用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 小朋友放學後是否要學好多東西?
go

小朋友放學後是否要學好多東西? [複製鏈接]

請各位KV媽媽可否分享,小朋友放學後是否要學好多東西 (如英文, 國語, 音樂  etc....).

本人現有些擔心會否給兒子太大壓力, 本年9月會送他在KV就讀? 他是否開心地成長?
他是一個十分好動小孩子.

THKS A LOT.
   0    0    0    0

原帖由 Makmavis 於 09-7-6 01:45 發表
請各位KV媽媽可否分享,小朋友放學後是否要學好多東西 (如英文, 國語, 音樂  etc....).

本人現有些擔心會否給兒子太大壓力, 本年9月會送他在KV就讀? 他是否開心地成長?
他是一個十分好動小孩子.

THKS A LOT. ...

學幾多興趣班, 同係KV讀係冇關係架喎, 坊間其他d幼稚園, 都會有好多小朋友讀興趣班架啦, 基本上我個囡個班主任, 仲叫d家長唔駛響出邊學定佢地會教嘅課程, 話交比KV教得架喇, 極其量係話要學就學下畫畫, 去增強佢地嘅小肌肉能力。 其實學幾多興趣班, 係視乎家長點決定, 同小朋友自己嘅興趣, 唔好逼佢咪冇壓力囉。 我見有d小朋友根本冇上興趣班, 一樣係KV學得好好, 而我見個囡果班小朋友都係開心地成長, 很喜歡老師同返學, 我個囡知道要停課, 仲喊左個幾鐘頭添。

Thanks for your comments & now no worries too much.

Add oil.

原帖由 jumbo_mandy 於 09-7-6 15:26 發表

學幾多興趣班, 同係KV讀係冇關係架喎, 坊間其他d幼稚園, 都會有好多小朋友讀興趣班架啦, 基本上我個囡個班主任, 仲叫d家長唔駛響出邊學定佢地會教嘅課程, 話交比KV教得架喇, 極其量係話要學就學下畫畫, 去增強佢地 ...

May i ask you one more question about the english & PTH standard if no extra class for child?
Thanks again.

原帖由 jumbo_mandy 於 09-7-6 15:26 發表

學幾多興趣班, 同係KV讀係冇關係架喎, 坊間其他d幼稚園, 都會有好多小朋友讀興趣班架啦, 基本上我個囡個班主任, 仲叫d家長唔駛響出邊學定佢地會教嘅課程, 話交比KV教得架喇, 極其量係話要學就學下畫畫, 去增強佢地 ...

原帖由 Makmavis 於 09-7-9 10:24 發表
May i ask you one more question about the english & PTH standard if no extra class for child?
Thanks again.

我個囡今年先由K1升K2, 暫時未接觸到kv點教PTH, 所以好難答妳, 但我幾個月前開始, 都有安排佢返PTH playgroup, 而家佢都可以一本一本書, 用PTH自己讀出來, 當然係簡單果d書啦, 因為係我自己教佢讀, 所以d音認真麻麻 , 至於English, KV教嘅係較為着重寫同讀, 冇net固然oral較弱, 如果屋企冇乜機會講, 亦不妨找些興趣班補下, 幼稚園每日不外只讀果3 hours, 冇可能樣樣都教得咁出色, anyway, 我到目前為止, 都好滿意kv。

Thanks you so much for your reply, Let us to keep sharing & add oil for the studying in KV.

原帖由 jumbo_mandy 於 09-7-9 12:15 發表

我個囡今年先由K1升K2, 暫時未接觸到kv點教PTH, 所以好難答妳, 但我幾個月前開始, 都有安排佢返PTH playgroup, 而家佢都可以一本一本書, 用PTH自己讀出來, 當然係簡單果d書啦, 因為係我自己教佢讀, 所以d音認真麻 ...
‹ 上一主題|下一主題