用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局莊啟程第二小學 莊二下午家長入黎分享下
go

莊二下午家長入黎分享下 [複製鏈接]

有冇家長去左今朝家長講座?
9月學校有新改革,我聽完都好開心,回家告訴女女,佢都好興奮,好期待,我覺得在鄺校長領導下,成間學校番生,另人另眼相看。
   0    0    0    0

我去十點場講座

明年有高階思維課程,時間表又改進,好創新。離開時,好多家長都 '極讚' 呢個校長,大家都覺得今年學校比起以往樣樣都有進步,連老師都比以前有活力,估唔到同一班老師,係唔同人領導下,可以有咁大改變,一位家長仲講好彩保良局換左呢位鄺校長,我好同意,我仔最關心輕鬆25分鐘,多元智能課,因為佢最坐唔定,我都鍾意個仔有多方面發展

同意, 同意

我非常同意大家的講法,我好遲至到,只聽校長講設計背後理念,我都幾buy佢個套,希望好快見到校長所講的效果

原帖由 SuperPa 於 09-7-7 11:45 發表
明年有高階思維課程,時間表又改進,好創新。離開時,好多家長都 '極讚' 呢個校長,大家都覺得今年學校比起以往樣樣都有進步,連老師都比以前有活力,估唔到同一班老師,係唔同人領導下,可以有咁大改變,一位家長仲講好彩保良局換左呢 ...

回覆 3# mumumlove 的文章

各位莊二下媽媽,

因搬校後鄺校長應該繼續留任, 所以想了解多d.
鄺校長做咗幾耐?
轉校長會否令老師流失量大?
成績麻麻,會否被放棄?
升中派位如何?

謝謝

你一定唔係呢到家長,鄺校長只係黎左學校一年,就為我地d學生做左好多野,所以家長好欣賞佢,我呀仔成績一般,有時老師會叫佢收學後留低教下佢,所以Ok啦,d老師講校長以前係教育署做,對課程好有心得,又係有名直資學校做過副校長,知道名校如何做。

原帖由 yiuyiuhk1127 於 09-7-13 22:59 發表
各位莊二下媽媽,

因搬校後鄺校長應該繼續留任, 所以想了解多d.
鄺校長做咗幾耐?
轉校長會否令老師流失量大?
成績麻麻,會否被放棄?
升中派位如何?

謝謝 ...

回覆 5# SuperPa 的文章

Super Pa,
多謝你的回覆
我囡今年k3, 一直心儀梁下, 但合併時鄺校長會留任, 所以想知道鄺校長到任後的改變.
另想問下莊二下會否很谷學生,因我囡成績一般, 怕保良程度太深.大人小朋友都辛苦
謝謝

我比較過鄰居仔女的功課同試卷,他們讀區內不同學校,莊二屬中等啦,有程度高過佢,佢亦好過好多間。鄰居仔女的學校係三和六年級會補課,莊二亦有。莊二下又有加輔、輔導班、放學後學習班幫助學生。

原帖由 yiuyiuhk1127 於 09-7-21 23:22 發表
Super Pa,
多謝你的回覆
我囡今年k3, 一直心儀梁下, 但合併時鄺校長會留任, 所以想知道鄺校長到任後的改變.
另想問下莊二下會否很谷學生,因我囡成績一般, 怕保良程度太深.大人小朋友都辛苦
謝謝 ...

仲有,我呀女唔算好叻個種,唔覺學校好谷佢,佢好鍾意讀呢到,因為除讀書外,今年有很多課內外活動俾佢地,佢最鍾意去音樂會。

原帖由 jjpearl 於 09-7-23 22:26 發表
我比較過鄰居仔女的功課同試卷,他們讀區內不同學校,莊二屬中等啦,有程度高過佢,佢亦好過好多間。鄰居仔女的學校係三和六年級會補課,莊二亦有。莊二下又有加輔、輔導班、放學後學習班幫助學生。

...

原帖由 jjpearl 於 09-7-23 22:35 發表
仲有,我呀女唔算好叻個種,唔覺學校好谷佢,佢好鍾意讀呢到,因為除讀書外,今年有很多課內外活動俾佢地,佢最鍾意去音樂會。

聽到各位媽咪的意見, 都幾有信心, 多謝晒.
‹ 上一主題|下一主題