用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 終於塵埃落定
樓主: yuenwa
go

終於塵埃落定 [複製鏈接]

原帖由 parentslove 於 09-7-10 13:39 發表
Congratulation!
We're still waiting for the reply for my 1st daughter but in Kowloon Side.
I've to flight again with my 2nd daughter this September.

Good Luck! Don't give up!
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-7-10 13:42 發表
叩門本身唔係易事, 一間學校得果10個8個位, 越老牌既學校, 有關係既人就越多, 呢樣係必然
而家d細路真係好犀利, 想叩門入, 除左識人, 就係講本事, 想當年我女考小一, 聽過有人已經有5級鋼琴程度, 有d小朋友年年lor獎 ...

唔係咁誇張, 考小學有5級網琴.  比你日日乜都唔做, 不斷練琴, 都冇可能係短短3 年考5級啦.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

原帖由 yuenwa 於 09-7-11 08:48 AM 發表

鎧惠,

很多謝你的祝福.  就是你的禱告, 我們才可塵埃落定.  

祝你的小朋友一樣有美好的新學年.

多謝   忘記了我亦欣賞你的堅持(不作神不喜悅的)祝福你的努力,能繼續得到衪的支持

醒目開學勳章 王國長老

有可能
果個考生既媽媽, 係我舊老闆仔仔既老師, 兩公婆都係音樂家, 媽媽仲係傑青, 聖保x都肯就佢改期interview
好多野, 真係估唔到, 但又真係發生緊, 所以我話, 天外有天, 點叫叻? 跳班入u都有啦
(by the way, 更估唔到係聖保x最後無俾offer個小朋友, 所以有錢有面有埋quali, 都唔係一定羸的, 隨緣啦)

原帖由 yuenwa 於 09-7-11 09:12 AM 發表
唔係咁誇張, 考小學有5級網琴.  比你日日乜都唔做, 不斷練琴, 都冇可能係短短3 年考5級啦.

如小朋友係叻, 只能係直資同私校進發, 樓主例出幾個, 都係抽籤傳統出名小學, 第3rd入去全靠關係,與小朋友能力無關.
我識d小朋友都係靠關係入去d傳統抽籤名校, 佢入去見校長時候, 出面仲有好多家長排緊隊.

我個女係年尾出生, 但我覺得佢smart+! 考幾間私校直資都唔收, 最後入了一間好多人爭既直資學校, 但未入去之前, 就比佢d家長甘講,
"你個女有能力便收, 能者得學位, 唔關大女細女既問題." 甘當時我都好大壓力.(其實我覺得個家長有少少寸我, 唔冼搵年齡做藉口啦!)

果間唔收就要大抽籤啦! 最後係間學校既website搵到個名, 先至唔冼抽.

回覆 1# yuenwa 的文章

Hi,

可能係吃不到的葡萄是酸的心態作怪,本人唔係咁鍾意Canosa,因當年叩門被老師問喺邊度開生日會

只係個人意見,希望冇得罪人

看過了樓主的自白及回應,忍不住講講自己嘅心底話(心底話梗係唔啱聽啦!)
我覺得曾經經歷過小一派位同未經歷過小一派位嘅家長會有唔同感受,樓主嘅個案可以俾一個Counter example給就嚟有小朋友升小嘅家長,咁嘅安排係幫唔到小朋友入心儀嘅小學。
1)唔喺自己本區讀幼稚園係對小一派位無幫助嘅,正如nicolemummy嘅方法,K-3先到灣仔區租平啲嘅樓,然後喺統一派位首選嘉諾撒聖方濟各就絕對有勝算。
2)樓主嘅老公話考倒都唔讀我相信係為咗減低大家嘅壓力,如果嘉諾撒聖方濟各或聖保祿天主教收咗,我相信首要擔心嘅係追唔追得上學業,而唔係小朋友百唔百厭,再者,如果啲老師可以教乖你囡囡就真係多謝都講唔切啦。
3)往年我都識人喺無關係及他區的情況下叩門入到嘉諾撒聖方濟各或聖保祿天主教,不過今年朋友叩門入唔到,所以叩門係實力+運氣。
4)樓主啲朋友唔明樓主點解揀英皇同學會,校長頂呱呱? 2年前我囡囡統一派位派呢間學校,我哋立即放棄咗,樓主有時間可以揾番2年幾前嘅新聞(唔係傳聞),咁你咪知點解囉,不過,時間可以改變一砌。
5)中西區好多津校都出咗升中結果,樓主及BK家長可以比較下各間學校嘅成績。
6)囡囡為甚麼選英皇同學會而不是其他學校?

最後,學校已選定,這祇是小朋友(及家長)的另一個開始吧。祝小朋友適應小學生活。

LingChiBaBa

樓下果位所言甚是!! 下次到中學時, 記緊要清楚遊戲規則先好, 否則多行冤枉路. 有無諗考下年插班? 考小學時有 5 級, 絕對有可能.

原帖由 yuenwa 於 09-7-11 09:12 發表

原帖由 yuenwa 於 09-7-11 09:12 發表

學琴唔係一年一級架.........梗係有可能啦,如果個阿媽識彈琴,日日係屋企同佢上堂,個小朋友又聽話......點會無可能

原帖由 saint 於 09-7-11 15:44 發表
Hi,

可能係吃不到的葡萄是酸的心態作怪,本人唔係咁鍾意Canosa,因當年叩門被老師問喺邊度開生日會

只係個人意見,希望冇得罪人

識左嘉諾撒會咁耐,從來佢地都唔係憎人富貴厭人窮既學校,好多時聖誕節,會挑選d要幫助既小朋友,請黎會內既義工,幫佢地開聖誕party,有熱心人仕(未必係學校既家長)會捐出禮物......

原帖由 yuenwa 於 09-7-11 08:58 發表

smartcar,

就是因為我遺傳了天生崎嶇的命運給亞女, 生命中沒多少好際遇, 所以我就好嚴格訓練亞女比較"戰鬥格".  不過亞女都承傳了爹地的懶惰性格, 我要好似渣汁機, 亞女就係個橙, 每日都要比我盡量渣. ...

崎嶇既命運係幫助磨練抗'亦'境既能力,應該感謝主比個咁好既鍛鍊機會,我都係路途崎嶇既人

美麗的玫瑰都有刺啦~~
路途崎嶇, 都叫有條路行, 未係絕路.

原帖由 Sindy 於 09-7-11 18:18 發表
我都係路途崎嶇既人

醒目開學勳章 王國長老

講句公道說話, 我自己讀嘉諾撒會學校出黎, 校風真係好平實的, 雖然有d修女真係......點講, 唔識人情世故? 活在象牙塔? 的確俾左一個唔多好既印象我, 但我唔認為佢地會係睇錢份上lor
純粹分享, 個別會員請唔好介意

原帖由 yuenwa 於 09-7-10 13:15 發表
由6月6日開始打仗, 在7月2日終於完結.

為了心儀的嘉諾撒聖方濟各, 之前花了好多時間準備, 可惜最後都不能成功, 只好說是我一廂情願.

由於家主東涌, 我早在亞囡兩歲時已為她籌謀出市區讀書.  我特意安排她由兩歲開 ...

唉我同你一樣住係東涌, 但又心儀12區啲學校, 小朋友仲要係東涌讀緊幼稚園K1, 到時就睇吓佢既造化啦!
:cry:

1)唔喺自己本區讀幼稚園係對小一派位無幫助嘅,正如nicolemummy嘅方法,K-3先到灣仔區租平啲嘅樓,然後喺統一派位首選嘉諾撒聖方濟各就絕對有勝算。(十分讚同)
2)樓主嘅老公話考倒都唔讀我相信係為咗減低大家嘅壓力,如果嘉諾撒聖方濟各或聖保祿天主教收咗,我相信首要擔心嘅係追唔追得上學業,而唔係小朋友百唔百厭,再者,如果啲老師可以教乖你囡囡就真係多謝都講唔切啦。(我老公真係好體貼.  不過我從來冇擔心過亞女追不到學業, 心儀這類小學, 都知道佢地的功課是怎樣一回事, 我小學時是讀崇真小學英文部, 絶對明白過中過程.)
3)往年我都識人喺無關係及他區的情況下叩門入到嘉諾撒聖方濟各或聖保祿天主教,不過今年朋友叩門入唔到,所以叩門係實力+運氣。(從來大抽獎就是運氣, 我相信有好多人好氣憤是因為有人運氣好, 抽到入名校, 但成績是逢二進一.  我覺得學校只有在叩門位上有收生自主權, 當然好簡擇, 係無可厚非. )
4)樓主啲朋友唔明樓主點解揀英皇同學會,校長頂呱呱? 2年前我囡囡統一派位派呢間學校,我哋立即放棄咗,樓主有時間可以揾番2年幾前嘅新聞(唔係傳聞),咁你咪知點解囉,不過,時間可以改變一砌。(因為你這樣講, 我就馬上去搵返兩年前的新聞, 搵到BK一個topic講佢地既問題. 在新學年我會好好留意還有沒有那類老師, 再作檢討. 多謝提醒.)
5)中西區好多津校都出咗升中結果,樓主及BK家長可以比較下各間學校嘅成績。(老實講, 我最心儀最心儀都是聖士提反, 但我自知沒地址的話, 連叩門都無從入手, 所以才首選嘉諾撒聖方濟各.)
6)囡囡為甚麼選英皇同學會而不是其他學校?
(東華三院李賜豪是一所正在進步中的學校. 我亞女有好多同學都選這校, 而這校亦有與我亞女讀那所幼兒園(基督教服務處)有聯繫, 所以我一交叩門信, 他們便取錄我個女.  我個女的師兄師姐在這所小學都表現得很好, 所以這所小學好歡迎基教的小朋友.  我叩這門係因為要起碼亞女可以出港島讀書.  但幼兒園校長同我講, 如果有其他學校收亞女, 就不要讀李賜豪, 因為這學校程度較淺, "哂"左我個女.  

至於聖公會基恩小學, 相信在中西區內算是名校, 我亞女有兩個同學都派到.  我和亞女都不選這校是因為面試時感覺不好. 面試時我都不知校長想了解我亞女甚麼, 她花了很多時間向我亞女說教, 亞女開始時是十分迷網, 其後就有點不耐煩.  我亞女在面試時的態度是很差的, 事後我都恨恨教訓她一頓.  我本來預算校長不會取錄, 後來取錄她, 我相信原因是我最後要亞女向校長道歉.  我老公當日都沒有去面試, 相信當時他心已屬英皇.)

原帖由 Sindy 於 09-7-11 18:09 發表

學琴唔係一年一級架.........梗係有可能啦,如果個阿媽識彈琴,日日係屋企同佢上堂,個小朋友又聽話......點會無可能

個小朋友好可憐, 仲生活係"莫札特" 時代.

原帖由 w_y 於 09-7-11 19:01 發表
美麗的玫瑰都有刺啦~~
路途崎嶇, 都叫有條路行, 未係絕路.

哈哈, 可能我老公幫個女改壞名.  我個女真係叫 Rose.  我陀住4個月時, 照到係女, 我老公就話個女要叫Rose.

原帖由 aptcan 於 09-7-11 20:00 發表

唉我同你一樣住係東涌, 但又心儀12區啲學校, 小朋友仲要係東涌讀緊幼稚園K1, 到時就睇吓佢既造化啦!
:cry:

我要個女由兩歲開始出銅鑼灣返學, 係因為要佢習慣長途跋涉, 體能上適應.  因為上左小學, 就算去一間程度淺的學校, 那些功課同幼稚園都有天壤之別.  你要好好考慮.

You are really a good mum ..Proud
which school you got for your lucky draw then?
which kinder are you studying now?  

原帖由 amourjayson 於 09-7-12 11:17 發表
You are really a good mum ..Proud
which school you got for your lucky draw then?
which kinder are you studying now?  

過獎啊!  亞女原本派到東涌靈糧堂秀德小學, 係第一志願. 但我從來冇想過比個女係東涌讀書.

幼稚園係基督教服務處時代幼兒學校.  基教好著重藝術, 我個女好藝術家脾氣, 古靈精怪.
‹ 上一主題|下一主題