用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 多唔多人簡咗直資中學交流吓
go

多唔多人簡咗直資中學交流吓 [複製鏈接]

2009-2010年有冇小朋友,簡咗直資中學呀?
交流吓
   0    0    0    0

揀咗邊間直資中學?我聽日同阿仔考保良局羅氏基金。quote]原帖由 FFchan 於 09-7-8 00:04 發表
交流吓 [/quote]

我幫囡囡係大抽獎甲部(第三志願)填一間有派位既直資中學,因為派位如果唔理想,都會去呢間直資中學試試,結果好好彩中咗。

我都係有派位直資
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

醒目開學勳章

hi,

我亞仔都入咗直資! 我冇咁多心血同佢玩奪命大抽獎,亦唔想係抽獎後有徬徨嘅感覺(萬一唔得),所以晨早報咗及註冊咗!

yuk hei mum

原帖由 motherlau 於 09-7-9 07:22 發表
我都係有派位直資

Hi,

I have also chose a DS school for my son.  Not sure if we have to pay more than other schools, eg all the extra activities?

原帖由 FFchan 於 09-7-8 00:04 發表
交流吓

請問邊幾間係有派位既直資呀﹖
****未經本人許可, 不得轉載****

回覆 1# carchu12 的文章

我囡囡果間係將軍澳

原帖由 yoyocabe 於 09-7-9 02:08 發表
我幫囡囡係大抽獎甲部(第三志願)填一間有派位既直資中學,因為派位如果唔理想,都會去呢間直資中學試試,結果好好彩中咗。

可以分享吓是哪一間嗎?
tks!

回覆 1# 20091 的文章

Please check PM!!!

yuk hei mum

我亞囡今年先升小六﹗我都係冇咁多心血同佢玩奪命大抽獎,所以我都想報直資,可以分享下你亞仔讀邊間直資。另外我想請教下,我須要幾時開始去各直資學校報名呢?

醒目開學勳章

hi,

我由暑假開始已經上自己心儀嘅中學網頁,睇吓佢哋幾時開始有open day,幾時開始接受報名,幾時截止報名。不過我選嘅中學一定車程(一程)唔可以超過四十五分鐘,我唔想太浪費時間係路途上!好彩家住黃大仙,去好多地方都好方便!!你住邊區,睇吓可唔可以俾d意見你?!

yuk hei mum

原帖由 EW 於 09-7-11 19:26 發表
yuk hei mum

我亞囡今年先升小六﹗我都係冇咁多心血同佢玩奪命大抽獎,所以我都想報直資,可以分享下你亞仔讀邊間直資。另外我想請教下,我須要幾時開始去各直資學校報名呢? ...

我不是大抽獎選直資中學,因為怕大抽獎講運氣,
我選直資,是因為讀一間比較好d學校,一讀要讀6年
直資學校教學空間大d,靈活d
我早一年前已經,留意直資學校,
其實個人喜好選直資,(我自己意見)
依家政府,成日都改係教育制度上,
係香港讀完3+3之後,想出國讀,又惦計呢?
3+3香港成績去海外讀又惦睇呢?
3+3香港升大學,有冇咁多學位呢?
直資大多數英中(唔知岩5岩)

回覆 12# tinetinew 的文章

Hi, yuk hei mum,

我住觀塘,希望您可以俾d意見我,因為係網上好小地方講直資學校,所以唔知邊間好,很多謝你的幫忙!!謝謝!

我亞女都入咗直資!我都係冇咁多心血同佢玩奪命大抽獎,亦唔想係抽獎後有徬徨嘅感覺(萬一唔得),所以晨早報咗及註冊咗 lu.........唔好意思...因我同妳諗的一樣...所以抄左妳算了......

我都係咁話啊!
原帖由 tinetinew 於 09-7-9 11:00 發表
hi,

我亞仔都入咗直資! 我冇咁多心血同佢玩奪命大抽獎,亦唔想係抽獎後有徬徨嘅感覺(萬一唔得),所以晨早報咗及註冊咗!

yuk hei mum

...

呢個亦係我心聲!

原帖由 FFchan 於 09-7-12 23:10 發表
我不是大抽獎選直資中學,因為怕大抽獎講運氣,
我選直資,是因為讀一間比較好d學校,一讀要讀6年
直資學校教學空間大d,靈活d
我早一年前已經,留意直資學校,
其實個人喜好選直資,(我自己意見)
依家政府,成日都改係教育制 ...

醒目開學勳章

hi,

band one 可揀滙基東; band one-two 可揀福建(我亞仔入咗呢間,須然係中文班,但我覺得是上天安排)but 唔知出年會否同福小接龍;band two 聖道迦南but 呢間少人討論(好少讀緊嘅家長),成續應比之前兩間差d,你要自己做一做reseach;播道band one-two,呢間最新,我上網'聽'過佢嘅open day,感覺良好,好多人在初中版討論,口碑唔錯!

yuk hei mum

原帖由 EW 於 09-7-14 19:35 發表
Hi, yuk hei mum,

我住觀塘,希望您可以俾d意見我,因為係網上好小地方講直資學校,所以唔知邊間好,很多謝你的幫忙!!謝謝!

冬日勳章 醒目開學勳章

咁培基呢?
難吾難入?band two入到嗎?

醒目開學勳章

hi,

之前在討論區話band two尾都入到,但唔知堅定流?! 但我覺得自古成功在嘗試,我亞仔band two in咗8間,最終都有學校收la!!唔試點知?!係咪?!

yuk hei mum

原帖由 yanyan-mummy 於 09-7-14 23:36 發表
咁培基呢?
難吾難入?band two入到嗎?
‹ 上一主題|下一主題