要求呢.而家一日or隔日練15分鐘,講比人知我都驚比人笑.佢都係也也烏架啦,所以只要佢肯練我已經好開心.

學校d野,未搞掂 .要等到8月先有簡介會,校服,書,lunch安排.....都未知呀?

阿十,

陶笛係咪細細個,好似手心咁大,我見電視有個特輯做過架,好好聽架.

仲有學校後來點安排畢業禮比你地?有無呀?之前你mention過,同小學一齊.

原帖由 十月媽咪 於 09-7-7 14:35 發表
各位,
阿女未有消息呀, 我見好多有得2ND IN既小朋友, 大多數來自九龍塘既幼稚園, e.g....ST. CAT, 所以...我諗有排都未輪到我地呢!

Yau_Cheung,
呢個暑假, 除左一直學開既琴之外, 仲畀佢試古箏&陶笛, 古箏已經開始 ...

carina246,

未呀,要等到8月呀!我聽d高班家長講,年年都係咁,真係無計.我諗唔係關於waiting架事,有d津校8月仲有interview,而家已經搞左校服&書.
咦,你買左書包啦??咩牌子??

SumSumBB,

諗口簧咁咯.就好似我地唸乘數表.

原帖由 carina246 於 09-7-7 23:27 發表
fyeung,

仲未出校服、買書安排嗎?係咪因為GH仲in緊waiting呀?
我幫仔仔買咗書啦,都好多本,書包都幾重呢。

carina246,

你夠細心!
我前2個星期,上完jmc,經過千色店內的sanrio,如阿十所說,囡囡對sanrio書包念念不忘.真係逢經過都要去望下個書包,其實我想等8月簡介會之後先買.可以預計有幾多書嘛!

原帖由 carina246 於 09-7-8 00:09 發表
我買咗2個,1個係lego,另1個係seven,交替咁用!

carina246,

我同囡囡講個書包小心用,用2年,P3先比佢買新,唔知佢可唔可以咁乖呢?

原帖由 carina246 於 09-7-8 00:30 發表
嘻嘻,睇網上啲媽咪分享,書包一年換2,3個,咁不如買多1個,多書果日用seven,輕啲,少書果日用lego,男仔頭啲!

carina246,

對於上小一,真係一個big step,有擔心過囡囡到時唔知會唔會適應,不過小朋友適應力強,希望佢搞得掂啦!!

阿十,

你睇中sanrio個細書包or大書包?我想買個細架,可以放到A4 file.細書包又深色架只有kumori,其他架係粉紅,粉藍色,我怕易dirty.
幼稚園個書包,本來都可以用3年,點知k2學期尾,囡囡個書包比人畫左一撻黃色顏料係書包,因為白色底色,所以好明顯,只有買過一個新架,但新不如舊囉.裡面架膠好易甩,好彩都可以用足一年.

原帖由 carina246 於 09-7-8 00:55 發表
fyeung,

女仔應該用得好啲,但男仔....
我仔仔啲書包係周圍噼的呢!

好期待囡囡上GH的日子嗎? :)

Yau_Cheung,

有無諗住租琴,我朋友話,佢同佢小朋友講,唔練就退番個琴,等佢小朋友知道唔係成日可以有得彈.

而我就係用電子琴,朋友送架,我都唔知囡囡掂唔掂所以keep住用電子琴先,有時會去clubhouse, Tom Lee or 柏斯租半小時彈,費用$15 - $30半小時.

原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-8 08:48 發表
hi carina246,

我屋企無琴但又唔想買住,朋友建議我買個電子琴比佢係屋企練習,請問你覺得 ok 嗎?

scarecrow,

JMC上堂係用電子琴,可能係因為易彈過鋼琴.尾指唔夠力彈,我有時見囡囡用隻手噼落個尾指個音度. 真羞怪.

yau_cheung & carina246,

你地都準備左好多野喎!黑鞋&運動鞋囡囡都係呢半年內架新貨,所以我唔使再買.

SumSumBB,

個書包真係超失禮 個內裡d膠全部甩晒,只有出面個皮/個層,之前個個仲好d.
我聽朋友講今年6月d interview因H1N1變左8月先interview.記住留意下d學校架面試日期.好多學校都要小朋友睇書,再講內容.希望呢d小小資料對你有用啦!

原帖由 scarecrow 於 09-7-8 17:29 發表

聽老師講電子琴會學壞手,剛剛學不如去琴室,會專心D

SumSumBB,

收到!

阿十,

練一粒鐘,好勁! 今日囡囡去柏斯練左1/2小時,仲要彈一首休息下,彈一首又休息.今個星期係JMC最後一堂,要係同學面前獨自表演,所以要加緊訓練!!

你個好消息莫非係 恭喜,恭喜!聽日上黎報料!祝成功!!

原帖由 十月媽咪 於 09-7-8 22:47 發表
查實係咪個個小朋友都係咁既呢, 我女都係咁架...要佢坐定定練一粒鐘...真係要鬥智鬥力鬥耐性!

各位,
我...好緊張呀...希望...聽日...有好消息同大家分享啦!

...

mmak,

JMC老師話3堂,起碼要出席2堂,8月尾總綵排,8月1日佢又唔係度,要今個星期個堂先知點安排,我都好頭痕.
本來sign up左個EQ班,我即刻話比ctr知,8月可能唔上得堂,要預番時間比JMC.

原帖由 mmak 於 09-7-9 00:18 發表
fyeung,

我問咗JMC Miss 佢綵排多數係跟返上堂D時間喎... 即係你預要上多幾堂, 綵排出席率75%以上 tim ar..??

你咪好頭痛 ??

阿十,

唉,我今朝到10點先上到黎見到你message咋.我已經馬上send e-mail比你.唔知你睇唔睇到??
唔好擔心,之前過左d料比你,記住個d呀!家長個部份 問咩都唔緊要,我睇(跟我朋友的資料),interview左小朋友,校長已經心中有數,家長問咩問題,都唔係取錄架主因.
番到屋企就快d上網同我地報喜啦!!

原帖由 十月媽咪 於 09-7-9 08:28 發表
fyeung,

係呀, 你真醒目! 一估就估到! 我想問多你少少野呀, 校長係咪真係問咁少野架咋? 知唔知小朋友畫嗰幅畫, 係規定題目, 定係自由發揮呀? 家長嗰部份, 係咪真係淨係傾下偈架咋? 會唔會有d好刁鑽既題目會問家長既 ...

ansonrubby & yau_cheung,

好犀利wow,你地plan得咁好!我都要諗下我個plan先.
而家我都係比左d暑期作業+kumon,要囡囡係我放工之前完成.上小學,我要求佢要自動完成功課,我返來同佢對+溫書.

yau_cheung,

我以前有幫囡囡對公文數,而家只係6份對3份,見到錯左返黎,我會同佢檢討下.

阿十,

聽你咁講,加上我朋友同我講,我對校長+學校都加左分啦!

原帖由 Ansonrubby 於 09-7-9 11:34 發表
Yau_Cheung,
Sorry for late reply.
一兩天沒上來就跟不上你們了!

你問小學點分配時間?
其實沒怎樣分配,因為free time不多,我仔又早睡,9pm半前上床啦!
放學回到家約3:30pm, 吃下tea, take bath, TV 30 mins. 然後 ...
‹ 上一主題|下一主題