用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇幼稚園要"醫生"填寫"體格檢查報告" ...
go

有冇幼稚園要"醫生"填寫"體格檢查報告" [複製鏈接]

我仔學校要填寫"體格檢查報告",要係醫生填寫,知唔知一般填寫收費幾多?
   0    0    0    0

回覆 1# HoManYu 的文章

Normally the same as the fee for a clinic visit.  I think around $150-$200.  Most doctors are very familiar with this as it is common for 1st year KG or PN students to do this for starting school purpose.

依家好多kg都要求家長替小孩在入學前填寫"體格檢查報告"的, 一些學校是已有學校指定的醫生,費用是全免的 (eg.KM), 一些學校是已有學校指定的醫生, 不過費用是由家長自行支付 (eg.St.cat).

不過, 我會找我的家庭醫生, 收費一般都是$180~220不等的....

原帖由 HoManYu 於 09-7-10 10:19 發表
我仔學校要填寫"體格檢查報告",要係醫生填寫,知唔知一般填寫收費幾多?

醒目開學勳章

Hi, 我問過家庭醫生 如果最近有去過睇既
都是免費幫我填
或者你們試下問左先啦

我已經問咗喇! 我的家庭醫生未必跟妳的家庭醫生是一樣的, 要收費也不出奇. 況且, 我更相信這世上是沒有免費午餐的....

原帖由 heiheigirl 於 09-7-10 13:48 發表
Hi, 我問過家庭醫生 如果最近有去過睇既
都是免費幫我填
或者你們試下問左先啦

可以去北角蘇浙醫務所做檢查
100元

我二個小朋友都係去o個度做既

原帖由 Kendis1 於 09-7-10 18:02 發表
我已經問咗喇! 我的家庭醫生未必跟妳的家庭醫生是一樣的, 要收費也不出奇. 況且, 我更相信這世上是沒有免費午餐的....

原帖由 Kendis1 於 09-7-10 18:02 發表

若是在診症、打預防針或其他醫務需要的期間,有些醫生是會免收或減收填表費的,可自行查問。最平試過收$80。

Thank you.

原帖由 c9chai 於 09-7-11 08:26 發表

若是在診症、打預防針或其他醫務需要的期間,有些醫生是會免收或減收填表費的,可自行查問。最平試過收$80。

係呵, 我個仔2間(n1 / k1) 都要填, 我都係收到 form 後, 阿仔有d病, 要睇e生時"順便" 叫佢填, 本身睇病佢地收$200, 個次就收$300, 即係收左 $100 填 form , 個個醫生都唔會一樣收費, 記得帶針咭俾醫生跟番d打針時間.

回覆 2# Kendis1 的文章

Dear Kendis1

請不用客氣!

睇開的醫生,也是免費無收錢啊!

我都係睇開e生順便叫佢填埋, 都無收額外費用.

原帖由 mercysheep 於 09-7-14 11:39 發表
我都係睇開e生順便叫佢填埋, 都無收額外費用.

我巳經去囝囝家庭醫生到填左,$150,但好詳細....多謝大家!
‹ 上一主題|下一主題