用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 2009 年P.2 集合請進
go

2009 年P.2 集合請進 [複製鏈接]

1L=> 2R (fishmother 女仔)
1R=>2D (daydaycheng 女仔)
1D=>2D (cfpa 男仔)
1R=> 2R (billyyanst 男仔)

我發現編班好似唔似由LRDS咁順序排, 因為跟據阿仔個全級名次正常應該係讀S班, 你地係咪咁呢?

幫你加埋落Full List度啦

1L=> 2R (fishmother 女仔)
1R=>2D (daydaycheng 女仔)
1D=>2D (cfpa 男仔)
1R=> 2R (billyyanst 男仔)
1D=> 2L (991129 男仔)
1D=>2S(QKMA 女仔)
1R=>2R (boy Cookie-monster)

我呀仔同你同班呀, pls check pm

原帖由 Cookie-Monster 於 09-7-16 12:31 發表
1R --> 2R (boy Cookie-monster)

請問第一日返學要不要帶書? 

勁呀你,我從來都冇留意過呢度有得睇邊個老師教邊科架!

似乎今年都有唔少新老師, 我見2R同2D班其中一個班主任都係新來的

原帖由 991129 於 09-8-29 07:43 發表
I can also find out the form teachers list of 2009-2010 from school website

http://www.plklht.edu.hk/chinese/schoolinfo/contactus.htm

黃敏婷老師&何禮全老師

新的老師在教師資歷的資料入面http://www.plklht.edu.hk/chinese/schoolinfo/staff_qualification.htm 仲未有資料update上去, 所以咪知道佢地係新來的老師囉

原帖由 Cookie-Monster 於 09-8-30 21:04 發表
我看了都不知道哪位是新老師呢!你們真厲害!(可否告訴我哪位才是呢?)

其實上年每個禮拜都有一堂主要係上PHONIC同睇英文書的堂, 阿仔話係呢個Net teacher 同英文老師一齊教的

原帖由 991129 於 09-9-4 08:59 發表

唔知同日常英文堂有乜分別?

阿仔話佢果班有一個同學由開學到今日都冇返學, 唔知係咪有佢份, 但我又冇收到學校電話...

上年有派通告架, 應該會比官方早一個星期截止, 等到下個星期未見就要打電話返學校問下啦...

借問聲有冇同學仔今年會參加三級鋼琴, 如果有譜可唔可以copy比我, 阿仔老師仲未找到呀!

原帖由 Annabellalaw 於 09-9-17 08:29 發表
只知 羅氏中學 那邊剛發通告要10月2日前交報名表,明年3月舉行,

雖然女兒參加過两年,但我記性不好,會不會將近有報名通告派發呢?

Yes, I have this worksheet which is similiar to previous worksheet of bpmf.

I forget he have to quiz tomorrow ar !!!!

原帖由 991129 於 09-10-1 12:15 發表
Hi, all!

May I know you have the worksheet of "d t n l" for the tomorrow Chinese Quiz?

阿仔話係下身著牛仔褲,上身著運動衫

我都覺得早d 做TSA練習等佢地早d適應都未必係壞事, "培生"中文果本TSA重深, 我買左都未開始比阿仔做...以我所知"九龍塘宣道"都有用中文果本做教材

原帖由 Cookie-Monster 於 09-10-20 22:12 發表
各位:
請問知道不知道,星期五23/10,英語劇那天,小朋友穿甚麼回校?

cfpa,
我估只係形式用TSA的模式而程度應該唔會咁快去到小三程度, 純綷個人意見...

Fishmother,

我幫你再解釋一下, 決定間小學有幾多band1/2/3學生比例應該係升中一時響中學考的中一入學前學科測驗(俗稱升中編班試)而唔係TSA, 記憶中係以最近兩年測驗成績的平均數計算,  但對已經升左中一的學生其實冇乜得益, 因為成績只係影響下一屆學生, 即係考得好就益左之後d 學弟/妹, 所以我都有聽過有d小學會叫六年級學生將升中一的學生暑假返去補課, 希望拉高band 1 的比例

而TSA係用黎睇下學生係全港學生中的水平, 即係響有d學校/視學報告中間中會見到 "英文科高於全港水平" 之類...

詳情可以睇下以下連結:-
http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7009100500265

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7007092604783

原帖由 Fishmother 於 09-10-20 23:21 發表
cfpa 妳好 !

其實全港系統性評估 (tsa) 係3 年班先去考的. 以我所知, 雖然tsa呢個成績不是直接影響學生派中的成績, 而是影響學校 banding從而派中會分到多少band 1 位.

所以lht 都好重視, 而且早d操練, 都係好事,  ...

唔使客氣, 阿仔d記性都一樣好飄忽, 好似今日佢話係總彩排要著體育服但我今朝見大部份同學仔都冇著, 睇怕都係佢搞錯多啦...

原帖由 Cookie-Monster 於 09-10-21 21:56 發表
唔該你,我阿仔甚麼也不太留心!

請問今日有冇家長有去睇過Musical, 可唔可以講下情況, 好睇嗎?

Fishmother,

唔該晒!  ^-^

阿仔都有份扮WINDS講幾句對白, 佢返到屋企話今日好開心, 仲話化裝化到好古怪添, 我同老公今日都去唔到, 真係有D可惜...

原帖由 Fishmother 於 09-10-23 22:42 發表
今日我有去, 全部二年班同學都有份演出.  

覺得編劇上好好, 好有分工合作的精神.  當然, 主角每幕都有出場, 而且要講最多台詞.  而另外每組都有一些同學負責講每組的台詞.  有些穿動物服的要負責跳舞, 有些就要負責 ...

阿仔果班數學作業有派返, 但中文QUIZ卷就冇派...

原帖由 QKMA 於 09-10-30 21:50 發表
點解D數學作業會給老師收晒,真唔明?咁我地點温習呀?星期五先教第十一課即乘數,教唔切喎!!! 咁點算呀!

聽阿仔講英文科都有唔少人唔合格, 大部份都係最後果part出事, 阿仔果班好似比其它班差左dd, 得一個有9x分, 阿仔8x分已經係全班第二高

原帖由 QKMA 於 09-11-5 20:56 發表

今日派了英文卷啦!亞女話有九十幾分的,都有大約十人喎!過份卷都唔太淺喎!

deleted!!!

您好!

可唔可以講下點解會轉入黎?純粹8掛, 唔好擔心,呢度暫時都好滿意...

原帖由 anueso 於 10-1-26 00:38 發表
我個女係2L班, 是插班生的, 我很多都不大熟悉, 需要大家提點!

各位早呀!
安落晒啦!可以唔使心掛掛咁放Easter...

請問明天(4月1號)係放 3:45 定 1:00 ???

Tnanks!  he he咪就係唔記得影低張飯紙...

原帖由 Fishmother 於 10-3-31 23:31 發表
明天是放4:00 PM, 因為4月份定飯紙, 有MARK 埋01/04 呢!
‹ 上一主題|下一主題