用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深井天主教小學 深井天主教小學(柴天上)...入來慢慢傾喇喂! ...
樓主: 丸媽媽
go

深井天主教小學(柴天上)...入來慢慢傾喇喂! [複製鏈接]

原帖由 chan803 於 09-11-7 15:36 發表

唔見得每個小一新生的家長都知道有 d 咁 ge "指定動作".

印 label 知會聲都唔係咁難做到姐.

無錯溝通係重要,但未必間間學校做得咁全面,學校強項始終是教務而非行政,個人感覺深天已算係開明,當有問題向學校反映時,往往都有快速回應,都算係咁喇!
換著一般官校呢類服務態度通常都欠奉...

每每升上小一or中一,都會係同學仔與家長們共同摸索與適應的一年,我也曾經歷過哦

都係我唔好,測驗前幾天也有曾想過入bk向peggy請教常識會否有時事題,但因私務繁忙最後只assume深天應該不會例外,並粗略與囡囡口述過幾題熱門時事題,不過即使有留意,阿囡也是一舊雲,測常識回來竟說沒有出時事題,看來兇多吉少

原帖由 kiukiudaddy 於 09-11-9 22:58 發表
其實好想問下,以今次的英文GE卷的程度,60/70是否已屬唔多好?份卷好似幾淺,我真係唔覺得阿仔會唔識,但就偏偏錯返嚟,(佢一測完就話自己答錯咗)真係有D失望!
...

初小0既學生測考失分,就算識答題目通常都會因為唔小心或唔明答問方式,多做些補充練習及評估卷累積經驗後自然會有改善

今日派果本"學生低碳手冊",要每日紀錄空調,照明,娛樂設備,用水,鋁罐,紙張,膠袋,木筷,紙巾,食材每樣使用量,總共6x項水蛇春咁長 睇黎無可能計到,就算老作都嫌煩

原帖由 peggy 於 09-11-14 00:07 發表

星期四晚去廠取了校服, 原本諗住friday有得著, 但size太細,friday要回校換過, 呀囡就換返晒, 但呀囝件jacket 冇size要sat再去廠換過, 真煩. 原來好多人都要返去換size,
都唔知點度身
我兩件校褸ok冇問題. ...

校服商到校度身當日丸丸病左,所以我地後期上廠訂貨+度身,師奶本色...件件都有叫佢地預大d,取貨後發現全部只係岩身鬆d,不過都可以接受,全套運動衫褲都短,結果星期五晚都係要回廠換大一個size,換貨時廠個姨姨話呢批貨師傅刻意做細左,因為佢話師傳覺得呢幾年d細路細粒左喎

Peggy, 你囡囡裇衫條領帶岩領圍嗎? 我發現魔術貼扣好仍然太鬆,唔貼頂頭粒鈕感覺好'漏阜',要DIY幫佢兩條領帶換橡根唔要魔術貼

唉~星期五13/11 2B班網上家課冊,完全無一項與手冊相同,撞鬼

好凍呀! 你地有冇加自己褸呀? 尋日問丸丸學校有冇人著自己褸,佢話有好多,所以今朝加左件乳絨褸佢著,佢總共著左--->運動衫+抓毛褸+運動風褸+乳絨褸,簡直好似玩層層疊

原帖由 peggy 於 09-11-18 18:26 發表
12度以下可以穿黑色.藍色or淨色的褸或羽絨, 囝囝今日穿了校服.羊毛衫.冷背心&羽絨, 囡囡又發高燒, 所以冇返學

咁凍天氣,好好保重呀! 希望晴晴快d好番

Peggy,

唔知你仲記唔記得小二趣味默書大概係點? 丸丸聽日中默,我見其他班家課冊寫左"趣味默書:「天」,「水」共10個",但丸丸班中文老師就完全無寫或提過,所以唔知會會班班唔同,不過我覺得應該唔會

所以真的不明到底是寫天&水的詞語,還是以天或水為邊旁的字
今天各班都沒有家課上網,難道書記放假就.....

原帖由 hgrace 於 09-11-19 16:42 發表
bingo, 讀寫障礙...唉....

我大仔是ADD,陪讀多年我也感到身心疲累,但又不能放棄,努力啊!

原帖由 hgrace 於 09-11-24 14:20 發表

唉~個仔係自己嘅, 當然唔會放棄啦! 加油中!!!

大家總算同途人,有需要好樂意互相支持

幾日無人講o野,等我又up下o野先....

不得不讚下學校老師&深天小天使"

話說丸丸由今年暑假開始,已經叫佢背定乘數表,點知呢個懶妹一直乃乃閒背極都入唔到腦,到呢個月開始計乘數,佢仲係對住張貓紙(乘數表)來計,正擔心緊佢到考試前都未知背背到
點知呢兩日,佢竟然滾瓜爛熟咁背晒出來 原來佢話老師堂上播左好幾次九因歌隻cd佢地聽,再加埋"深天小天使"陪讀攻勢下,就係咁攪掂左~haha

原帖由 chan803 於 09-12-11 21:56 發表

e, 丸丸係邊班架? 做午饍亞叔時係做 2b 班, 食完飯有班 6年班的哥哥姐姐入去同佢地背 9 因歌.  有個仲話要叫我個 '哥哥', 唔洗叫 '叔叔'

bingo~正是2b

原帖由 kiukiudaddy 於 09-12-13 10:09 發表
聽你講去咗深天個PTA改選,你做咩寧願上網都唔返去支持下?
我以前以為除咗D名校PTA有人爭住入想攞著數外,一般學校係要揾好耐至揾夠人願意參選,點知今次見深天咁多家長願意企出嚟參選,真係好敬佩同感謝佢地。
:ex ...

當日講座的確很精彩,獲益良多

好欣賞喬爸你講o野永遠都咁坦白咁直接,不過事情又未必你想的負面,容我講少少親身經歷....

大仔初小時曾在一間私校讀(掹車邊都算算地係"名校"),眼見當時入家教會的人又未必係個個想攞著數,也並非想攞就攞到,我所認識的那些家長,大多負出精神與時間遠比得益多,當然不排除某些人入PTA是"另有目的",但事實會很大機會得不償失

如我之前提過,我兩個孩子,先後分別入讀四所不同名字的小學及三所不同的幼稚園/幼兒園,體驗所得,PTA參選人數多寡,或多或少基於家長層面,凡學校集中大量中產或高學歷家長,便比較多人願意負出時間身體力行協助PTA事務,形成很多名校/私校/直資湧現大量參選者,看似要"爭"才入到家教會。相反草根階層或低學歷的家長佔多數,不知是為口奔馳還是自信心問題,那些PTA的確比較難找人幫手。

撇除功利眼光,凡願意投入學校及協助學校的家長,總是值得敬佩

Wish you all and your family a Merry Christmas and Happy New Year.

Good Health!

原帖由 kiukiudaddy 於 10-1-7 22:49 發表
阿仔話今日PE又另外再考拋波,當堂成個生猛哂。
咁都算公平。

點解家教會個旅行兩歲以下要收車費$25?收得車費,點解又講明不佔座位?
又會俾丸媽話我對$$$觸覺敏銳

比$我無問題,捐俾家教會亦甚樂 ...

呢點我真係無為意,可能因為針唔吉到肉呱

雖然我唔清楚PTA點解要收,但一定唔會慣性第一個反應諗衰o野(i.e.掠水) 不過我以前都做過囡囡幼兒園家長代表,亦參與攪過活動,通常未滿3歲幼兒如果需要交費,多數都因為涉及保險問題

其實每個家長有疑問都可以直接向學校查詢,好過自己估估下嘛

原帖由 kiukiudaddy 於 10-1-8 18:16 發表
PTA的收費故然有其原因,我不是即時諗到衰嘢,而係驚有人諗到衰嘢壞咗PTA名聲。我不須知道收費原因,只想點出要收費就最好在通告中清楚講明,免卻很多不必要的猜疑。
做PTA永遠係吃力不討好,所以我好敬佩你地囉,加油!...

名聲?! 言重! 我只睇到小事一椿而已,盡其量只可說通告交待細節方面乏善可陳,引來誤會,作為成年人必會明白,凡事總不能盡如人意,相信每位自願投身PTA執委家長們,可不會計較甚麼吃力不討好吧

Anyway,多謝kiu爸熱心提出意見

終於考完所有術科,總算可以鬆口氣,明天只考視藝一科,丸丸期待左好耐,開正佢果飯

原帖由 kiukiudaddy 於 10-1-25 17:15 發表
請問有沒有人知星期六的課外活動班下學期可不可以Quit,上學期報名表寫住「課程為全年編排」、「費用分兩期支付」、「一經取錄不得中途退出」,阿仔下學期唔想返8:30嘅籃球班(太早),依家有繳費通知,是否唔俾就當Quit,還是一樣 ...

至衰我係一個對孩子不會過份保護的媽媽,更是一個絕對肯遵守遊戲規則的家長,所以好抱歉呢個問題我答你唔到

在此想向大家講句唔好意思,一些個人的口言招尤禍及"深天"版的和諧與安寧

希望事情真的可告一段落

原帖由 kiukiudaddy 於 10-1-31 22:57 發表
起初我真係嚇一跳,以為發生咩事,不過依家應該無事掛。
想問下係咪27/2家長日至派成績表。

係呀! 到時除左派成績表,仲會有頒獎禮,聽d家長講每班/級都有各式各樣獎項頒發,話等d小朋友開心下喎! 今次家長日順延就係因為要等禮堂"入得伙"先成事,所以我估果日要帶埋小朋友一齊返,或者都係等Peggy講下往年安排會明確d
‹ 上一主題|下一主題