用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 派位報憂 + 互勉區
go

派位報憂 + 互勉區 [複製鏈接]

醒目開學勳章

hi,

不是我報憂,只想借位一呻!

今天亞仔唔舒服,咁我自己一個去攞派位結果(我仔已有直資收了)。當我打算離開,我見亞仔嘅好朋友一路行落樓梯一路喊,我就行去諗住安慰吓,一問之下原來佢(女仔)入咗黃大仙最著名嘅官立中學!我就問你屋企人呢?佢話亞爸返工,亞媽...得伯娘可以幫...我叫佢找伯娘,叫佢帶你試吓叩門,此時才有老師去問咩事,我同佢講我唔係呢位小朋友嘅媽咪,我只係佢嘅同學仔媽咪,我話佢派咗去XX官立中學,佢家長唔係度,嗰位老師就帶走佢,話寫信俾佢叩其他學校!
  其實呢位幾文靜嘅小朋友知道自己派入邊間中學就係到喊,點解佢班主任唔開導佢,唔幫助佢?如果我唔係礼堂見到佢行去問吓咩事,唔知佢可否得到幫助?到現我亞仔還未找到她!!

希望大家可以祝福佢可以叩一間比較好嘅中學!

yuk hei mum

原帖由 nywing 於 09-7-7 10:24 發表
派得不好的家長,現在應該努力叩門。
不過都設這區,讓派得不好的家長可以
互相鼓勵。

醒目開學勳章

hi,

沒有參加派位,但都要回校攞派位証,9或10號去註冊登記!

yuk hei mum

原帖由 Charlotte_mom 於 09-7-7 11:02 發表
問: 直資收左, 仲可以join政府派位嗎?

醒目開學勳章

hi,

黃大仙最著名嘅band three中學!

yuk hei mum

原帖由 ss18a 於 09-7-7 12:09 發表

唔明白, 已派了最著名的官中, 點解還要找其他學校?

醒目開學勳章

hi,

有日同老公及亞仔去龍翔中心食飯,佢哋d學生一出校門冇耐已點烟,我同老公即時o咀!

yuk hei mum

原帖由 jamieconnie 於 09-7-7 14:47 發表
官中都band3好少可喎

醒目開學勳章

hi,

yuk hei mum

原帖由 bkman 於 09-7-13 02:29 發表
真的希望各位家長都能在最后叩門階段幫小朋友找到喜歡的中學。 今天不是總結, 其實叩門的可以一直叩到8月甚至9月開課前。 只要有學生轉校, 就有學位騰出來給叩門的。 我們算是比較幸運, 幫女兒提早找到一間直資的學位,  ...
‹ 上一主題|下一主題