用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深井天主教小學 深井天主教小學(柴天上)...入來慢慢傾喇喂! ...
go

深井天主教小學(柴天上)...入來慢慢傾喇喂! [複製鏈接]

開張喇!

囡囡今年插班升小二,多多指教 !!!

3    0    0    0

原帖由 kiukiudaddy 於 09-7-4 22:41 發表
仔仔今年叩門成功升小一。
請問知唔知 8:15返學係咪已經finalize?

學校網頁寫話未囉! 不過我又覺得時間都ok,如果改遲返可能又會遲放學,返到屋企時間買少見少,遲下你囝囝開左學,就明小學返到屋企d時間何其珍貴

以我所知,馬基就真係返晏放晏,佢地返8:45,放學就15:45,返晏d條數都係走唔甩

今朝收到學校電話,通知書單出左,好在都有85折~正

原帖由 chan803 於 09-7-6 13:39 發表

會買粉紅定係藍色的校服呀?

我本來想兩套買晒粉紅俾囡囡, 佢呀媽唔俾, 要一隻色一套

e~原來你係daddy黎o架~失覺晒

講開校服,我都好開心學校搬左之後換晒款,女仔仲要係兩隻色揀黎著,唔駛咁悶,因為我覺得舊款果條好"村姑"look

丸丸就鍾意藍色,不過校服通告寫話要各色買一件,應該係for某些場合需要統一著同一隻色時著,我知道某幾間有兩隻色校服名校都係咁安排
不過學校唔講我都打算每色一件

原帖由 peggy 於 09-7-6 19:54 發表

就算4:00前返到來, 囝囝的時間都不夠用, 因p.4-p.6沒有了導修課做功課, 做功課about 2hrs, 每星期2次默書(p.4-p6默書量頗多), 每天都要溫書&做額外習作,
p.1還很輕鬆 ,遲d你就明, ...

完全明呀! 我有過大仔經驗,所以對妹妹升小學之後時間安排,一早就嚴陣以待

號外~號外~

學校已經放左升中派位結果上網,快得佢地吖

睇落又真係派得幾好喎! 與有榮焉

http://www.cwk.edu.hk/schoolInfo/08-09P6ToF1.pdf

原帖由 hgrace 於 09-7-13 11:34 發表
報到!!

今日返咗學校攞成績表, 報校車同買書.
其實有冇人覺得今年校車車費好貴呢? 深井去麗城都400per head...如果有輔導課遲放學仲要加多20, 有d搶錢... ...

我諗差唔多,4字頭我估算係公價,而且深井過黎荃灣果段路都唔短,我囡囡舊校校車由石圍角過麗城都要收450

不過都覺得遲放學加費用又真係唔係幾岩,路程又唔係長左,只係學校行政上安排,學生都係被動者,呢項應該放o係車商標書中覆行既附帶條件之一嘛,我大仔以前小學都未試過有課外活動遲放學要加$:;pppp:

原帖由 hgrace 於 09-7-13 11:38 發表

丸媽媽, 我個仔今年升2C班呀!你個女知道讀冰班未?

學校通知我聽日先去買書/做校服,聽晚至話你知冰班吓

原帖由 chan803 於 09-7-14 15:55 發表

咁又未必 wor, 老師到時可以安排佢企粉藍色o個邊架 ma.

段估女仔都係鍾意粉紅, 較少只會買 粉藍色 掛

囡囡都係話藍色靚d,不過我照每色買一件,女仔d口味5時花6時變,睬佢都傻

題外話,呢期為左想了解"柴上"多d,就係江湖中(i.e. blog)search下講關於學校既事,睇到校監羅神父既blog,又發現原來有個男童星都係讀我地學校,不過我就完全好似未睇過呢個人d戲

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!KQ ... rq/article?mid=1207

原帖由 peggy 於 09-7-15 00:03 發表

26/8先有, 真係好遲喎, 囝囝&囡囡都未買校服, 我會8月中先到校服公司買現貨

我地插班生27/8先有得返學校拎,不過可能都會直接上校服公司取,揀埋d平日仲要限時限刻,你估個個家長都唔駛做咩

原帖由 hgrace 於 09-7-15 11:30 發表

唉...有時學校安排嘅野可以好古怪嘅...比如話朗誦呀, 合唱團呀果d, 老師預咗你地係兩隻色每樣一件, 可能要女仔全部著粉紅色, 咁就會出事囉.
不過唔理住喇, 因為如果阿女鐘意粉藍色多d, 佢第日返學都會揀粉藍色著多 ...

原來有得揀又係會變成一個煩惱

原帖由 sunsunsandy 於 09-7-16 21:08 發表
Hi, 各位家長你地好呀~囡囡插班2年級成功喇. 我地成家都好開心  .  希望日後大家多多交流.

hi~我認得你囡囡呀! 大家都係由何x轉過黎,真有綠啊

囡囡6月中考插班試,你地係咪遲一批考?

原帖由 sunsunsandy 於 09-7-16 23:24 發表

你都係何x轉入深天嫁. 我地真係好有緣呀!  你囡囡係咪同我囡一班架??  我囡1B班!!  我係好遲果批, 14/7考試, 不過15/7就知結果啦.  今日去註冊, 但要自己去訂校服同買書law. 我之前响何x買晒書, 仲諗住冇得退$, 點 ...

我地之前唔同班,囡囡係1C,我都希望我地兩個囡囡編埋一班,到時又多個照應

原帖由 sunsunsandy 於 09-7-17 22:13 發表

我都係咁話. 學校依家仲未有編班結果. 都唔知要等幾耐.

同唔同班都好,多d入黎bk交流都一樣啫  之前我地果間好似無家長識上bk咁!

你買書未呀? 書單入面包括埋一本升小二暑期作業,應該開學要交,囡囡已經開始左做,不過內容頗深,尤其中文&常識,每課都有一大篇閱讀理解,每次囡囡只可以自己做到一半,其餘等我放工返黎PG佢

原帖由 sunsunsandy 於 09-7-22 01:30 發表

好呀!我得閒會多d上黎交流下. 係~~之前果間真係冇咩家長响bk.
吓~咩要做暑期作業...我未買書嫁. 之前去左就近書局問, 但d書好多都冇, 所以諗住遲d買 (實在唔想出去九龍城買,好遠...). 你唔講我真係察覺唔 ...

你囡囡真係乖,咁快做晒本鼠期作業,我隻懶鬼丸只係做左1/3咋! 不過都要停工,搞掂深天呢本先算

Peggy / hgrace,

請問柴上是否每星期都會有中英默書各一次? 通常星期幾默?
因為都要避開默書前一天放學安排eca

原帖由 peggy 於 09-7-24 01:04 發表

每星期都會有中英默書各一次
逢星期二 & 四

唔該晒! Peggy

再問~咁默書分會會平均計入成績表? 大仔以前小學,默書分會平均計入測驗分,到考試時其中一科考默書(中/英都係),一次過默完個分再計入成績表,唔知柴上係咪?

原帖由 peggy 於 09-7-24 17:19 發表
默書分不會平均計入測驗分,到考試時考默書(中/英都係),一次過默完個分再計入成績表

ic,唔該晒! 都好,唔水咁大壓力

原帖由 kiukiudaddy 於 09-8-10 22:38 發表
會唔會有D「積非成是」嘅感覺呢?

是與非其實都好睇個人,我反而鍾意小朋友早d返到學校,跟同學傾下講下,食d小食,半個鍾容乜易過。我以前讀書行路返學,如果果朝早左返到學校,有得玩一陣先上堂,心情點都好過一返到去就入課室

就算講返工鍾意早到半個鐘既同事,老板對佢地印象都好d
‹ 上一主題|下一主題