用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會李兆強小學 藍田兩間李兆強都收,揀邊間好?
go

藍田兩間李兆強都收,揀邊間好? [複製鏈接]

兩間李兆強都取錄了我兒子,各位會如何取捨呀?本來想讀私校,現在兩間李兆強都收了,所以最後都是決定讀津校,但究竟哪間較好呢?下星期一(6/7)新李兆強要辦理入學手續了,我想快些決定,好讓出個學位給其他人!唉!我知道兩間各有優勢,而當初選校舊李兆強是第一志願,新李兆強才是第二志願,現在卻心大心小,又覺得新李兆強較積極進取!加上我個仔面試時又跟老師說他喜歡新校,你們說應如何選呀?
   1    0    0    0

原帖由 mtkdc 於 09-7-4 00:55 發表
兩間李兆強都取錄了我兒子,各位會如何取捨呀?本來想讀私校,現在兩間李兆強都收了,所以最後都是決定讀津校,但究竟哪間較好呢?下星期一(6/7)新李兆強要辦理入學手續了,我想快些決定,好讓出個學位給其他人!唉!我知道兩間各有優勢, ...

以升中派位來看, 就係新兆強優勢, 你可以上網看新兆強升中派位就知, 今年 83人升英中, 但係舊校未有update, 仍是去年資料, 但係佢門口notice board 就貼咗出來, 你可以自己親身去睇。

其實都是正路, 因為新兆強比較谷學生。

但最重要是家長同小朋友配合, 選擇哪裡較合你兒。

原帖由 mtkdc 於 09-7-4 00:55 發表
兩間李兆強都取錄了我兒子,各位會如何取捨呀?本來想讀私校,現在兩間李兆強都收了,所以最後都是決定讀津校,但究竟哪間較好呢?下星期一(6/7)新李兆強要辦理入學手續了,我想快些決定,好讓出個學位給其他人!唉!我知道兩間各有優勢, ...

可唔可以話我地知你最終揀了邊間?

請問是否新李兆強=平田李兆強, 而舊李兆強=德田李兆強.

剛好相反。
新李兆強=德田李兆強, 舊李兆強=平田李兆強。

原帖由 polyumfg 於 09-9-26 11:17 發表
請問是否新李兆強=平田李兆強, 而舊李兆強=德田李兆強.

其實睇自己小朋友
如果家長想谷小朋友
我既意思係谷到冇左個快樂童年
小朋友又捱得的話
德田可能啱佢
但家長都預左要同小朋友一齊捱

lisamama,

我個囡雖然係無咗個快樂的童年, 但係我地一齊幻想將來開心的中年及晚年, 用來安慰下自己。

而家終於知道何為『家長都要捱』家長一齊學, 家長一齊進步 !

我無接觸過聖經, 而家要陪佢一齊背誦聖經,  我以前普通話半桶水, 而家普通話講得好流暢, 真係多謝呢間李兆強, 谷到我地咁'行'。

原帖由 lisamama 於 09-9-29 19:27 發表
其實睇自己小朋友
如果家長想谷小朋友
我既意思係谷到冇左個快樂童年
小朋友又捱得的話
德田可能啱佢
但家長都預左要同小朋友一齊捱

我都好明白小朋友而家辛苦係為將來舖路
但有時都會諗佢小小年紀
承唔承受得住咁重o既負擔
每段年紀都有每段年紀應做o既事
佢而家呢個年紀真係應該開心每一天
但佢而家都成日話好大壓力好唔開心
又成日容易炆
我睇住佢咁多功課
我真係好明白
但唯有陪佢一齊辛苦
同埋星期六日多d帶佢出去玩
各位家長真係要做好心理準備
唔好俾小朋友孤軍作戰

原帖由 beywat496 於 09-9-29 22:38 發表
lisamama,

我個囡雖然係無咗個快樂的童年, 但係我地一齊幻想將來開心的中年及晚年, 用來安慰下自己。

而家終於知道何為『家長都要捱』家長一齊學, 家長一齊進步 !

我無接觸過聖經, 而家要陪佢一齊背誦聖經,  我 ...
‹ 上一主題|下一主題