用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 點樣可以增強女女信心
go

點樣可以增強女女信心 [複製鏈接]

女女好膽怯,尤其接觸其他小朋友時。
點先可以令女女冇咁膽怯呢?
   0    0    0    0
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

My son used to be shy and an introvert. Get him to say hello to strangers eg caretakers, people in the lift etc, get him to order food at restaurants, asked for the bill etc. I used to set one afternoon per week to cycle on the podium. I asked him (then 4.5 yo) to make a new friend each time. It was difficult at first, but he soon managed to get to know a boy and eventually he mastered his own way of making friends with total strangers.

原帖由 weiwai 於 09-7-10 22:19 發表

佢對人/事都慢熱, 返親學分離個陣就1定喊
即使唔分離,1齊入1個新班房, 亦勁減

佢楂住1個手袋仔,佢好喜歡的, 突然有個細佢好多既bb走去佢到,呀女己有d驚,後來個bb模下呀女個手袋仔,呀女驚到放開個手袋仔唔要,跑到我背後 佢驚到咁

但佢對say hi to strangers又完全ok wor,亦好eager攞咭去埋單比錢
我都唔識講

原帖由 cemily 於 09-7-11 02:04 發表
My son used to be shy and an introvert. Get him to say hello to strangers eg caretakers, people in the lift etc, get him to order food at restaurants, asked for the bill etc. I used to set one afterno ...
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

我個女現在5歲半, 佢4歲半之前都仲係好怕羞, 同你囡囡差唔多. 旁人都叫我要多帶她見人, 要忍心比佢獨自上playgroup, 佢喊都唔好理佢, 參加朗誦比賽等等....
我說我知, 我有....其實我已經有做很多, 但都作用不大, 只是別人不明白. 每當囡囡不合作, 我都好難受. 後來我接觸很多情況相同的媽媽,我才明白, 原來這是性格的一部份, 我改變自己的想法, 學習接受.
唔好比咁大壓力自己, 唔好太強迫佢, 因為幫助不大. 你可以試下同佢日哦夜哦, 不停同佢講"試下自己上堂, mummy會等你", 每日重複講大約10-20次. 這方法對我囡囡有時有效, 不過唔係在臨上堂前講, 而係在平時佢心情好時講.
我囡囡上k3之後就突然改變, 所以我覺得隨著時間長大, 就會改變. 無需太擔心.
唯一最大的問題是考學校, 我囡囡運氣很好考倒間很好的幼稚園, 我覺得原因是面試時我的表現和對答很好. 而小學方面, 我知道她的表現一定不及主動的小朋友佔優, 所以一早已決定搬屋抽小學. 結果如我所願, 好開心.
希望我的經驗對你們有幫助 ^_^

希望我女有如你女既進步啦

原帖由 do-re-me 於 09-7-19 00:19 發表
我個女現在5歲半, 佢4歲半之前都仲係好怕羞, 同你囡囡差唔多. 旁人都叫我要多帶她見人, 要忍心比佢獨自上playgroup, 佢喊都唔好理佢, 參加朗誦比賽等等....
我說我知, 我有....其實我已經有做很多, 但都作用不大, 只 ...

我有個學生一開始黎既時候唔敢入課室, 0係課室門外企0係度全身震晒. 媽媽忍心丟下佢之後佢喊完又完全唔敢講出自己既意見. 不過依家真係好左好多, 同其他小朋友相處得好好.所以我覺得自信心對小朋友真係好重要既一環.
當然小朋友既性格都好影響到佢既表現同行為,但其實家長都可以幫到好多手去改善佢既無自信.
好似我地要俾適當既讚美.唔係咩都讚一餐.不過我地要指出小朋友能夠做到既事黎讚.
好似INSTEAD OF 話" 好叻WOR" 家長可以俾D時間同心機去講"你真係好叻呀,因為你岩岩俾左一個好有趣既答案我而呢個答案係我從黎都無諗過架. 囝囝我覺得你既創意好強呀"

因為咁樣小朋友就明白原來佢地有"能力" 既, 而且清楚係邊方面既能力.
因為我見過好多小朋友明明可以做到一D野, 但因為未被人肯定過( 家長覺得識得做係理所當然, ETC畫畫時用左一D 好靚既COLOUR 咁少既事)

當然有D小朋友隨住年紀大會改變,可能係識到一D"好既朋友仔"俾左D好既影響佢, 亦可能係佢地遇到一D好既環境. 不過如果咁唔好彩有D小朋友既情況唔係咁呢? 又或者入到一間好COMPETITIVE 既學校呢?

所以家長最早幫下小朋友改善自信心既問題.
幫小朋友建立番自信同self esteem啦.呢樣野真係好重要. 因為唔單止個人會靜狀D, 其實讀書好唔好都同自信心有好大RELATIONSHIP.

所以你加油幫助你既囡囡啦!
唔好輕易放棄.
SUPPORT 佢多D, 有技巧地讚佢多D啦!

希望幫到你囡囡.

除咗好多其他媽媽嘅建議外,同步都可以試吓七田真嘅
五分鐘暗示法,喺佢瞓咗之後幾分鐘同佢講正面嘅說話,話俾佢聽佢好鐘意同小朋友玩、好鐘意返學.....
响潛意識著手

原帖由 weiwai 於 09-7-10 22:19 發表

To build up the self-confidence of a kid should start from 3-6 months, as the kids character is affected by both nature and nurture.  So all the parents need to be very careful and sensitive to handle with the BB as 0-3 years is really very critical for the BB to have a good start!!!  More encouragement and less intervention.  Many BB with inadequate self-confidence are partly due to the wrong treatments by their parent by being too protective, or all the time said "No" when the BB shows their interests to explore the world e.g. by puting things in their mouth, touching different things as young as when they are 6 months old ....  Even the baby is born to be quiet, she can still be confident in the sense that she can determine her own action based on her will.  It's lots to learn as a parent and it's really bad to see some parent all the time wrongly treat the BB and then blame them as "naughty" without understand the underlying reason for the tantrum...

其實小朋友最緊要都係PROVIDE到機會被佢去學習同埋PRACTICE一D 學到既SKILLS.
所以應該俾多D機會佢去接觸其他人, 去下唔同既地方同D朋友仔玩下, 一開始當然會驚(尤其是小朋友性格本身就比較怕) 但佢知道個ENVIRONEMNT 係安全後就會"習慣".

我地就係要俾佢KEEP住去習慣知道同其他小朋友相處係SAFE 同埋唔駛驚既.

一開始或者你搵一D 親子堂上下先啦, 有你陪住去識新小朋友. 再之後慢慢由佢一個人上一段小時間, 再多D時間等等....

‹ 上一主題|下一主題