用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 2009 年P.2 集合請進
go

2009 年P.2 集合請進 [複製鏈接]

原帖由 DAYDAYCHENG 於 09-7-9 13:53 發表

1L => 2R   (fishmother 女仔)
1R => 2D  (daydaycheng 女仔)

1L=> 2R (fishmother 女仔)
1R=>2D (daydaychng 女仔)
1D=>2D (cfpa 男仔)

大家有冇睇過d 英文mock卷, 都幾深下. listening 最後個part, 亞仔只岩得1條. d科目越來越深呀.

原帖由 Fishmother 於 09-10-16 23:14 發表
我囡囡比較好D, TSA LISTENING MOCK PAPER 2 , PART 1 啱 5/7題, PART 2 啱6/9題, 可能佢由細到大都係菲律賓姐姐湊, 所以比較聽得多英文.

我覺得 TSA D 卷, 無論係理解, 寫作 OR 聆聽, 不嬲都深過功課. 我知好多學 ...

你囡囡好叻. , 大家加油.

原帖由 991129 於 09-10-20 08:40 發表

The class of my son did not distribute the listening mock exam paper but just the reading comprehensive one only....

Oh. I see. But i don't understanding why need to attempt this TSA in P2?

回覆 51# Fishmother 的文章

多謝你長細解釋. 係咪好似我地似前d學能測驗咁. 咁其實而家係做緊p3程度既tsa嗎? 唔好意思咁多問題.

原帖由 billyyanst 於 09-10-21 18:03 發表
cfpa,
我估只係形式用TSA的模式而程度應該唔會咁快去到小三程度, 純綷個人意見...

Fishmother,

我幫你再解釋一下, 決定間小學有幾多band1/2/3學生比例應該係升中一時響中學考的中一入學前學科測驗(俗稱升中編班試) ...

To Billyyanst & Fishmother,

Thx a lot.

原帖由 billyyanst 於 09-10-31 10:19 發表
阿仔果班數學作業有派返, 但中文QUIZ卷就冇派...

同亞仔情況一樣, 冇派中文quiz卷. 星期日唯有溫d工作紙.. 希望過關la.

原帖由 Fishmother 於 09-10-31 20:32 發表
在最後一個星期, 老師係咁趕教.  不過我諗乘法唔會出得太深 OR 太多掛

教得真係急左d, 亞仔都以為11課唔使考tim. 應該只係考concept, 唔會太難. 放心.

原帖由 Fishmother 於 09-11-5 14:07 發表
聽聞今次期中考英文科成績麻麻.  普遍得分唔係好高.  唔知份卷係咪真係好深呢?  真係有d擔 心唔合格tim.

亞仔話教堂唔識串. 想追問其他佢識唔識. 佢話唔記得哂 就走左去..... ....

原帖由 QKMA 於 09-11-5 20:56 發表

今日派了英文卷啦!亞女話有九十幾分的,都有大約十人喎!過份卷都唔太淺喎!

你小朋友好smart wor, 亞仔得八十幾分. 卷真係唔淺. 可能平時睇書睇得唔多有關. anyway, 希望黎近d results 大家都滿意. :loveliness:

tko派位得一間英中, 勁增好大, 分分鐘抽不好.  有同冇都冇咩分別. 除非中中都冇所謂la.  但去到好情緒化字眼, 在lht 讀書 = 冇禮貌之類說話就........

原帖由 KVV 於 09-12-22 10:46 發表
hi all,
其實我都有錯愕點解學校今年先表明不會報呈分試, 如果入學前知清楚, 可能又會另有選擇。至於學校的所謂自行分配學位實得2間可選, 2間不幸落選, 情況可想, 坦白講當初想到如學業成績好會自行/大抽獎出外, 但 ...

成績好自然想出去找更好學校, 人之常情, 自行可跨區, 考心儀學校 (當然要有把握). 如考不上要等大抽獎,  大抽獎現時將軍澳只有迦蜜同宣基比較好, 其他其實都好普通下.

但相信五年級家長們爭取大抽獎而放棄law's係一個嚴肅抉擇. 學校可成人之美.

在將軍澳區選大抽獎而放棄law's 係一個困難決定.

DEAR QKMA,
同意, LAWS真係要爭氣.唔好令大家失望.

DEAR KW,
相信都唔會太多人選放棄, 但大部份人諗入直資可兩手準備這個諗法要更改LA . 

亞仔話考試有分派. 成績尚可, 只是中文退左10%都有. 全部pass 都好ok.

原帖由 991129 於 10-1-11 20:41 發表

Yes,, Chi, Eng. and Maths exam papers are returned today and the results of my son are OK.  Agree, all passed are alright.....

原帖由 anueso 於 10-1-26 00:38 發表
我個女係2L班, 是插班生的, 我很多都不大熟悉, 需要大家提點!

Welcome.

原帖由 MIHO.WAH 於 10-1-27 14:40 發表
DEAR 各位家長

我是準小一家長, 我想問下學校是否有分數加如讀公文數 ? 因剛公文老師致電問我會否仍讀 ? (因我已停學轉E.NOPI , 故同公文暫停2個月) 公文老師順便提我有家長也是LHT的, 一直都會問公文取收據回校加 ...

我亞仔讀緊, 但冇聽講學校會有分+, 因為由幼稚園k3讀起, 志在比d功課亞仔做下咁law. 但我而家都想cut左佢.. haha..

回覆 101# KVV 的文章

因為km重形式, 理解方面唔係好到位. 對低年紀同學尚可.(個人意見)  奧數係咪好d呀.

時間過得好快. 上星期至開完運動會, 月尾就要考試la. 但上星期見d小朋友好開心咁跑, 運動會係直得支持.

近日亞仔個班都有幾個同學sick leave. d 菌真係好勁呀...
‹ 上一主題|下一主題