用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉傾向幼兒家長互助小組(party完滿結束 大家謝謝參與) ...
樓主: anan3388
go

自閉傾向幼兒家長互助小組(party完滿結束 大家謝謝參與) [複製鏈接]

屯門育智中心不錯的!
(自閉症兒童家長小組、自閉症兒童親子社交遊戲小組)

hi, 各位有留 email 既新朋友, 已加左你地, 應該收到  email. 若收唔到你再 PM 或在此講我聽啦

歡迎 ^_^

我都想參加,請將有關資料email比我:

[email protected]

我是住將軍澳的。

hi hi,

想加入既 mami 請按"私人傳訊" send 你地既電郵地址及電話俾我

另, 最好可以給我以下資料, 方便大家互相認識

名 - 住 - 仔/女 - 小朋友名 - 幾大 - 困難 - 固執或頭痛問題 - 喜好 - 對小組的期望 - 可以出黎聚聚的時間

收到後我會加你入我地既 group, 你就會收到我地既  group email la ^_^

Hi, please check PM la

原帖由 anan3388 於 09-9-8 03:33 PM 發表
hi hi,

想加入既 mami 請按"私人傳訊" send 你地既電郵地址及電話俾我

名 - 住 - 仔/女 - 小朋友名 - 幾大 - 困難 - 固執或頭痛問題 - 喜好 - 對小組的期望 - 可以出 ...

我都想參加呀, 但我比唔到私人信息呀, 唔知點解
我小朋友18個月, 住九龍灣,我唔洗返工架, 約平時都得
msn: [email protected]

email: [email protected]

yes hi, for some reason the PM does not work ar!

my email : [email protected]

原帖由 angfun 於 09-9-9 11:10 PM 發表
Hi, please check PM la

各位你地有無msn

to 我係女仔:

睇返 d post 好似你小朋友未評估喎, 不如知左咩問題先加入啦, 依家 d 家長傾既多數係訓練等等既資料, 你未知佢咩問題時未必幫到你。照計 BK 呢度 d mami (有 d 都係我地 group 成員) 應該都答到你 d 問題的 la~

你小朋友咩問題, 係咪未識講野 etc? 有無眼神接觸, 會唔會叫你玩?

anan3388,

我都想加入家長小組, 我已經PM我的資料給你, 請查看, 謝謝!
shanyeungbb

原帖由 anan3388 於 09-9-10 21:52 發表
to 我係女仔:

睇返 d post 好似你小朋友未評估喎, 不如知左咩問題先加入啦, 依家 d 家長傾既多數係訓練等等既資料, 你未知佢咩問題時未必幫到你。照計 BK 呢度 d mami (有 d 都係我地 group 成員) 應該都答到你 d  ...

醫生已轉介去評估中心啦, 下星期我又去私家做

我都係PM唔到喎, 我住九龍灣, 亞仔4YR, 有自閉& 言語遲緩, 我要工作, 可e-mail  [[email protected]
[email protected][quote[/email]]原帖由 anan3388 於 09-9-8 15:33 發表
hi hi,

名 - 住 - 仔/女 - 小朋友名 - 幾大 - 困難 - 固執或頭痛問題 - 喜好 - 對小組的期望 - 可以出 ...

原帖由 我係女仔 於 09-9-10 23:50 發表

醫生已轉介去評估中心啦, 下星期我又去私家做

咁你去左私家評估左, 睇下專家講咩先啦~ 問埋私家有無人幫你填紙排位? 到時佢應該會照你個小朋友情況, 建議排 I 位 或 e/s位, 你睇下其他 post 有講咩叫 I, E, S.

間中心會教你點做, 你唔駛咁擔心

你想知道自閉同自閉傾向既問題, 應該去了解多d, 去圖書館借 d 書睇下先。

若無人傾訴既, 找社工傾下偈都係一個辦法 ga。

另外, CAC 應該起碼都半年至一年先排到, 若你可在私家做到評估, cac 可以照排, 但唔好理佢先, 因為 CAC 既結果都係幫你排 I, E, S 呢 d 服務, 咁你若好似其他 mami 咁在私家都排到, 就唔駛在意 CAC 那邊的了。

唔駛急, 個小朋友仲細, 有得教, 慢慢黎啦, 急都無用, 呢度好多 mami 都係咁走過黎, 唔駛擔心。當然條路係比一般情況難行, 但係, 唔係無出路 ga~

你評估左聽下專家意見先啦~

再唔係, 打去D中心問下, 我自己之前都 walk in 去左同區既特殊學校, 佢地有個社工有人心機答左我既問題, 佢地都好明白我地 d 家長既擔心, 你都可以試下 ar~

仲有, 其實小朋友仲細, 除非好明顯既徵狀, 否則, 唔會咁早知佢係咪自閉症既。我d心理學家朋友話, 唔到 5 歲都唔會確定, 除非好明顯唔望人好固執連對父母都無反應之類。不過依家個社會意識提升左, 所以, 就多左會講自閉傾向, 發展障礙等等。但另方面大家對自閉症自閉傾向都無足夠理解, 變左有好多誤會之類

你可以咁睇: 其實, 小朋友既發展係分幾方面, 大肌肉, 小肌肉, 理解認知, 語言表達, 社交, 自理能力。另外, 感覺統合方面發展: 視覺, 聽覺, 平衡, 觸覺之類(我無用太專門字眼, 可能睇左都唔明麻~)。每方面既發展若落後九個月至一年都要注意, 而感覺統合方面若有問題都會影響到個發展, 以至有唔同既徵狀, 例如自轉, 偏食, 無鍾意著某質地既衫 etc.~ 究竟係自閉症引發徵狀, 定係其他問題引起徵狀而似自閉症, 我諗係好個別, 專家都未必一一答到 (你諗下, 專家評估最多咪一二個 hr, 佢點會知得哂個小朋友當時係做唔到定唔願做?) 不過我依家唔會去找個答案, 我只係會諗點先幫到個小朋友

所以要幫呢 d 小朋友就要了解佢弱左在邊一方面, 而若有適當既幫助, 包括治療師同埋最重要係家居訓練, 佢係有可能突破到個障礙的

政府服務係要排, 不過只係等會浪費左時間。你可以一邊排, 一邊找私人訓練。當然時間同金錢要衡量, 若你係全職在家, 可以去圖書館借多 d 書睇下, 學下點教佢, 上私人訓練時, 問多d問題, 返屋企勤力d同佢訓練(其實係同佢玩), 最緊要係 tune 好自己既心態啦~ 當然當時個評估話我個仔有咩咩問題時, 我都晴天霹靂, 唔想面對。但係, 最後我諗通左, 面對佢啦, 因為最辛苦既係個小朋友, 我係唯一幫到佢既人, 我都要硬淨先得。

所以有以上既意見俾你。

加油

原帖由 anan3388 於 09-9-11 15:15 發表
仲有, 其實小朋友仲細, 除非好明顯既徵狀, 否則, 唔會咁早知佢係咪自閉症既。我d心理學家朋友話, 唔到 5 歲都唔會確定, 除非好明顯唔望人好固執連對父母都無反應之類。不過依家個社會意識提升左, 所以, 就多左會講自 ...

我係自己湊架, 不過無時間去睇圖書呀, 佢會丫救命架, 佢無得走黎走去, 平時又要顧佢, 又要顧老公, 又要去買送煮飯, 抺地, 洗碗, 洗衫,煲湯,  同煮野比佢食, 同埋同佢玩, 有時為左同佢玩老公連飯都無得食, 要出街食, 佢有時都有唔開心

唔知點解我有時係度諗 唔洗顧個老公就好啦, 只係顧個仔, 人工就要照收

請個鐘點幫下你 etc 及去唔到圖書館都可以上網買書, 或上網 search 下相關資料, 方法係自己諗者~

anyway 唔同你傾住了, 希望你小朋友評估順利啦

政府D野好奇怪, 我亞仔4YR, 佢無行為問題, 無固執問題, 有語言遲緩1YR & 理解遲1YR 多, 有良好眼神接觸, 有主動社交, 但有專注力差, 之前無論私家& 政府醫生都係話佢輕微有小小責界果種, 點知4YR再返去評估佢就話CONFIRM佢有自閉, 亞仔呢兩年都有好大進步啦, 返而我都攪到好混亂, 佢認字OK, 所有4YR小孩做到嘅野佢都做到, 只係一D 好抽象嘅問題佢唔識笞, 個心理醫生已經講話佢智能正常, 但都叫我同佢轉S位, 唉...........仲講到唔轉兩年后追唔到, 又話到時讀唔到主流, 每個評估都唔同, 有時都好煩.
原帖由 anan3388 於 09-9-11 15:15 發表
仲有, 其實小朋友仲細, 除非好明顯既徵狀, 否則, 唔會咁早知佢係咪自閉症既。我d心理學家朋友話, 唔到 5 歲都唔會確定, 除非好明顯唔望人好固執連對父母都無反應之類。不過依家個社會意識提升左, 所以, 就多左會講自 ...

係呀, 自閉症及自閉傾向係一個"光譜", 又個個小朋友都唔同, 好睇個評估員個人既判斷以及當時小朋友既表現...

原帖由 anan3388 於 09-9-11 17:36 發表
請個鐘點幫下你 etc 及去唔到圖書館都可以上網買書, 或上網 search 下相關資料, 方法係自己諗者~

anyway 唔同你傾住了, 希望你小朋友評估順利啦

可以上網買書, 我想呀, 有無網址

原帖由 我係女仔 於 09-9-19 01:07 發表

可以上網買書, 我想呀, 有無網址

http://www.heephong.org/chi/publication/publish_publications.html
協康會書目, 可訂購然後郵寄

http://www.hkbookcity.com/
hkbookcity

http://www.books.com.tw/books/index.php
博客來 - 找書比較困難, 可用 google search "博客來 + 書名" 來找書

自閉症書目
http://www.autism.hk/asd/asd_book.htm

‹ 上一主題|下一主題