用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 升中/呈分試/中學等討論
樓主: TracyC
go

升中/呈分試/中學等討論 [複製鏈接]

佢有十分是把兩個英文的terms 調亂了,本來可以多十分,但篇comprehension有很多字唔知點解,可能要多做exercise 了

我仔都係4年級, 聽聞今次英文好多同學都考得唔好. 我自己睇編comprehension唔算深, 但問題卻頗tricky, 一唔小心就答錯. 另我有識小朋友在common nouns(好似係common nouns)問題上無晒10分. 可能在溫習時已miss左呢個topic.
個人覺得上左4年級d野係深左d, 無以前問既野甘stright forward.
原帖由 LKMC 於 08-10-23 22:52 發表
阿仔一向英文不差,保持中上成績,但今次測驗,英文很差,十分大意,佢今年四年級,有無過咗馬路的高年級媽咪有經驗,你地的仔仔點保持成績?好擔心,佢地考的卷比其他學校是否深很多? ...

Bambi,
please check pm

No PM from you wor!
原帖由 LKMC 於 08-10-28 20:32 發表
Bambi,
please check pm

Bambi,
我check過有喎,你再睇一次

回覆 # 的文章

My son is now P6, starting from P4, the GE getting harder, those question are not that stright forward.  The only way is to ask your son read more books.

原帖由 clarusmama 於 08-11-25 15:41 發表
My son is now P6, starting from P4, the GE getting harder, those question are not that stright forward.  The only way is to ask your son read more books.

thank you ,我會叫他努力的

LSC專區(中學篇)

這裏是給LSC家長、校友等的一個討論專區,請踴躍發言。

Secondary Admission

Found in initranet diary mentioned :-

如欲申請跨網派位(最後一批),請最遲於三月二日(星期一)將申請書及有關文件交由班主任辦理

What is it ? Could anyone explain ?

請問係小一定中一派位?

原帖由 Odin 於 09-2-17 21:48 發表
請問係小一定中一派位?

Form 1.

我看到了,在小學內聯網的通告中,是有關小六升中派位的問題。意思是指一些在升中期間搬家的學童,可以以新地址登記,因為在統一派位乙部,學童只可選擇本區及跨區校網內的學校。

舉例一名就讀九龍城41區小六的學童,在三月前要搬往中西區居往,他可以選擇以新地址填報,即在統一派位時以11區作為本區,12及18區為跨區,而原本的41、34及35區等,都不能再以跨區名義選擇。

有錯請指正。

原帖由 Odin 於 09-2-18 19:06 發表
我看到了,在小學內聯網的通告中,是有關小六升中派位的問題。意思是指一些在升中期間搬家的學童,可以以新地址登記,因為在統一派位乙部,學童只可選擇本區及跨區校網內的學校。

舉例一名就讀九龍城41區小六的學童,在三月前要搬 ...

Thanks a zillion for your detail explanation. It's really a headache to handle all these kinds of issues. Hope it will be over very soon.

P6 & F1 Sharing

知不知今年的P6 & F1 Sharing 提前到6/3,以前係考完第三次呈分,約5月才舉辦,今年小學係唔係有大function,所以要提前?

原帖由 Odin 於 09-2-7 10:05 發表
這裏是給LSC家長、校友等的一個討論專區,請踴躍發言。

係呀~~我果日忙到去唔到,真慘!

snowbell,好高興見到你,你囝囝上左書院幾好嗎?

F.1功課少到.............考試科目有..........12科,好Free,Free 到我都唔慣,日日盯操行品德,只要肯讀,有人教,讀書都唔難。
加油!  第三次呈分都計!  努力!

原帖由 Odin 於 09-3-19 00:16 發表
係呀~~我果日忙到去唔到,真慘!

snowbell,好高興見到你,你囝囝上左書院幾好嗎?

請問College家長,speech day 學業成績獎係計下學考試定係最後一次測驗架?

請問bridging course係由小學定係中學家教會舉辦?費用係多少?thanks!

[quote]原帖由 zitalin 於 09-7-8 02:15 發表

zitalin,

返 "bridging course" 是否要穿整齊校服? 謝謝!
‹ 上一主題|下一主題