用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 2009/10 聖保祿天主教小學小三
樓主: YongXin
go

2009/10 聖保祿天主教小學小三 [複製鏈接]

醒目開學勳章

一年班?唔係好記得。

口試都係讀吓句子,簡單問答咁。

筆試,小一都只係問四聲。茅派返份卷返來,所以exactly係點唔知,好似作業咁上下形式掛。出0的字,然後填四聲囉。

原帖由 candy_kent 於 09-12-16 15:45 發表
yongxin & all,
另外普通話口試及筆試個形式係點 ?  請分享下......thanks !

醒目開學勳章

各位,明天開跑喇,努力,加油!

醒目開學勳章

好在今日有個假期隔開吓,多一日温。

醒目開學勳章

考完!(我)放監!

醒目開學勳章

應該唔只4科主科。

我搵返上年開學派0個張家長簡介,有咁講:

“除電腦科及宗教科外,學生缺席任何科目(包括各分卷)考試,其總平均分不會列印於成績表上。”

可能主科個比重會高0的掛。

原帖由 chatroom台長 於 10-2-9 11:19 發表
我女班主任又話全張成績表計.

醒目開學勳章

我祝各位靚太:闔家平安健康,仔女聽教老公聽話!

醒目開學勳章

3月尾喇,好似仲未谷TSA;請問高年班家長,係唔係。。。未到戲肉咋?

醒目開學勳章

我就係想知會點操練班人既TSA,學校剩係叫買左2,3本,又唔係好見要成日做。

2nd in,咁力女? 之前要交book report架播,好頭痕。。。隔離既Science科係始祖,想第時大學主攻理科呢,就隔離好;CWB就文科功力深厚。校風呢,就的確係HV純0的,CWB玩0的,你留意吓依家條街,2間學校學生既造型就知個分别。

我地當年讀CWB0個時,真係好多機會發揮,0力0個班真係文武雙全,讀書/玩都得,請注意,係0力0個班,總有大部份人係平平既。HV呢,呢方面就應該茅咁大壓力,朋輩間茅咁多風頭躉。

要睇啊女想文定理,係純定玩。

原帖由 Rattie 於 10-3-24 12:05 發表
亞囡呢個禮拜開始考試,你睇我仲可以上嚟bk游,就知我之前話清閑咗係冇作大。佢小三時,d TSA好似多數喺學校做。早排佢都做咗好多TSA同PS1,因為做到幾夜吓。

有樣嘢想請教亞聖保祿代表,銅鑼灣同跑馬地兩間中學,你點睇呀? 會 ...

醒目開學勳章

學校無攪。

原帖由 alice3802cheng 於 10-3-24 16:10 發表
請問你們知不知升小一,暑假期間,有無預備班?

tks

醒目開學勳章

所以我就話你女力力囉。咁揀法,真係網盡全港精英,入到去真係各路英雄,卧虎藏龍。

以我家大小姐既走勢,可以無驚無險咁過到隔離都祖先有靈喇。游出大海?留返0的creme de la creme啦,况且我地隔離都已經係好多其他小六生心目中既大海喇。

原帖由 Rattie 於 10-3-25 12:05 發表
我記得亞囡(小三)做咗好多係影印版嘅數,遲d應該會派返俾你睇。

唉,最初同佢報CWB係諗住等佢攞d面試經驗去應付自行,慳返d面試班嘅錢。冇估到佢哋N咁多要求。有諗過放棄無數次,因為嗰陣考緊試。最尾一路(是+但)做e-portfo ...

醒目開學勳章

邊有教練上台攞獎牌架?運動員攞架嘛

得獎之後就會有傳媒同埋贊助商搵你架喇教練/經你人。

原帖由 Rattie 於 10-3-26 14:51 發表
喂喂喂,佢亞媽我都出咗好多力,點解一d credit都茅架,你哋班亞太真係!有人用圖畫、powerpoint、帶埋手指去……我哋? 真失禮,因時間關係,用4張A4印咗d book reports就算,雞乸咁大隻字驚c佢睇唔到。我叫佢對住張紙讀就算。d b ...

醒目開學勳章

恭喜恭喜呀!你食咁多驚風散都抵返0西啦,真係戥你高興呀!

過。

Given两間都咁好,而CWB0個邊會仲高調0的,有好多機會訓練到high performance,high achieving,出去比賽呀,攞獎呀呢0的咁,0力既有多0的機會去到好盡,小朋不單會grow,而係會thrive;横掂都係,唔洗謙,唔洗文靜啦,就試吓。
你走0左,唔好放我地飛機 ,得閒都要入來教吓路呀。

哇!我地連DGS都有人入到呀。。。。

醒目開學勳章

我話你聽啦,當年都係我阿媽堅持要填CWB首志(我小學响寶血,讀到爆0西燈),同我阿爸嘈,阿爸話太進取,驚派唔到;結過首志派到CWB,連阿爸都四圍同人報喜。

我唔係因爲自己係CWB出來先咁講。HV中學亦有過人之處,老實講亦有好多人0孔實,HV出來既女仔,低調實務好做得,我有同事係,超級實力派又有品。

既然依家有機會去CWB,可以再谷行0的添,就要去馬。青少年要多0的exposure;當然,有0羊得着係佢地自己既造化喇。

頭0個個學期要適應,因爲中轉英,又唔識人,但係呢0的都唔係大問題。

原帖由 Rattie 於 10-3-29 15:25 發表
好多謝你哋嘅support,特別係你呀YongXin,你嘅comments mean a lot to me!

亞囡知道後好興奮,覺得係對佢嘅一種肯定,同輩間自信心提高哂。

我唔係謙,班主任嘅評價一路都係” 中上,唔算標青” 果隻。亞囡嘅總平均分從來未A ...

醒目開學勳章

咁阿爸都係緊張我既0者,不過approach唔同。

原帖由 candy_kent 於 10-3-29 16:41 發表

yongxin,
事後有無覺得你媽媽好有先見之名 ??

醒目開學勳章

Candy你唔好介意,我覺得呢幾句好好笑,講到我好似响。。。赤柱/壁屋。。。浦0左好耐咁,幾夠義氣呀我。。。  

原帖由 candy_kent 於 10-3-29 15:39 發表

rattie, yongxin
話晒yongxin都係cwb人, 佢係入面咁耐, 最清楚會係佢, 佢既意見真係好到, 你無信錯人 !!

不過又要準備考試又要準備考convent真係一心幾用, 你同個囡真係唔簡單.

點同個囡慶祝呀 ? ...

醒目開學勳章

說話TSA抽唔中大小姐。

筆試TSA,仲未見。。。好谷。

醒目開學勳章

係?大小姐話佢地P.3一班抽得幾個考,唔知信唔信得過

原帖由 Rattie 於 10-5-13 15:01 發表
Same same,我囡都冇份,佢話一班得七八個抽唔倒,咁都中,有d失望。

醒目開學勳章

全港性系統評估的設立目的:
  • 為政府及學校管理當局提供全港學校在中英數三科的水平的資料,以便政府為有需要的學校提供支援,及監察教育政策執行的成效。
  • 其功能是了解各學校在中英數三科是否達致基本水平, 促使學校結合評估數據與學校發展的需要,制定改善學與教成效的計劃。
分別在第一、第二及第三個學習階段完結時施行 (即小三、小六及中三)。
  • 為標準參照評估,主要側重基本能力水平。
  • 評估設計是參考課程發展處的課程文件,並根據各科在各學習階段終結時的基本能力描述而擬訂。
  • 所有學校都參與評估。
  • 所有小三、小六及中三學生均須參與評估,每名學生在每科只須作答其中一張分卷。
  • 評估是在指定日期進行。
  • 除中英文科的說話評估外,主要以紙筆形式進行。
  • 全港性系統評估數據不會用作中一派位。

說話評估:
本局以隨機抽樣方式,在每所學校選取12或24名學生參與評估。每天設上午和下午兩節,共四節,而每所學校只須參與其中一節。

[email=http://www.bca.hkeaa.edu.hk/web/TSA/zh/PriNews.html]http://www.bca.hkeaa.edu.hk/web/TSA/zh/PriNews.html[/email]

原帖由 愛愛地球 於 10-5-14 10:51 發表
我不太熟現時制度, 請問tsa 是用來決定什麼? 學校排位?
咁唔係應該派精英出去咩? 點解是抽?

醒目開學勳章

會交簿費,交0左就當你出年會繼續讀。

有下學年新書賣,可以比cheque大小姐返去買就得,叫佢自己抬返屋企,書局執好一套套書有個膠袋裝住,未齊既書會寫明開學派。

仲會有運動服攤檔,大小姐如果識可以照版定衫。

所以,啊媽唔一定要出現。

原帖由 chingching8888 於 10-5-22 09:13 發表
請問舊生註冊日 (7月8日), 亞女會做甚麼? 家長要出席嗎?

醒目開學勳章

Replied。

原帖由 kyma1128 於 10-5-31 14:41 發表
Hi, Yongxin,

Please check PM. THX.
‹ 上一主題|下一主題