用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 旅港開平商會學校 想了解更多開平學校
go

想了解更多開平學校 [複製鏈接]

好多問題,想了解更多;

- 多功課嗎(P1 至 P6)?另外,多唔多抄寫功課?
- 開平的讀書模式是多背誦,死背死記,還是着重思考,分折呢?
- 校內工作紙是否足夠?學生普遍需要在外補習嗎?
- 讀書壓力大嗎?
- 老師的教學態度如何?
- 老師對能力稍遜的學生,關顧是否足夠?
- 老師對各學生有愛心嗎?
- 學術水平深唔深?

唔該晒!
   0    0    0    0

Kittymummy,

Many many thanks ah!

原帖由 Kittymummy 於 09-7-3 15:07 發表
Hi Winleg,

剛剛路過, 希望幫到你啦 !!

多功課嗎(P1 至 P6)?另外,多唔多抄寫功課?
** 到目前p.3 為止, 我覺得佢學校唔算太多功課 (除左fri 外), 平均5樣功課, 包括抄寫但個量唔多(個人覺得). 每日都可以好快完成晒 ...

Hi, kittymummy

Do you remember me?  I'm glad that my daughter is very enjoy her school life in Hoi Ping since 1 Sep 09 , she always share her school life with me everyday.  

Ah! We are also not living in Cheung Sha Wan district.  And there have no school bus to/from our home.  So, I need to wake up at 6:30am to pick up my daughter to go to school.

Where are you live?  Did your daughter take a school bus to go to school?

原帖由 Kittymummy 於 09-9-7 09:34 發表
um..... 我係早兩年睇過你既post 講基福.點解早兩年你已發覺果間學校唔適合你女兒, 點解一早唔轉校呀 ? 既然你女兒今年升左f.1 (叩到一間唔錯既英中). 咁過去左既野就由得佢過去啦. 我選擇開平係因為我同細佬係度畢 ...

I'm very enjoy to pick up my daughter to go to school everyday, we can talking more and more.  And I just feel too hard is need to pick up the bag, it's really too heavy!   

原帖由 Kittymummy 於 09-9-21 20:55 發表
Hi Winleg,

我記得你呀, 你囡囡讀得開心咪好lor, 我個女又係好鍾意share 佢係學校既生活, 返黎講下呢個講下果個. 我覺得小一至小三最緊要鍾意返學. 我仍然住緊屯門區, 所以係唔會有校bus 到. 所以我每朝都要早起帶 ...
‹ 上一主題|下一主題