用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 終於塵埃落定
樓主: yuenwa
go

終於塵埃落定 [複製鏈接]

it seems that living in the school net is the only thing we can control ...woooow ie others depends on one word 'luck' nothing else

醒目開學勳章

yuenwa, 看了你和你女兒一起走過的路,我實在很感動,但現實歸現實,我想如果你終極目標是嘉諾撒聖方濟各,那麼你現在的選擇,何能未必上算,其實好簡單,一些傳統名校,如喇沙、Maryknoll、她們跟本沒有公開的叩門位給P.1學生,這些寳貴的學位會留在P.2時,選擇各樣條件齊備的學生,通常這些學校在P.2時都有10、8個位以上,但嘉諾撒聖方濟各卻在P.1時已經公開接受叩門,那麼即是如果要在P.2插班,學額更少,可能得3、5個或更少,這樣就算你囡囡好有實力,那怕是全級第一,都未必有機會獲邀面試,像嘉諾撒聖方濟各這麽多人爭的學校,她真是會看看你是「來自哪裡、何方神聖」,其實你試過聖心,是上午校還是下午校,上午校是私校,學額較有彈性,(不受小班教學影響),所以聖心上午校應該可以憑實力再加恆久不斷的誠意所打動,而且大家都是天主教又是同一family,如果要步處小二插班sfc,你值得再試。

原帖由 lola2008 於 09-7-12 14:24 發表
yuenwa, 看了你和你女兒一起走過的路,我實在很感動,但現實歸現實,我想如果你終極目標是嘉諾撒聖方濟各,那麼你現在的選擇,何能未必上算,其實好簡單,一些傳統名校,如喇沙、Maryknoll、她們跟本沒有公開的叩門位給P.1學生,這些寳 ...

在另一TOPIC有個媽咪的小朋友都係住東涌, 剛剛成功插班嘉諾撒聖方濟各.  

所以我而家唯一可做的, 就係好好幫個女讀好P1, 到時再試插班.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

醒目開學勳章 王國長老

原來講左咁耐, 你女同我仔係同校 (不過我仔今年升n3)

基教係好學校, 係唔係深既學校, 叩門/考學校係會蝕底d, 呢樣係事實(殘酷既事實), 我都識d父母, 係為左secure小學, 從基教轉走小朋友去第2間.......走左都未必開心

我有個大女讀緊直資, 加上自己住12網, 所以個心都定d, 所以可以繼續o係基教讀落去(始終間學校真係好好!) 如果你既case, 一早預左派到都唔讀, 只靠叩門.........步署上係危險左d...........anyway, 學你話齋, 塵埃落定, 希望你小朋友讀得開心

如果真係勁女既, 黎梗可以考插班, 我都識人唔夠關係, 插到入協恩的, 真係叻仔叻女一定會出頭, 加油!
原帖由 yuenwa 於 09-7-12 11:31 AM 發表
過獎啊!  亞女原本派到東涌靈糧堂秀德小學, 係第一志願. 但我從來冇想過比個女係東涌讀書.
幼稚園係基督教服務處時代幼兒學校.  基教好著重藝術, 我個女好藝術家脾氣, 古靈精怪. ...

yuenwa
我會支持你..... 2年班再挿班, 會有機會架.... 努力呀
原帖由 yuenwa 於 09-7-12 15:49 發表

在另一TOPIC有個媽咪的小朋友都係住東涌, 剛剛成功插班嘉諾撒聖方濟各.  

所以我而家唯一可做的, 就係好好幫個女讀好P1, 到時再試插班.

醒目開學勳章

yuenwa, 我所指的「來自哪裏」,並非指你住在哪裏,我當然知道住哪裏其實沒甚影嚮,只要毅力堅強,就算誇境都可以,我所指的是「來自哪所學校」,這才是sfc 所要考慮,因為來自高水準的學校才是關鍵(我不是指你選的學校水準低,只是概括地說),你想想,每年叻仔叻女有幾百,但面試+考試日子得兩三日,如果每個寫信去申請的都能獲邀,那有這麼多時間,學校只會在云云申請當中挑選shortlist,我是九龍人,香港區的學校我是認識有限,你現在選的可能有她獨特處,但我想說的是,有些人會鍥而不捨試聖心,因為真的有人最終憑誠意打動,聖心上午校有較大自主,相對下午校機會又多些,所以我提議不如再試聖心,未到九月都不要放棄,就算開學校後,都可能還有位流出,你有清晰目標sfc,要插小二,現在想辦法增加籌碼。

原帖由 yuenwa 於 09-7-12 15:49 發表

其實要入有名小學,幼稚園很重要,出名好重要.我當年都不重視名幼稚園,心想只要我認同他的教學,便足夠.我們叩門入了聖心私小.是多數人認為好的學校.一年下來,我知道我不是要這種教學.現在報了一所口碑很好私私小插班.下星期會有結果.
學費很貴,但如把現在我們讀聖心的支出(加上其他課程閞支),可能新校還便宜點.而且新校學習是相向式.你所提的其他2 所女校,聖方X壓力算小.以你小朋友性格特質.英皇可是不錯的選擇.希望你女兒學習愉快.

原帖由 lui 於 09-7-12 18:13 發表
其實要入有名小學,幼稚園很重要,出名好重要.我當年都不重視名幼稚園,心想只要我認同他的教學,便足夠.我們叩門入了聖心私小.是多數人認為好的學校.一年下來,我知道我不是要這種教學.現在報了一所口碑很好私私小插班. ...

so do you think private kindergarten such as st cat can meet their admission requirement? or can you share your daughter's kindergarten ? thanks

i think st cat is good enough to win a place.
my neighbour who graduated from st cat, living in kowloon, get a seat at sfc through knocking door last year.
my girl graduated from Creative primary school kinder. I chose this school simply because i agree with their vision and mission. we changed to this school when we moved from hk to kowloon at k2.
frankly, it is not the famous school in the eye of those traditional primary school.

原帖由 lui 於 09-7-12 19:10 發表
i think st cat is good enough to win a place.
my neighbour who graduated from st cat, living in kowloon, get a seat at sfc through knocking door last year.
my girl graduated from Creative primary scho ...

your girl was promoted from Creative to SH?

creative primary school kinder at kowloon tong, not the creative kinders with lots of branches.

I am wondering which is a good choice for entering SH private section at P1 ? St Cat or Creative primary school kinder at kowloon tong ? I have no idea of securing SH AM places ....Any advice? Any kinders recommend??? Thanks!!!

若說基教是程度淺, 我覺得對這校十分不公平.  亞女有芭蕾舞同學讀St. Paul 幼稚園, 聖瑪加利大.. 等幼稚園, 大家比較過功課, 都話基教深.  剩係基教要小朋友在k2時開始睇報紙和present 段新聞, 就夠小朋友受.  而且亞女班主任在去年開學不久, 已特別加碼給我個一些較深的功課, 所以老師都有幫我手谷, 都好希望亞女成功叩門. 我去年開學不久亦開始買小一的補充練習比亞女做, 佢唔使我幫都可以自己做到.  

基教不但給亞女有個美好的童年, 還訓練亞女自理和自律, 我相信基教出來的小朋友, 我不敢說全部, 大部份的小朋友都可以應付程度高的小學.

不過我都同意, 名牌學校當然選名牌幼稚園的學生, 最起碼讀得起名牌幼稚園, 其家庭可以比好充裕的資源個小朋友, 再加上送小朋友去名牌學校的家長, 都係一群對小朋友有要求的父母, 我係小學校長, 都會想收這一類學生以維持質素, 係無可厚非的.

我對個女的能力沒有懷疑, 只是運氣和我的部處都出了問題. 無奈我真係資源有限.

不過, 剛在升中的forum看到有Band 1 成績, 但派到band5學校, 真係心都寒埋, 所以明年插班真係在所難免. 希望亞女夠堅, 可以忍受得住我的地獄式訓練.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

Parents supplied at an affordable level of education is already committed their parts of caring ....

醒目開學勳章 王國長老

我唔係話學校淺......我意思係唔夠人咁勁谷姐
我自己都係揀呢間幼稚園, 我女都係讀活動教學小學, 我都唔讚成太早去谷小朋友
之不過, 想靠叩門入, 表面功夫就真係要預早做到足, 劍橋班, 面試班, 連朗誦比賽都請名師指導, 識人搭上搭etc, 為左入心儀學校, 家長咩招數都出晒, "牌面"羸晒, 呢個就係我想講既說話
其實步署方面, 好似南區咁, 家長明知校網唔好, 好多人都揀真光, st paul, 聖心等幼稚園, 因為同小學有連繫(even直升), 咁搵小學時就煩少好多(叩門幾時都唔係易事)
講返基教, 其實真係唔淺的, 起碼我仔英文認字, 叻過家姐果時, 但vocab level又似乎差d, 有好有唔好啦, 不過老師就真係非常好
原帖由 yuenwa 於 09-7-13 01:18 PM 發表
若說基教是程度淺, 我覺得對這校十分不公平.  亞女有芭蕾舞同學讀St. Paul 幼稚園, 聖瑪加利大.. 等幼稚園, 大家比較過功課, 都話基教深.  剩係基教要小朋友在k2時開始睇報紙和present 段新聞, 就夠小朋友受.  而且 ...

回覆 52# amourjayson 的文章

if you are only targeting SH am. then simply enter their kinder is the most secure way. It is 100% secure. One point to note, SH am will have 3 classes only once per 3 years (due to limited number of classrooms). So better check this out.

I failed in their SH kinder application this year. That's why I am also looking for any other routes to the SH AM entry.....any clues ? /.\

why you love SH am so much?
you still have quite a number of good primary schools to choose. if you really target SH, you may try 聖瑪加利大. almost gurantee for SHpm, I think it is not hard to fight for SH am as well.

聖大 has the following results for SH pm(DPS+lucky draw):
07/08: 6
06/07:9
05/06:13

what do you mean by quoting the numbers?
my friend girl who is P3 to be is graduated from 聖大. she told me the school has closed relationship with SHpm. some special arrangment will be made for their graduates if they choose them in the 1st allocation. Even after lucky draw, all knocking door placed is given to the graduates from 聖大. my friend received a call from her kinder asking her whether she has knock the door of SH, and whether she still want to study there. my friend said yes, then she go to register without interview.
‹ 上一主題|下一主題